Valér
-1 °C
0 °C

FonePlus a Microsoft számítógépes mobilja

2006.07.28. 15:36
A telefon operációs rendszere a Windows CE, rákapcsolható külső billentyűzet, illetve kijelzőként jó neki bármilyen tévéképernyő.

A Microsoft bemutatta a mobiltelefon-számítógép prototípusát. A FonePlus készülék a remények szerint a fejlődő országok olcsó számítógépévé válhat.

A mobiltelefonba zsúfolt számítógép elve a lehető legegyszerűbb. Az előre telepített Windows CE operációs rendszer mellé egy olcsó billentyűzetre van szükség, és az egész máris rádugható a már meglévő tévére. Ezzel a felszereléssel szövegek írhatók, multimédiás tartalom játszható le, és természetesen használható az internet.

Leegyszerűsített programok

A redmondi szoftvercég kutatási és stratégiai részlegének vezetője, Craig Mundie szerint régóta keresték annak a módját, hogyan csökkenthető a számítógépekkel kapcsolatos költségek. Ennek egyik útja a világszerte fellendülésben levő mobilágazaton át vezet.

A FonePlus prototípusával végzett szemléltető előadás során Mundie bemutatta a készülék multimédiás képességeit. Ezen kívül használta a Word szövegszerkesztő, a Media Player lejátszó és az Internet Explorer (IE) webböngésző leegyszerűsített, de működőképes változatait, írta beszámolójában a CNet.

Még döntenek felőle

A kutatási részleg igazgatója szerint a Microsoftot korábban kritizálták amiatt, hogy nem dolgozik elég intenzíven a fejlődő piacoknak szánt olcsó pc kifejlesztésén. Mundie szerint a legszegényebb országokban is sok embernek van telefonja és tévéje, vagyis teljesen új fejlesztés helyett ezekre az alapokra építve sokkal könnyebb elkészíteni az olcsó pc-t.

Arra a kérdésre, hogy a prototípusból lesz-e valóban termék, Craig Mundie azt válaszolta, hogy megvizsgálják, mennyibe kerülne beszállni az üzletágba, és csak ezt követően döntenek a következő lépésekről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!