Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Automatikus frissítésként érkezik az új Explorer

2006.07.27. 13:35
A Windows XP felhasználói a kiemelt biztonsági frissítések között kapnak értesítést az Internet Explorer 7 (IE7) eljöveteléről. Az automatikus telepítést meg lehet tagadni, de a Microsoft szerint nem érdemes.

Amint elkészül az Internet Explorer (IE) 7-es verziószámú változata, a Windows XP automatikus frissítési rendszerén át minden felhasználó megkapja. A frissítési rendszert általában biztonsági javítások telepítésére használják, de ezen át terítették a kalózmásolatok után nyomozó WGA Notifications funkciót is, emlékeztet a CNet.

Az IE7 "high priority" (kiemelt fontosságú) frissítésként érkezik majd. Ennek oka az új böngésző sok új biztonsági funkciója, indokolta a lépést Gary Schare, az IE termékmenedzsmentjének vezetője. A Microsoft azt javasolja a felhasználóknak, hogy megjelenése után telepítsék a böngészőt. A telepítés időpontját szerencsére maguk szabhatják meg.

Minden marad a régi

A frissítési rendszeren keresztül telepített IE7 nem változtat semmit a böngésző megszokott kinézetén. Megmaradnak az eredeti eszköztárak, a nyitóoldal, a keresési beállítások, a kedvencek és az eddigi marad az alapértelmezett böngésző is. Ha a felhasználónak így sem felel meg az IE7, szabadon visszaléphet az IE6-hoz, ígérte Schare.

A vállalati ügyfelekre gondolva a Microsoft már a frissítési hullámot megelőzően blokkoló eszközt is készített. Ezt a leckét a Microsoft akkor tanulta meg, amikor a több száz megabájtos XP SP2 javítócsomagot automatikus frissítés keretében kezdték el terjeszteni.

Nem mindenhol kell azonnal

A rendszergazdák az Internet Explorer 7 Blocker Toolkit alkalmazás segítségével elejét vehetik, hogy az új böngészőt a hálózatukban működő gépek tucatjai egyszerre töltsék le az internetről. Az IE7-re frissítés menete a Windows Server Update Services illetve a Systems Management Server 2003 frissítési szolgáltatásokkal is felügyelhető.

Az IE7 a Windows böngésző öt éve várt komolyabb frissítése. Kritikusai szerint az IE6-ra a svájci sajt jelző tökéletesen illik a számos biztonsági rés miatt. Az IE7 harmadik és egyben utolsó bétája június végén jelent meg, emlékeztet a CNet.

Régi-új funkciók

Az IE7 számos olyan funkciót vezet be, amelyek más böngészőkben évek óta magától értetődőnek számítanak. Ilyen például a lapozó böngészés (tabbed browsing), feliratkozás RRS-adatfolyamokra, és a felhasználó által kijelölt keresőoldal automatikus használata.

A Microsoft az új böngészőt dicsérve a megkésett újítások helyett inkább a biztonsági funkciókra, például a phising (adatlopás) illetve az ártó programok elleni védelemre helyezi a hangsúlyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!