József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szőrös muff és magyaros motívum az iPod-tok-versenyen

2005.11.25. 17:07
Szőrös muffba, piros orrú pulikutyába, nyakkendőbe, sapkába, nyúlba rejtett mp3-lejátszó a magyar iPod-tok-verseny százhetvenöt pályaműve között. Nézegessen magyar módra tervezett iPod-tokokat, és találja ki, vajon melyiket gyártja le az Apple.

Az iPod-ruhák választéka a tengerentúlon határtalan, vegyük például azt a gyártót, amelyik abból él, hogy melltartós, bugyis bikinit, tiarát és kovbojjelmezt árusít Apple-lejátszókhoz. A nagyobb divatházak, mint a Prada vagy a Gucci sem hagyják figyelmen kívül a kiegészítőőrületet, de ez csak a kezdet. Mert ott van az iPodot tamagocsi-magasságokba emelő, karokkal felszerelt, antropomorf iGuy is, amihez elvetemült kütyühívők esőkabátot és ágyat is vásárolhatnak.

Az értelmetlennek látszó, ám annál szórakoztatóbb divat hozzánk is elérkezett, amikor a magyar Apple, a Morpho Comminications és az ARC nagyszerű marketingérzékkel iPod-tok-tervező pályázatot írt ki. A versenyre százhetvenöt pályamű érkezett, november 25-én kilencfős zsűri döntött a győztes darabról, de csak december nyolcadikán, a hivatalos díjátadón és kiállításmegnyitón ismerhetjük meg a nyertes kilétét. Az első helyezett ötletet legyártja és árusítja az Apple, az összes pályamű megtekinthető december 8-tól január 16-ig a budapesti Apple Centerben.

De hogy mi az a szőrös muff?


Kattintson a muffra!

Kézmelegítő. A pályázatra érkezett változat fehér, és hullik a műszőre, ezért fekete ruházathoz nem ajánlott, viszont van benne egy luk a lejátszónak, és nagy pamacs a fülhallgatóhoz. A ruhára szerelt változatok több versenyzőt megihlettek, van például fekete betörősapkába épített iPod-zseb, pólóra varrt nyakkendő formájú tok és csipkeutánzatú övre aplikált dizájn is.

A pályázók egy jelentős hányada a tokot szó szerint értelmezte, és a legkülönfélébb anyagokból egyszerű tárolót készített. Üres kazettát, földimogyorós zacskót vagy üdítősdobozt alakított át, esetleg nemezből, filcből, kartonból vagy pukkantós fóliából gyártott tasakot.

Mások jobban elrugaszkodtak a funkcionális elemektől, és hatalmas pisztolytáskába, Sokol rádióba vagy piros orrú pulikutyába rejtették a lejátszót. A legriasztóbb versenydarab nemezből készült, iPod Shuffle tárolására alkalmas, és független megfigyelők szerint leginkább egy véres tamponra hasonlít.

Pr-burjánzás a háttérben

A versenyt a szokásosnál több pr-cég felügyelte, mert bár az Apple magyarországi kommunikációját felügyelő Morpho ötlete volt a pályázat, mégis az ARC-é lett a szervezés és a lebonyolítás. Bakos Gábor, ARC ügyvezető szerint abból az egyszerű okból, hogy ők értenek hozzá.

Emanuele Massimo, az Apple magyarországi képviseletének ügyvezetője elmondta: a győztes darab sorozatgyártásának jutaléka és egy nagy Apple-ajándékcsomag az első helyezett nyereménye. "A verseny főcélja az volt, hogy lehetőséget teremtsünk tehetséges kreatívoknak, és pályamunkáik segítségével felhívjuk a figyelmet arra, hogy az iPodokhoz milyen sokféle és sokszínű kiegészítő kapható. A pályázatra olyan tervek is érkeztek, amelyek speciálisan Magyarországra jellemző motívumok felhasználásával készültek" - fogalmazott.