Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Emebertelen körülmények a PC-beszállítóknál

2004.02.06. 14:53
A számítógépgyártóknak dolgozó harmadik világbeli cégeknél uralkodó munkakörülményekről adott ki nemrégiben jelentést a fejlődő országokban tevékeny Cafod katolikus segélyszervezet. Az iromány komoly vitákat váltott ki az iparág vezetői körében.
A Cafod a gyártóüzemekben folytatott vizsgálatai eredményét "takarítsd ki a számítógépedet" (Clean Up Your Computer) cím alatt jelentette meg. A harmadik világbeli beszállítók közül sokan a PC-ipar vezetői, így az IBM, a Dell és a HP számára is dolgoznak. A Cafod szerint ugyanis sok cég embertelen, diszkriminatív, méltatlan és elfogadhatatlan körülmények között foglalkoztatja alkalmazottait.

Vállaljanak felelősséget

A segélyszervezet arra szólítja fel a PC-gyártókat, hogy vállaljanak felelősséget ezekért a munkásokért, és követeljék meg a rendes munkakörülmények biztosítását a beszállítóiktól. "A jelentésben említett konkrét példák éles ellentétben állnak a cégünknél előírt értékekkel" - jelentette ki a BBC-nek Barry French, a Dell kommunikációs igazgatója.

Katherine Astill, a Cafod szakértője szerint a jelenlegi helyzet teljességgel elfogadhatatlan. A termékek ugyan a műszaki fejlődés élvonalát képviselhetik, de a munkafeltételek igen alacsony szinten állnak.

Vetkőzés

A jelentésben említett cégek Mexikóban, Thaiföldön és Kínában működnek, és egyikben sem találni ENSZ-konform munkafeltételeket. A mexikói Guadalajara egyik üzemében például diszkriminatív és megalázó "felvételi teszteket" alkalmaznak.

Például egy nőt arra kényszerítettek, hogy vetkőzzön le a felvételi beszélgetés során. El kellett viselnie az intim testtájak vizsgálatát (az indoklás szerint tetoválásokat kerestek rajta), és terhességi tesztet végeztek rajta. Minderre azért volt szükség, hogy a futószalag mellett nyomtatókat szerelhessen össze. A guadalajarai gyárban a Cafod által meginterjúvolt munkások közül néhány nap múlva minden harmadikat elbocsátották.

Nem kell ügyvéd rokon

A Cafod vizsgálatainak során a beszállító cégek munkatársait hallgatták meg. Az eredmények megdöbbentőek. Az egyik IBM-nek szállító cég munkatársa például arról mesélt, hogy cégénél a legkülönbözőbb okokból megtagadhatják egy munkás felvételét.

Nem kívánatosak a homoszexuálisok, akinek kettőnél több tetoválása van, akinek ügyvéd az apja, aki tagja egy szakszervezetnek vagy aki terhes. A megvizsgált cégeknél az alkalmazottak sem elfogadható fizetést, sem nyugdíj- vagy betegbiztosítást nem kapnak.

Monitorteszt

Az egyik IBM-beszállítónál a szabadság és a nyugdíj egyaránt ismeretlen kifejezések. A jelentés hangsúlyozza, hogy sok munkás a jogaival és a kötelezettségeivel sem volt tisztában.

Néhány vállalatnál a munkások számára a minimális egészség- és balesetvédelmet sem garantálják. Kínában a 12-16 órás munkanapok nem számítanak ritkának. A minimálbérért napi 10 órában, ráadásul pihenő nélkül végzett monitortesztelés szintén mindennapos.

Tesznek valamit

A HP egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a fentiek miatt egy ideje már folynak megbeszélések és tárgyalások a beszállítókkal. A konszern meg kíván arról bizonyosodni, hogy a munkások megfelelő feltételek mellett dolgozhatnak.

A jelentés nyilvánosságra hozatalát követően az iparág vezető vállalatai további vizsgálatokat és változtatásokat jelentettek be. Az IBM hangsúlyozta, hogy az első intézkedések máris megtörténtek.