Hogyan élhető túl a gépek lázadása?

2006.06.30. 13:30
Daniel Wilson amerikai kutató halál komoly tippeket ad arra, hogyan kell viselkedni, ha valóra válik a Terminátor filmek fémbe öntött rémálma. A kapucni és a feszítővas kötelező felszerelés.

"E könyv célja, hogy felkészülhessen a robotok jövőbeli lázadására" - írja előszavában Daniel Wilson, a Hogyan éljük túl a robotok lázadását (How to Survive a Robot Uprising) című könyv szerzője.

A kutató a Wireden megjelent cikkében gyakorlati tippeket sorol fel arra, hogyan lehet közelharc esetén legyűrni egy robotot, ha netán valósággá válik a Terminátor filmek világa.

Kapucni: bár a robotok arcfelismerő képessége egyre jobb lesz, kapucnival összezavarható a rendszer, mivel így a humanoid fejformája nehezebben azonosítható.

Védőszemüveg: a lézer a bőrt csak megpörköli, a szemet érve viszont végleges vakságot okozhat. A zárt védőszemüvegek (úszó- vagy síszemüveg) védelmet nyújtanak ez ellen.

Feszítővas: a titán- vagy acélszerkezettel vívott küzdelemben mit sem segít a kung-fu felszerelés. Sokkal praktikusabb a hagyományos, nehéz feszítővas.

Iránytű: nem egyszerű felismerni az androidokat. A robotokat viszont elárulja a mágneses terük, amely összezavarja az iránytű mozgását.

Sár: a gépeknek rendkívüli nehézséget okoz a haladás homokba, koszba, sárba merülve. Ezt adott esetben, menekülésnél ki lehet használni.

Köpönyeg: a robotok képesek az áldozataikat már a járásukról is azonosítani. A hosszú köpeny vagy viharkabát jó szolgálatokat tehet.

A veszélyes robotok elintézésére további okos tippeket sorol a szerző a honlapján. A dolgozatok címei: Hogyan szúrjuk ki az ellenséges robotot (How to spot a hostile robot) illetve Hogyan ismerjük fel a lázadó robotot (How to spot a rebellious robot), emlékeztet a Der Standard.

Daniel Wilsonnak a kedvenc témájában tartott 40 perces előadása a Google Video-ra feltöltve megtalálható.  • Bérelnék
  • Bankszámla