Ágnes
-1 °C
2 °C

Szabadalmat sért a Linux

2004.08.02. 12:03
A nyílt forráskódú operációs rendszer valószínűleg kétszáznyolcvanhárom szabadalomsértést követ el, ráadásul huszonhét esetben legfőbb riválisa, a Microsoft a kárvallott, állítja egy szervezet, amely a Linuxot használó ésvagy értékesítő cégeknek nyújt biztosítást a szellemi tulajdonnal kapcsolatos pereskedések ellen.
Az Open Source Risk Management (OSRM) biztosító társaság védelmet nyújt a nyílt forráskódú programokat készítő vállalatoknak a szerzői jog megsértésével kapcsolatos perekben, és azt tervezi, hogy programját a szabadalomsértési ügyekre is kiterjeszti. Az OSRM ezért megbízta a Public Patent Foundation szervezetet, hogy mérje fel a Linuxszal kapcsolatos szabadalmak helyzetét.

Támadható felületek

A Linux 2.4-es és 2.6-os rendszermagjának több hónapig tartó tanulmányozása után kiderült, hogy az operációs rendszer feltehetően kétszáznyolcvanhárom szabadalomsértést követ el, de ezek közül szerencsére kilencvennyolc a szövetségeseié; hatvan az IBM, húsz a Hewlett-Packard és tizenegy az Intel tulajdona.

Bár az OSRM szabadalomvédelmi programja csak 2005-ben indul, az árakat már meghatározták: évente százötvenezer dollárért egészen ötmillió dolláros értékhatárig elintézik a pereket, mondta el a Cnetnek Dan Ravicher, a Public Patent Foundation vezetője.

Gyorsabb megoldás

A nyílt forráskódú mozgalom és a védett szoftverek támogatói általában igen nehezen találják meg a közös hangot, és ez a probléma akkor vált igazán hangsúlyossá, amikor az SCO beperelte az IBM-et. Mint arról korábban is beszámoltunk, az Unixot kezelő SCO azt állítja, hogy az IBM tőle ellopott technológiákat ültetett át a Linux rendszermagjába. A Linux helyzetét tovább nehezíti, hogy legfőbb riválisa, a Microsoft idén legalább háromezer új, szoftverekkel kapcsolatos szabadalmat akar bejegyeztetni.

A szabadalomvédelmi program némiképp megkönnyíti a linuxos vállalatok munkáját, és az OSRM együttműködik a fejlesztői közösséggel annak érdekében, hogy a kifogásolt kódrészleteket kicseréljék, mondta el a Cnetnek Stuart Cohen, a szervezet vezetője.

A tudatlanság áldás

A tanulmányban megemlített 283 szabadalom alapján perek indulhatnak a Linux ellen, de Ravisher szerint elképzelhető, hogy a bíróság számos esetben nem a nyílt forráskódú fejlesztők ellen hoz ítéletet, hanem a szabadalmat semmisíti meg. A szakember elmondta: a bíróságon tárgyalt ügyek felénél érvénytelenítik a vitatott szabadalmat, és ez szám csöppet sem szokatlanul magas a Linuxhoz hasonló csomagok esetében.

A szakember azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok szabadalmi törvénye jelenleg arra bátorítja a fejlesztéssel foglalkozó vállalatokat, hogy ne próbálják megállapítani, megsértették-e valakinek a szabadalmát. Ugyanis a bíróság háromszoros büntetést szabhat ki, ha a vádlott tudott a szabadalombitorlásról, viszont egyáltalán nem büntetheti meg azt, aki nem tudott róla.

A Linux alapítója, Linus Torvalds is mindvégig arra bíztatta a fejlesztőket, hogy ne foglalkozzanak a szabadalmakkal, a szabadalomsértésekkel foglalkozzanak a szabadalmak tulajdonosai, ha van rá idejük és erőforrásuk.