Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Vereséget szenvedhet a Microsoft

2004.06.16. 10:10
A németországi Münchenben ma döntenek arról, hogy a hivatali számítógépeken milyen operációs rendszert használjanak. A városban több mint egy éve vizsgálják a Linuxra való átállás lehetőségét, amiben állítólag az IBM is segítséget nyújtott nekik. A Microsoft szerint nem veszítenének sokat, mert csak egyetlen városról van szó.
München több mint egyévi vizsgálódás után várhatóan ma dönt arról, hogy mintegy tizennégyezer számítógépének operációs rendszerét az amerikai Microsoft Windowsáról lecseréli-e Linuxra. Így a város önkormányzata lehet a világ vezető szoftvergyártójának legnagyobb olyan ügyfele, amely Linuxra vált.

A csere a számítógép történelmének legnagyobb átpártolása lenne az operációs rendszerek terén. A nagy rivális IBM-nek, a világ vezető információtechnológiai vállalatának tíz mérnöke állítólag már fél éve ingyen dolgozik a városban, hogy segítse az esetleges átállást. A nyílt forráskódú Linuxot a Novell és az IBM a felhasználók igényeihez igazítva, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal együtt általában a Windowsnál olcsóbban adja, jegyezte meg a Bloomberg.

Redmond jelentéktelenít

A Microsoft mindenesetre megpróbálja kisebbíteni az esetleges átállás hatását, rámutatva, hogy csak egyetlen ország egyetlen városáról van szó, amely nagyon speciális okok miatt szeretné csatasorba állítani a Linuxot. A tét nem kicsi: a Windows a Microsoft tavalyi 32,2 milliárd dolláros árbevételének harmadát adta, és 81 százalékos bruttó haszonkulcsával a legjövedelmezőbb terméke.

Nem véletlen, hogy Steve Ballmer vezérigazgató az utóbbi évben árengedményekkel és az önkormányzatokat segítő alkalmazottak átcsoportosításával próbálja elejét venni, hogy a számítógépes piac 95 százalékát uraló termékkel szemben a Linux hídfőállást építsen ki.