Valér
4 °C
8 °C

Windows készül a szuperszámítógépekre

2004.05.25. 12:06
A Microsoft nagyteljesítményű számítógépeken futó operációs rendszert készít, de ezen a piacon valószínűleg nem lesz könnyű dolga, mivel a kutatók jobban ismerik a unixos rendszereket.
A nagyteljesítményű számítógépek piacát egykor a drága és különleges gépek uralták, de ma már népszerűbbek a fürtökbe kötött alsókategóriás gépek, amelyeken többnyire Linuxot futtatnak. Az asztali rendszer piacán elsőséget szerzett Microsoft azonban nem nézte tétlenül legfőbb riválisa sikerét, és létrehozta a High Performance Computing munkacsoportot, melynek elsődleges célja a Windows Server HPC Edition operációs rendszer létrehozása.

A redmondi óriáscég természetesen nem most először próbálja megakadályozni a nyílt forráskódú rendszer előretörését, a Windows Server 2003 webszerverrel szintén olyan területre tört be, ahol a Linux népszerűbb.

Kemény küzdelem

A szuperszámítógépek piacán a jövevénynek számító Microsoftnak ezúttal nem lesz könnyű dolga, mivel az oktatási intézményekben és kutatóközpontokban évtizedek óta használnak Unixot vagy ahhoz hasonló operációs rendszereket, például Linuxot. A nagyteljesítményű rendszereket használó emberek többsége jobban ismeri az Unixot, mint a Windowst, amit a leggyorsabb szuperszámítógépek listája alapján is egyértelmű. A top 500 élmezőnyében ugyanis számos linuxos gép szerepel, miközben az egész listára csupán két windowsos gép került fel, írta a Cnet.

A szuperszámítógépek piaca egyébként igen jövedelmező üzleti szegmens: az IDC jelentése szerint 2003-ban világszinten az itt bonyolított forgalom meghaladta az 5.3 milliárd dollárt, és növekedésének üteme is bőven a kétszámjegyű tartományban van, írta a Prog.hu.