Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Illegális szoftvert használt a Microsoft?

2004.11.15. 16:04
A Windows XP Tour zenei fájljai a jelek szerint a Sound Forge 4.5 alkalmazás kalózmásolt változatával készültek, közölte a német tecchannel híroldal. A fájlokból szöveges editorral kikereshető az alkalmazást eredetileg feltörő hacker, bizonyos Deepz0ne virtuális aláírása.
A kalózmásolás elleni küzdelem élharcosa, az amerikai Microsoft egyes jelek szerint idegen szoftver illegális másolatát használta. A német tecchannel híroldal beszámolója szerint a szoftvercéget az XP operációs rendszer egyik speciális kiegészítőjének zenei fájljai leplezik le.

A kérdéses fájlok a Windows\Help\Tour\WindowsMediaPlayer\Audio\Wav könyvárban kaptak helyet. Az összesen kilenc WAV-fájl a Windows Media Player Tour bemutatkozó alkalmazás zenei aláfestésére szolgál.

Zenére specializálódtak

Ha az eredeti program illetve médialejátszó helyett szövegként nyitjuk meg a 80-360 KB közötti méretű fájlokat (például a Jegyzettömb alkalmazással), a legvégükön a "LISTB INFOICRD 2000-04-06 IENG Deepz0ne ISFT Sound Forge 4.5" aláírás tűnik fel.

A Sound Forge WAV-, MP3-, AIFF- és más zenei formátumú fájlok llétrehozására szolgál. Az eredeti gyártó, a Sonic immár a Sony konszern tulajdonában van. Az eredeti program 400 dollárba (80 ezer forint) került.

A tecchannel rövid internetes kutakodás árán kiderítette, hogy Deepz0ne a Radium warez-csoport korábbi, vagy esetleg jelenleg is aktív tagja. Ez a csoport a zenei alkalmazások feltörésére specializálódott. A tecchannel rábukkant a Sound Forge egyik feltört változatára is.

Egyelőre kétesélyes

A Radium akkor vált ismertté, amikor feltörték a Fraunhofer intézet MP3 tömörítését, és javítottak kicsit az algoritmuson. Már az akkori híradások a csoport tagjaként emlegették Deepz0ne-t.

Mindez arra utal, hogy a Windows XP hivatalos WAV-fájlaihoz illegális szoftvert használtak. Arra viszont csak a Windows Media Player felelőse tudna választ adni, hogy vajon a Microsoft egyik alkalmazottja kalózkodott, vagy külső cégtől készen kapták az inkriminált zenei fájlokat.

A tecchannel egyelőre hiába kért állásfoglalást az ügyben a Microsofttól és a Sonytól.