Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Bloggolás a buszon

2003.01.09. 13:05
Egy dublini induló vállalkozás olyan szoftvert kínál a mobilszolgáltatóknak, mellyel a mobilosok telefonjukról tudnának internetes naplókat, blogokat létrehozni és szerkeszteni - írja a Register. A Baltimore Technologies volt igazgatója, Paddy Holahan által létrehozott NewBay Software cég a blogok robbanásszerű terjedéséből próbál profitálni.
Becslések szerint az elmúlt 18 hónap során félmillió blogot hoztak létre az internetezők világszerte, naponta ötezer új digitális napló születik. Az egyik legnépszerűbb ingyenes blogtároló oldal, a Blogger.com felhasználóinak száma január 6-án haladta meg az egymilliót. A hírességek közül legutóbb William Gibson, a Neurománc írója kezdett bloggolásba.

Mindenki csinálja

A magyar blogokat a Blogring fogja össze, a naplók között van szépirodalmi kezdeményezés, ironikus megmondóoldal, tévé- és mozikommentár, valamint ezek különböző töménységű keveréke. A blogokat készítőik többnyire saját gépükön írják, majd feltöltik egy ingyenes tárhelyre, vagy a Bloggerhez hasonló oldalra. Az ügyesebbek saját szoftvert írnak, a többiek az ingyenes vagy pénzbe kerülő szolgáltatásokat veszik igénybe.

Instant napló

A NewBay Software a mobiltelefonok népszerűségét és a kamerás MMS telefonok képességeit akarja kihasználni FoneBlog szoftverével. A FoneBlog segítségével a mobilszolgáltatók saját weboldalt hozhatnak létre valamennyi előfizetőnek. A mobilosok saját telefonjukról tudnak képeket és szöveget feltölteni az oldalra, ha nincs MMS-telefonjuk, akkos sima szöveges oldalt hozhatnak létre. A Strategy Analytics elemzése szerint 2004-re a telefoneladások 11 százalékát teszik ki az MMS-készülékek, ekkor Európában ötvenmillió MMS-mobilt használnak majd az előfizetők.

Tízmillió dollár, kilenc alkalmazott

Paddy Holahan, a cég vezérigazgatója az ElectricNews.Netnek elmondta, hogy a mobilszolgáltatók első reakciója az ajánlatra igen kedvező volt. "Úgy véljük, rövid távon a hálózatok üzemeltetőinek így azonnali bevétele származhat a kamerás mobilok új generációjából." - fogalmazott Holahan. A cég világszerte kétszáz mobilszolgáltatót keres meg ajánlatával, reményeik szerint az első amerikai és európai szerződéseket néhány hónapon belül megköthetik. Holahan legalább tízmillió dolláros forgalomra számít idén, cége ugyanakkor jelenleg mindössze kilenc alkalmazottat foglalkoztat.