Svájc betiltja az anonim mobilokat

2003.03.13. 11:14
A svájci parlament által szerdán elfogadott jogszabály alapján a mobilszolgáltatóknak legalább két évig meg kell őrizniük, és hatósági kérésre ki kell adniuk a feltöltőkártyákat használó személyekre vonatkozó adatokat. A törvényi háttér megváltoztatásához az adta a végső lökést, hogy kiderült: külföldön terroristák is használtak svájci feltöltőkártyákat.
A feltöltőkártyás svájci mobilfelhasználóknak a jövőben azonosíthatóaknak kell lenniük. A svájci parlament szerdán 124 igen és 27 nem szavazattal fogadta el az ezt előíró törvényt, követve a felsőház terrorizmusellenes intézkedésekre tett javaslatait.

A svájci távközlési vállalatok továbbra is ellenzik a regisztrációt. A Swisscom szóvivője, Sepp Huber az sda hírügynökségnek nyilatkozva utalt arra, hogy a viszonteladóknak mekkora pluszfeladatot jelent majd az intézkedés. Arra számít egyébként, hogy a felmerülő költségeket az ügyfelekre hárítják. A regisztráció elleni legfontosabb érv viszont az, hogy nagyon kevés a haszna, hiszen az ügyféladatok gyorsan elévülnek.

Az ombudsman szerint mit sem ér

Hanspeter Thür szövetségi adatvédelmi megbízott szerint a lépés adatvédelmi kihatásait is komolyan kell venni. Az új rendelkezés maga nem jelent komoly beavatkozást a magánszférába, de az új intézkedések összessége már árnyalja ezt a képet.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta az adatvédelmi megbízott szerint Svájcban is folyamatosan nőtt a politikai nyomás a szabadságjogok megnyirbálására. A feltöltőkártyák kötelező regisztrációja véleménye szerint azért is elhibázott próbálkozás, mert számos útja van az előírások megkerülésének. "Az anonim telefonálást ez az előírás nem lesz képes megszüntetni, az érintettek legfeljebb a szomszédos országokban vesznek majd anonim előfizetést" - mondta Hanspeter Thür.

Kapkodhatnak a drogdílerek

A Swisscom adatai szerint nincs kötelező regisztráció Nagy-Britanninában, Franciaországban és az USA-ban. Csak Németország, Olaszország, és Magyarország ismer hasonló kötelező regisztrációt, a többi európai ország viszont nem.

"A bűnözők feltöltőkártyát használnak néhány napon át, aztán minden nyomot eltörölve eldobhatják" - jelentette ki Ruth Metzler, jogi és rendőrségi szövetségi tanácsos. A kábítószer-kereskedelem szinte valamennyi szereplője feltöltőkártyás mobilt használ. A svájci szövetségi államügyészség adatai szerint külföldön terroristák, köztük bin Laden al-Kaida vezér egyik közeli munkatársa is svájci feltöltőkártyákat használt.

Ezen kívül Ruth Metzler szerint a legújabb, beépített kamerás mobiltelefon típusokkal a visszaélések teljesen új dimenziója nyílik meg. Mivel az így készített képek az internetre továbbíthatók, a telefonokat gyermekpornográfia előállítására is használhatják.  • Tippek
  • Árfolyam