Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Svájc szétzúzná a helyi hívások monopóliumát

2003.02.20. 14:20
A svájci kormány szerdán úgy döntött, hogy rendelettel vagy törvénnyel, de rábírják a Swisscomot a monopóliuma feladására. Jelenleg az állami tulajdonban lévő vállalat még a konkurencia ügyfeleitől is pénzt kér.
Svájc valódi versenyhelyzetet akar teremteni az ország távközlési piacán. A svájci kormány, a Bundesrat szerdai döntése szerint a jövő hétig megtalálják annak a jogi lehetőségét, hogyan bírhatják rá a Swisscomot a helyi hívások terén élvezett monopóliuma feladására.

Törvénnyel köteleznék a céget

Ezt a jelenlegi helyzetben rendelet és törvény egyaránt előírhatja. A távközlési cég a rendeletet azonban hetekig húzózó eljárásban bíróság előtt támadhatná meg, ezért összességében kevesebb időt rabolna törvényben rendezni a kérdést, idézte az AFP Achille Casanovát, a Bundesrat szóvivőjét.

Az állami tulajdonban lévő Swisscom négymillió háztartást és üzleti előfizetőt elérő országos vezetékhálózattal rendelkezik. Jelenleg az előfizetőhöz vezető szakasz, az úgynevezett 'last mile' használatáért a Swisscom nem csak a saját, de a konkurencia ügyfeleitől is 25,25 frankot (4300 forintot) szed be.

A Swisscom, amely már korábban fellépett a "kisajátítás" terve ellen, szerdán sajnálatának adott hangot a kormány döntésével kapcsolatban. A vállalat a változtatások bevezetése esetére perrel fenyegetőzött, hogy így védhesse meg a részvényesei érdekeit.  • Bérelnék
  • Hírek