Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az antikapitalista operációs rendszer

2000.10.13. 16:57
Gondolt már arra, hogy mi lenne, ha egy nap eltűnnének a számítógépünk képernyőjéről a márkanevek, és nem látná napról napra azt, hogy Microsoft, Windows, Netscape, Adobe? Ha már gondolt, és kipróbálná, itt az új operációs rendszer, az ACOS, amelyből kihipózták a kapitalizmus kártékony szellemét.
Szorosan a Windows ME és az Apple OS X nyomában elkészült, és már letölthető az antikapitalista operációs rendszer, az ACOS béta-verziója.

Andy Cox, San Franciscó-i képzőművész, az (ACOS) megalkotója, így ajánlja munkáját: ,,A web egy nyílt tér, vagy legalábbis a nyíltságáért küzdünk, ha csak nem késő. Maga operációs rendszer, ahova minden nap belépünk, egy különös ellenőrzött tér, amely a választás szabadságát hirdeti, miközben mindannyiunkat afelé terel, hogy ugyanúgy tevékenykedjünk."

Rolexban bujdosó kommunizmus

Szakadék
Szociális
Cox a digitális művészetnek azon mozgalmához tartozik, amelyhez az etoy és az RTMark, amelyek vállalati dizájn és terminológia használatával juttatják el globalizációellenes üzenetüket a befogadókhoz.

Korábbi munkái nyilvános provokációkkal tették ismertté nevét. 1998-ban például a New York-i helyi érdekeltségű vasút eligazítórendszerén vásárolt reklámfelületet - az utazóközönség pedig elképedten figyelte, hogy a következő állomás neve után kiíródik, hogy a 'Kapitalizmust semmi sem állítja meg.'

Idén májusban különleges forgalomirányító autókat bérelt, amelyek a következő közlekedési előrejelzéssel riogattak a San Franciscó-környéki technológiai vállalatok közelében 'Digitális szakadék következik' - amellyel a technológiai forradalomból kimaradt szegénynegyedekre utalt (emlegessük ezt digital divide-ként).

Önfény helyett ideológia

Nem tetszik a rendszer
Az ACOS egyébként meglehetősen sivár kezelőfelületét Cox fent részletezett akcióit bemutató dokumentációk színezik. Az alkotó egyébként maga is elismeri, hogy az antikapitalista üzenetekkel díszített operációs rendszer a nagytőkés önfényt egyszerűen ideologizált jelszavakra ('Együtt megdönthetjük a kapitalizmust!') cserélte.

,,Mondták már, hogy én is márkaterjesztást folytatok, és gondoltam is rá, hogy nem teszem, de úgy tűnik, hogy ezt szeretik az emberek." - mondja Cox.

,,Talán nem ez lesz Cox legsikeresebb műve, de mégis rámutat olyan dolgokra, amelyeket már nem veszünk észre, hogy például a szoftverekkel együtt vállalati ideológiákat kapunk." - mondja Robert Murphy, a New York-i egyetem vizuális művészetekkel foglalkozó professzora - ,,Az operációs rendszert egy adott dolognak tekintjük, akár a kapitalizmust, amiben élünk."

Annak, aki habozik egy értékes NT-t, Windows 2000-et, vagy Linuxot a formatba taszítani, szükséges elárulnom, hogy az antikapitalista operációs rendszer ingyen, automatikusan, és kérdések nélkül telepíti magát, de nem lépi át a böngészőprogram határait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!