Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Trójaival támad Mr. Bean

2005.12.23. 11:30
BitTorrent fájlcserélő szoftvert telepít a gyanútlan internetezők számítógépére egy új trójai, majd vadul elkezd filmeket letölteni.

Egyelőre nem tudni, hogy miért fejlesztette ki egy közel-keleti kalózcsoport azt a szoftvert, amely titokban a Mr. Bean filmet tölti le a megfertőzött számítógépekre, majd ha ezzel végzett, a Disney mozifilmjei közül válogat.

Bár a kiadó kínálatába tartozó gyerekfilmek és bugyuta vígjátékok okozhatnak sokkot, sokkal valószínűbb, hogy a hekkerek csupán az illegális terjesztés felgyorsítását tűzték ki célul. A trójai ugyanis a központi szervereket nélkülöző BitTorrent klienst telepíti az áldozat számítógépére, és ezen a fájlcserélő rendszeren akkor áramlanak gyorsan az adatok, amikor sokan használják.

Mivel a kártékony program egy Lockx nevű rootkittel együtt települ a számítógépre, amely teljesen elrejti a felhasználó elől a fájlcserélő szoftvert, legfeljebb a megnövekedett hálózati forgalom lehet gyanús. A trójait felfedező FaceTime Communications egyébként azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ezzel a piszkos trükkel a szerencsétlen áldozatokra akarják terelni a hatóságok figyelmét. Az Egyesült Államokban ugyanis a kalózmásolatokat megosztó internetezők beperelhetők, és hatalmas kártérítés megfizetésére kötelezhető.