Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szenátorok a pc-s játékok ellen

2006.03.09. 14:30
Három demokrata képviselő, köztük Hillary Clinton javaslatára állami pénzből vizsgálják az Egyesült Államokban, milyen hatással vannak a fiatalkorúak személyiségére az erőszakos számítógépes játékok. Ha bizonyítható, hogy árt nekik, a fiatalkori pc-s erőszakot ugyanúgy kriminalizálhatják, mint a drogokat, az alkoholt vagy a dohányt.

Az elektronikus média, így a számítógépes játékok gyermekekre gyakorolt hatásának vizsgálatát sikerült törvénybe iktattatnia három játékügyben közismerten paranoid demokrata szenátornak az Egyesült Államokban. A képviselők, Joseph Lieberman, Hillary Clinton és Richard Durbin által kezdeményezett törvény felhatalmazza az amerikai betegségmegelőző és ellenőrző központot (CDC), hogy alapos tanulmányban járjon utána, vajon valóban károsak-e a gyermekek egészségére az erőszakos vagy szexjeleneteket tartalmazó videojátékok. A törvényt támogatja két republikánus képviselő, Rick Santorum és Sam Brownback is.

A javaslat, amelyet a szenátus egészségügyi, oktatási, munkaügyi és nyugdíjbizottsága fogadott el, eredetileg 90 millió dollárt irányzott elő a kutatás elvégzésére - mostanra ez úgy módosult, hogy a vizsgálathoz menet közben rendelik hozzá a szükséges pénzt.

Cenzúraelőkészítő médiakutatás?

#alt#
Lieberman, Clinton, Durbin
A "gyermekek és a médiakutatás előmozdítása" címen elfogadott törvény (Children and Media Research Advancement Act, CAMRA) nem fogalmaz meg korlátozásokat, viszont a szenátorok eddigi nyilatkozataiból és akcióiból gyanítható, hogy a gyermekek kérdéses tartalmú játékokhoz való hozzáférésének korlátozását igyekszik előkészíteni.

A képviselők, köztük a volt First Lady, többször szót emeltek már az erőszakos játékok ellen, amelyek szerintük ártanak a gyermekeknek. Tavaly novemberben Clinton Liebermannal együtt olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltotta volna, hogy kiskorúak "Mature" (felnőtteknek szánt) címkével ellátott számítógépes játékokat vásárolhassanak vagy kölcsönözhessenek. (A videojátékok besorolásáról az Egyesült Államokban a játékgyártók erre a célra létrehozott önszabályozó szervezete, az Entertainment Software Rating Board - ESRB - dönt.) A szenátoroknak különösen a GTA autós-üldözős játékba rejtett, párosodást szimuláló jelenetekkel volt bajuk.

Egyelőre rendőrt verni is szabad

#alt#
Konszenzuális szex a GTA-ban
A tiltásra irányuló kísérletek azonban nem mentek át a konkrét ügyeket tárgyaló bíróságok alkotmányossági tesztjein, elsősorban mert a jogalkalmazók soha nem látták bizonyítottnak, hogy egyes játékok valóban károsak lennének a fiatalokra -bizonyíték hiányában viszont a játékok megvonása nem lenne más, mint a szólás és a kifejezés szabadságát korlátozó intézkedés, jobb szóval cenzúra.

Amerikai kerületi bíróságok eddig többször is alkotmányellenesnek nyilvánították azokat a törvényeket, amelyek megtiltották az erőszakot ábrázoló játékok forgalmazását fiatalkorúaknak. A bírák indoklásukban mindannyiszor kifejtették: ahhoz, hogy ilyen törvényt alkalmazni lehessen, tapasztalati úton be kell bizonyítani, hogy a játékok pszichikai sérülést okoznak a gyermekeknek. Két éve egy szövetségi bíróság még egy olyan törvényt is alkotmányellenesnek nyilvánított, amely csak annyit mondott ki, hogy fiatalkorúaknak nem adható el olyan játék, amelyben baj érhet egy rendőrt.

A CAMRA most teljes körű vizsgálatot szorgalmaz, amely minden lehetséges szempontból foglalkozik az elektronikus média gyermekekre és kamaszokra gyakorolt lehetséges hatásaival. Az állami pénzből szponzorált kutatás vizsgálja a fizikai koordinációt, az étkezési és alvási szokásokat, a figyelem, illetve az agresszió alakulását, és nemcsak számítógépes játékokra, hanem a televízióra, az internetre és a mobiltelefonokra is kiterjed.