Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Állami támogatás az internetszolgáltatóknak is

2003.02.28. 16:24
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteken megállapodott az alternatív internetszolgáltatók képviselőivel egy olyan támogatási konstrukció bevezetéséről, mely minden szolgáltatónál biztosíthatja az internetezés költségeinek 25 százalékos csökkentését, jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. A szolgáltatók március közepétől jelentkeznek az olcsóbb dial-up csomagokkal.
A pénteken bejelentett megállapodás lényege, hogy a Matáv átvállalja a díjbeszedés kockázatát (ez a nagykereskedelmi modellekben 4-5 százalékot jelent), a minisztérium pedig 6-7 százalékkal támogatja az internetszolgáltatókat (ISP), amennyiben ők is engednek ennyit a tarifáikból (ezt az úgynevezett szimmetrikus támogatási modellt a tavaly augusztus óta a távközlési szolgáltatóknak nyújtott rendszer mintájára vezetik be). Az IHM ezen felül további 6-7 százalék támogatást nyújt az ISP-knek. A megegyezés eredményeképpen az alternatív szolgáltatók 25 százalékkal olcsóbban nyújthatják a kedvezményes (15, 40 és 100 órás) dial-up csomagokat. A szerződések kidolgozására és aláírására a későbbiekben kerül sor.

Kovács a pénteki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy mindezeket a lakossági internetezés támogatására elkülönített 3,5 milliárd forintból fedezik majd, bár arról még nem kívánt nyilatkozni, hogy mekkora lesz a célra fordított konkrét összeg. A támogatásra minden internetszolgáltató - így a Matáv tulajdonában álló Axelero is - jogosult, csak igényelniük kell.

Hajlandók voltak

Mindennek előzménye, hogy a magukat korábban "Matávtól független internetszolgáltatóknak" nevező cégek csütörtökön közös közleményben bejelentették, hogy hajlandók 25 százalékkal csökkenteni díjaikat, ha a kulcsfontosságú területeken ésszerű határidőn belül megfelelő jogszabály születik, és ha a monopol telefonszolgáltató is ugyanennyivel csökkenti a jelenlegi kis- és nagykereskedelmi internetes telefonos csomagjai árát. A közleményt az Elender Üzleti Kommunikáció, az Enternet, az Euroweb, az Externet, az Interdotnet, az Interware, a Freestart, a GTS-DataNet, a Pantel és a Vivendi írta alá.

A pénteki tárgyaláson kidolgozott támogatási konstrukciónak köszönhetően - ha nem is mindenben a fenti feltételek alapján - tehát megteremtődött annak a lehetősége, hogy a felhasználóknak átlagosan 25 százalékkal kerüljön kevesebbe az internetezés, amennyiben igénybe veszik a 15, 40 vagy 100 órás kedvezményes díjcsomagokat. Megállapodás született arról is, hogy a szakmai és kormányzati egyeztetést szolgáló Távközlési Kerekasztalhoz és az Informatikai Kerekasztalhoz hasonlóan megalakul az Internet Szolgáltatók Kerekasztala is, amely lehetőséget teremt az eddiginél jobb együttműködésre, a folyamatos és rendezett konzultációra.

Tervek

A minisztérium terveiben szerepel, hogy hasonló modellt dolgoznak ki március végére a szélessávú internetre is, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben közvetlenül az internetszolgáltatóknak adnának támogatást. Emellett a szélessávú hálózatot építő cégek is kapnának segítséget: már nem csak 100 millió forintos beruházás felett, de az alatt is megkaphatnák az adókedvezményt, melynek mértéke körülbelül 50 százalék lehet. Cél az is, hogy az összekapcsolási és a végződtetési díjakban is megközelítsék az európai árszinet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek