Auguszta
-4 °C
2 °C

Ajándék megabitek karácsonyra

2004.11.04. 21:15
A Matáv és a UPC is jelentősen megnöveli hálózatán a szélessávú internetelérés sebességét, de sok minden függ attól, hogy az előfizető milyen távközlési központhoz tartozik. A két jelentős piaci szereplő csütörtöki bejelentése a távközlési verseny fokozódására utal.
A UPC Magyarország idén tavasszal már jelentősen megnövelte a Chello sávszélességét, de a technikai továbbfejlesztéseknek köszönhetően december elejétől még gyorsabb lehet a kábeles internetszolgáltatása, természetesen változatlan havidíjak mellett. A szolgáltató a kétszeresére, azaz több mint másfél megabit per másodpercre növeli a Chello Classic díjcsomag sebességét, míg a drágábbik Chello Plus sebessége a háromszorosára, három megabitre nő, de fontos tudni, hogy a számok csak a legnagyobb elérhető letöltési sebességet jelölik. A UPC egyébként a letöltési korlátot mindkét díjcsomagnál a sebességnöveléssel azonos mértékben emelte, tizenötről harminc, illetve húszról hatvan gigabájtra.

A vállalat sajtóosztályán megtudtuk, hogy a felhasználók többségét december elejétől kapcsolják be a programba, de néhány vidéki szolgáltatási körzetben, például Szolnokon és Nyíregyházán jövő év elejére tolódik át a váltás. A UPC legfőbb célja az, hogy az ingyen felkínált megabitekkel fenntartsa a kábeles internet piacvezető ár-érték arányát.

Feszegetett határok

A Matáv teljesen másképp oldja meg a hálózatán a sebességváltást, mint kábeles riválisa; november 16-tól a legkisebb csomag sebessége a harmadával nő, a továbbiak sebessége azonban megduplázódik, miközben az árak és a szerződési feltételek a régiek maradnak. A bővítés a Matáv hálózatán az összes ADSL-internetszolgáltatóra érvényes.

Bár az ADSL sebességét nagyban meghatározza, hogy az előfizető milyen messze van a hálózati alközponttól, a Matáv arra törekszik, hogy a sebességnövelés mindenkire érvényes legyen, mondta el lapunknak Kiss Sándor, a távközlési cég igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy az előfizetők többsége ebből a szempontból jó helyen lakik. Mint megtudtuk, a sebességnövelés a Matáv egyfajta önkéntes karácsonyi ajándéka, és a gyakorlatban úgy oldják meg, hogy a központokban átállítják a felhasználókhoz rendelt sebességkorlátot, aztán majd kiderül, hogy kinek mire van lehetősége.

Marad a régi címke

Kónya Andrea, a GTS-Datanet internetszolgáltató vállalat kommunikációs menedzsere az Indexnek azt nyilatkozta, hogy éppen emiatt a díjcsomagjaik nevében nem is jelzik majd a Matáv kedvezményét, és például a régi 512 kilobit per másodperces csomag szerződésében továbbra is 512 kilobit per másodperc szerepel majd legnagyobb sebességként.

Kiss Sándor arra hívta fel a figyelmünket, hogy a távközlési cégek ADSL-csomagjain feltüntetett adatátviteli sebesség eddig is csupán azt mutatta, hogy az előfizető legfeljebb mekkora sávszélességet használhat, és csak azoknál jóval kevesebbre vállalnak garanciát. A Matáv honlapjáról letölthető sebességmérő szoftverrel egyébként bárki megnézheti az aktuálisan használt le és feltöltési sebességét.