Vége a Netscape böngészőnek

2008.01.02. 15:48
Február 1-től nem támogatja az AOL az egykor szebb időket is megélt Netscape Navigator böngészőt, amit tíz évvel ezelőtt 4,2 milliárd dollárért vásárolt meg. Az amerikai szolgáltató a Firefox kipróbálására bátorítja a felhasználókat.

Évek óta nem láttam Netscape böngészőt, igaz egy elöregedett Macintosh számítógépen még megvan a 4.08-as verziója, amit a gyorsítótár fájljainak dátumozása szerint utoljára 1997-ben használtam. Talán még most is lehetne rajta böngészni, ha lenne mire rákötni az 56k-s modemet, és ha tudnám, hogy milyen telefonszámot kell tárcsázni.

Megszületésekor a Netscape szinte maga volt az internet, általa könnyen elérhetővé vált a világháló. Életének első két évében elnyerte a világ legelterjedtebb böngészője címet, ami méltó ellenfél híján nem is volt nehéz feladat. A társaság 1995-ben pénzre váltotta népszerűségét, óriási sikerrel a tőzsdére vitte a papírjait.

Az utolsó klasszikus Netscape

Mivel a böngészőt bárki ingyen letölthette, a Netscape nehezen tudott pénzt szerezni közvetlenül a felhasználóktól, ráadásul hamar megjelent a színen egy kemény rivális, a Microsoft. Az operációs rendszerével egyeduralkodó Microsoft egészen egyszerűen a Windows 98 részévé tette az Internet Explorer böngészőt, és ezzel megkezdődött a Netscape hanyatlása. A felhasználók ugyanis nem próbáltak holmi ismeretlen böngészőt letölteni, inkább csak rákattintottak kétszer az Internet Explorer kék színű ikonjára. A Microsoft pedig csak akkor kapta meg méltó büntetését a trösztellenes perben, amikorra a Netscape felmorzsolódott.

Közben az AOL, a legnagyobb amerikai internetszolgáltató 1999-ben felvásárolta a fejlesztőcéget 4,2 milliárd dollárért, de ezzel sem lehetett elkerülni a bukást. Az utolsó látványos lépés az volt, amikor szabadon elérhetővé tették a böngésző forráskódját, és a Mozilla vitte tovább a fejlesztést. Ebből született meg a Firefox, amely napról napra növeli piaci részesedését, miközben a Netscape az elmúlt néhány évben csupán egy közösségi híroldal indításával, egy fejlesztői bénázásból adódó súlyos biztonsági hibával, és egy felugró ablakokat letiltó megoldásával fejelte le az ingerküszöbünket. Itt volt az ideje, hogy bezárják.  • Hírek
  • Hírek