Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Linux-barát törvény Ausztráliában

2003.12.12. 11:25
A nyílt forráskód támogatói jelentős áttörést értek el Ausztráliában. A fővárost, Canberrát magában foglaló tartomány parlamentjében csütörtökön Linux-barát törvényt fogadtak el a képviselők.
A jogszabályt a demokraták, zöldek és független képviselők alkotta alkalmi szövetség vitte keresztül. Hasonló törvények készülőben vannak a déli tartományokban, illetve szövetségi szinten.

Az új törvény felszólítja a kormányzatot, hogy az új beszerzéseknél mérlegelje a nyílt forráskódú megoldások vásárlását. Az eredeti megfogalmazás ("helyezze előnybe") versenyjogi aggályok miatt maradt ki a törvényből.

Milliárdok szoftverre

Ennek ellenére a javaslat támogatói azt várják, hogy a közkiadásokban jelentős megtakarítások jelentkeznek. Canberra tartomány csak az elmúlt fél évben 15 millió ausztrál dollárt (2,3 milliárd forintot) költött Microsoft szoftverlicencekre és terméktámogatásra, idézte a pte hírügynökség Roslyn Dundas demokrata képviselőt.

A törvény egyik kezdeményezőjeként Dundas utalt arra, hogy a szoftverlicencek jelentős terheket rónak az iskolákra és kormányzati intézményekre.

A megtakarítást oktatásra fordítják

A nyílt forráskódú szoftvernek nincs szüksége túl kifinomult hardverháttérre, vagyis a számítógépek csereperiódusa hosszabb lesz, és ezzel is jelentős megtakarítások érhetők el.

A közszolgálatban elért megtakarításokat a Digital Divide (digitális szakadék) programra fordítják, amely a szélesebb lakosság körében a számítógépes ismeretek terjesztését szolgálja.