Lehel
17 °C
27 °C

Linux mögé bújik a Microsoft

2003.08.22. 12:23
A Microsoft az üzleti kommunikációjában szilárdan ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy a Linux nem való üzleti felhasználóknak. Most viszont a szoftvercég a jelek szerint maga is a Linux védelmét veszi igénybe, amikor a szervereit elosztott túlterheléses (DDoS) támadások fenyegetik.
A Netcraft szerverstatisztikái szerint a Microsoft múlt pénteken megváltoztatta a DNS-bejegyzéseit, így a www.microsoft.com begépelése után a lekérés nem a saját hálózatának gépein, hanem az Akamai szolgáltató vállalat Linuxon futó cache-szerverein landol.

Sárkány ellen sárkányfű

Az Akamai arra szakosodott, hogy a világ különböző pontján elhelyezett szerverei révén javítsa ügyfelei weboldalainak elérhetőségét. Az Akamai szerverei az elosztott túlterheléses támadások ellen is védelmet jelenthetnek, hiszen a roham leküzdésében segít, ha a terhelés számos szerver között oszlik meg.

A TechWeb szerint a www.microsoft.com még mindig Linuxon fut, bár a "sima" microsoft.com-ot futtató szerver az adatok szerint Windows Server 2003.

Minden körülmények közt

A Microsoft szóvivője úgy fogalmazott: cége tiszteletben tartja partnereinek és viszonteladóinak azon döntését, hogy vegyes informatikai környezetet üzemeltetnek. A Microsoft feladata az, hogy minden körülmények közt eljuttassa a Blaster (Lovesan) féregvírust megállító javítást a felhasználóihoz. A Microsoft széleskörűen igénybe veszi az Akamai szolgáltatását, hogy szétszórja a szervereire irányított ártó szándékú hálózati terhelést, jelentette ki a szóvivő.

Bontották az átirányítást

Az augusztus közepén felbukkant Blaster féregvírust úgy állították össze, hogy a rákövetkező hétvégén valamennyi megfertőzött gép a windowsupdate.com ellen forduljon. Ez a cím azonban soha nem volt Microsoft szerver neve, csupán azért regisztrálták annak idején, hogy az se tévedjen el, aki tévesen írja be a címet (windowsupdate.microsoft.com).

A Microsoft a Blaster elleni védekezést úgy oldotta meg, hogy leállította ezt az átirányítást. Az Akamai nem kívánta kommentálni a jelenlegi helyzetet, annyit azonban megerősítettek, hogy a Microsoft is ügyfelük.

A második számú közellenség

A Microsoft Linux mögé húzódása azért is ironikus, mert a szoftvercég a Linuxot tartja legnagyobb riválisának. A Yahoo cikkírója arra emlékeztet, hogy egy júliusi online konferencián John Connors, a Microsoft pénzügyi igazgatója úgy fogalmazott: cége számára a Linux jelenti a második legnagyobb fenyegetést. Az első számú veszély meglátása szerint a jelenlegi gazdasági helyzet.