Géza
-12 °C
-4 °C

Pirosba fagy az új Windows

2005.06.03. 15:15
Az új generációs Windowsba a jelek szerint új funkciót építettek be az operációs rendszerben keletkezett hibák kezelésére. A kék lefagyásnál komolyabb hibát jelző Red Screen Of Death szintén megijeszt, de már nem mondja el, mi a baj.
Szinte minden PC-felhasználó ismeri a Windows lefagyásakor feltűnő "kék halál" képernyőt (Blue Screen Of Death). Ez például hardveres hiba vagy működésképtelen illesztőprogram miatt jelentkezhet. A jelek szerint a Longhornban nem csak a megszokott kékhez lesz szerencsénk, de rossz esetben a hibajelzés pirosban tűnik majd fel (Red Screen Of Death, RSOD).

#alt# Erről számol be weblogjában Michael Kaplan, a Microsoft fejlesztője, aki jelenleg a Longhorn bétaváltozatát próbálgatja. Kaplan úgy véli, hogy a piros képernyő akkor jelenik meg, ha "valami valóban szörnyűséges" történik a géppel. Nála az RSOD a setup minimális változtatása és a rendszerleíró adatbázis megváltoztatása után ugrott fel.

Nem mondja

A Windows-guru viszont nem biztos benne, hogy a változtatás valóban előnyére válik az operációs rendszernek. A hagyományos Windows cannot start because the following file is missing or corrupt (a Windows nem tud elindulni, mert a következő fájl hiányzik vagy sérült) stílusú jelzések legalább érthetőek voltak, és lehetett tudni, hogy mi a teendő. Kapásból az RSOD-vel viszont saját bevallása szerint még Michael Kaplan sem tud mit kezdeni.