Ritmuskóddal védett zene

2000.06.29. 14:22
Ha elnyeri a kiadók tetszését, a Musicrypt felhasználó-azonosító szoftvere állhat a sokmilliós digitális zenebiznisz élére. A dolog lelke egy online-gyermekvédő cég találmánya, amely a gépelés ritmusa alapján ismeri fel az igazi tulajt.
A zenei kiadók az utóbbi pár évet a végromlás hagymázos vízióiban töltötték, a digitális zenekalózok tömegéből összeállt Gólem árnyékában. Felkopott a szájuk. Így ma már egy alacsonyan képzett internetező is tudja, hogy ha mp3-ról van szó, akkor minden kattintással a bűnelkövetés fennforgását kockáztatja.

A szerzői jogok kapcsán jelenleg folyó jogi és elméleti állóháború egyik félnek sem kedvez. A zenekiadás egy rézgarast sem profitál, az mp3 híveinek arcán pedig kedvenc zenészeik átkai csapódnak le neonzöld zselé formájában.

Ha rendbe jönnek a dolgaink, 2004-ra négymilliárd dolláros üzletággá fejlődhet a digitális zene forgalmazása. A szerzői jogok betartatása terén előrelépést jelenthet a Musicrypt találmánya, a melegvíz.

Gyermekvédő biometria

A Musicrypt biztonságos zeneforgalmazó rendszere a Net Nanny International szoftverfejlesztő cégtől licenszelt felhasználó-azonosító technológián alapul.

A BioPassword, eredetileg a gyermekek lelkét a nyugati kultúrmocsoktól megvédeni hivatott internetes tartalomszűrő rendszert támogat - ez ugye a Net Nanny profilja. A rendszer csak az igazi tulajtól fogadja el a jelszót: a titoka gépelésben van.

2004-ra négymilliárd dolláros üzletággá fejlődhet a digitális zene forgalmazása
A számítógép sokkal többet érzékel az emberből, mint az elsőre nyilvánvaló. Az ember erőt közöl a billentyűzettel, az egérrel. A biometrikus programozás ezeket az eddig figyelmen kívül hagyott adatokat hasznosítja.

A BioPassword a jelszó regisztrációja során egy külön profilban tárolja, hogy milyen sebességgel, milyen időközönként ütjük le a gombokat, és meddig tartjuk őket nyomva. Az emberek máshogy gépelnek, egytől egyig. Van akinek akkora a tenyere, mint a péklapát, van akinek nem. Van aki egy ujjal szélvészgyors, van aki tízzel is lassú.

Zene és egyéb kereskedelmek

A Musicrypt elnöke John Heaven (Mennyország János) elmondta, hogy ez a megoldás azért rendkívül fontos, mert a kalózok így nem terjeszthetik egymás között ugyanazt a jelszót ezerszám. Heavenék ősszel indítják oldalukat.

A BioPassword nagy karriert futhat be az internetes kereskedelem egyéb területein is. ,,A felhasználó azonosításával, ez a biometrikus eljárás lehet a hiányzó láncszem az elektronikus kereskedelem biztonságossá tételében." - mondja Samir Nanavati, az International Biometric Group, New York-i konzultáns-cég szakértője.

És többé nem lesz olyan, hogy a buta arcú színész beírja a jelszót a gépbe, és ujjong, amikor a rendszer beengedi.  • Hírek
  • Hírek