Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Keresztrejtvényt fejt a szoftver

2004.10.05. 12:53
Egy olasz egyetemen még év vége előtt elkészülhet egy univerzális keresztrejtvény-fejtő szoftver prototípusa. A Web Crow elolvassa a meghatározásokat, megkeresi a választ a neten, és beírja a megfelelő helyre, ráadásul minden nyelven működik.
Marco Gori és Marco Ernandes informatikusok az olaszországi Siena egyetemén olyan szoftvert fejlesztettek ki, ami bármilyen nyelven képes megfejteni a keresztrejtvényeket, írta a Nature. Gori és Ernandes szerint a program prototípusa még év vége előtt hozzáférhető lesz.

Rejtvényfejtő szoftvert már 1999-ben készítettek az észak-karolinai Duke egyetemen, ez a Proverb nevű program adatbázisokból dolgozott, de csak angolul. A Web Crow azonban bármilyen nyelven tud rejtvényt fejteni.

Elboldogul

A Web Crow két lépcsőben dolgozik. Először elemzi a meghatározásokat, és egyszerű keresésekké alakítja őket. Ezeket utána betáplálja a Google-be, és a találatokat valószínűség szerint rangsorolja. "Tízből egyszer a helyes szó a lista első helyén van" - mondja Gori. A második lépésben a program egy algoritmus segítségével kitalálja, melyik szó illik a legjobban a keresztrejtvénybe.

Gori szerint a Web Crow számára kifejlesztett algoritmust a mesterséges intelligencia kutatásának más területein is lehetne alkalmazni. Például a program Google-kereséseket összeállító elemét tovább lehetne fejleszteni, és létre lehetne hozni belőle egy olyan szoftvert, ami automatikusan kinyeri a hasznos információt az internetes forrásokból.

A program másik, keresztrejtvény-kitöltő része kis változtatásokkkal hasznos szoftverré alakítható, ami például órarendek vagy munkahelyi beosztások elkészítésében segíthet.

"Lehet, hogy nem lesz képes a legnehezebb meghatározások kitalálására" - mondta Gori, de a többséggel a legtöbb nyelven elboldogul. "Persze nem akarjuk elrontani a játékosok örömét" - tette hozzá.