Eleonóra
-1 °C
2 °C

Csevegőszobává tehető bármelyik weboldal

2006.01.16. 14:45
A Webmobs nevű chatprogram azonos érdeklődésű emberek között verhet hidat, remélik német programozók. Az újszerű elképzelés szerint bármelyik weboldalon láthatják és leszólíthatják egymást az oda tévedők.

A német Bluehands szoftvercég kiadta a Webmobs Social Software nevezetű programját, amely az azonos weboldalra látogató, tehát hasonló érdeklődésű felhasználók között teremt kapcsolatot.

"A weboldalak olyan térré válnak, amelyben az odatévedő felhasználók képesek egymással kommunikálni. A szoftver mások számára láthatóvá teszi a weboldalon tartózkodó felhasználót. Az internet közösségi komponenssel bővül" - idézi a pte hírügynökség Heiner Wolf, a Bluehands fejlesztőjének szavait.

Kell hozzá az XP

A 2,3 megabájtos programot a XMPP Jabber protokol alapjain fejlesztették, és a szabad forráskódú GPL-licenc alapján, ingyen terjesztik. A rendszer grafikus felületen működik együtt a chat-kliensekkel.

A csevegőprogram futtatásához Windows XP-re van szükség. A Webmobs támogatja az Internet Explorert, míg a Firefoxon való használatához telepíteni kell egy kiterjesztést.

A beszélgetés a saját figura (avatar) felett megjelenő szövegbuborék útján történik, mármint ha a felhasználó veszi a fáradságot a webkamerája bekötésére vagy fénykép betöltésére, magyarázta Wolf.

Mindenki hallja a jelenlévőket

A felhasználó feladata a Webmobs használatba vételéhez csupán a telepítés és a név beírása. Más Social Network (társadalmi hálózat) és csevegő programokkal, például a OpenBC-vel és a Friendsterrel ellentétben itt nincsen szükség részletes profiladatokra vagy az ismerősök listájára.

A fejlesztők most azt tervezik, hogy internetes telefont (VoIP) integrálnak az alkalmazásba. Ezt követően a web úgy fog működni, mint a valódi élet, lelkendezett Wolf. A felhasználó "belép" a weboldalra, kedve szerint megszólal, és akik szintén az oldalon vannak, hallani fogják a mondókáját.

Az életet mintázza

A fejlesztés során Heiner Wolf azt az elvet próbálta szem előtt tartani, hogy az emberek hasonló érdeklődésük mentén építik a társadalmi kapcsolataikat. Ebből az elgondolásból fejlődött ki a szociális alkalmazások új generációja, a virtuális jelenlétet biztosító rendszer.

A Webmobs esetében a kapcsolatok kiépítése a valós életben érvényes mintákat követi. Egyrészt azonos időben és helyen tartózkodni, másrészt közösen érdeklődni a megtekintett weboldal tartalma iránt. Az ember ugyanis ehhez szokott hozzá az évszázadok során: teljesen véletlenül ismer meg idegeneket.