Szilárda
-4 °C
3 °C

Kiskapukkal tartják életben az XP-t

2008.04.29. 07:16
Több számítógépgyártó a Windows Vista licencében található kiskapukat kihasználva fog XP-vel felszerelt gépeket árulni az XP június 30-ra tervezett nyugdíjazása után is – írja a BBC hírportálja.

A Dell, a HP és a Lenovo is trükközni fog, hogy XP-vel adhassa gépeit, miután a Microsoft kivonta az operációs rendszert a forgalomból. Erre a Vista Business és Ultimate verzióira bevezetett úgynevezett "downgrade" licence ad lehetőséget, ami megengedi, hogy a gyártók XP-t telepítsenek gépeikre. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó papíron Vistaval felszerelt gépet kap, csak nem használja ki azt az opciót, hogy XP-ről az új operációs rendszerre váltson. A Dell és a HP is élt ezzel a lehetőséggel, a HP 2009. július 30-ig tervezi így árulni a gépeit. A Lenovo gépein Vista lesz, de választható lesz olyan konstrukció, amiben a felhasználó kap egy lemezt, amivel XP-re cserélheti az operációs rendszert.

Mindezt a gyártók alig néhány nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy a Microsoft negyedéves bevétele elmaradt a várttól. Múlt héten a cég vezetője, Steve Ballmer egyébként egy konferencián azt mondta, gondolkoznak azon, hogy a tervezettnél tovább forgalomban tartják a Windows XP-t. A vállalat eredeti tervei szerint június 30-a után eltűnne az XP a boltok polcairól. A rajongók blogbejegyzésekben és petíciókban keltek ki az XP nyugdíjaztatása ellen, az egyik online petíciót több mint 164 ezer felhasználó írta alá. A protestálók azt szeretnék, ha a Microsoft a következő Windows megjelenéséig, tehát legalább 2010-ig életben tartaná az XP-t.

A megmozdulások oka az, hogy XP utódja, a Vista nem váltotta be a cég hozzá fűzött reményeit. A tavaly januárban debütált Vista fogadtatása meglehetősen vegyes volt, az otthoni felhasználók pedig az új operációs rendszer kipróbálása után azon a véleményen voltak, hogy jó lesz nekik az XP is. Nem csoda, hogy az eladási adatok is elmaradtak az elvárásoktól, ráadásul még az is kiderült, hogy a Vistával felszerelt gépek "Vista capable" matricájával csalt a Microsoft.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!