Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Magyar mobilpionírok Barcelonában

2007.02.16. 16:23
Miközben a világ legnagyobb mobilcégei kutatnak, fejlesztenek és gyártanak Magyarországon, és a kormányzat is milliárdokkal támogatta egy mobilos fejlesztőközpont létrehozását, a 3GSM kiállítás körülbelül ezer kiállítójából csupán négy volt magyar. Megnéztük mit vittek Barcelonába.

Egyáltalán nem olcsó mulatság kiállítóként megjelenni a világ legnagyobb mobiltechnológiai expóján, a 3GSM-en. Több millió forintot kell kifizetni a területért, sok tízezret a belépőkért, és akkor még a szállás meg az utazás költségeiről nem is beszéltünk. Van azonban négy magyar cég, az Allround, az e-Group, a Flexiton és az IT Ware, amelyeknek fontos volt megjelenni Barcelonában, ezért mindenféle állami segítség nélkül összehoztak egy magyar pavilont. Jó érzékkel pont a médiaközponttal szemben, hogy az összes odalátogató újságíró észrevegye őket.

Háttérben dolgoznak

Mi miért nem vettük eddig észre őket? A válasz igen egyszerű, nem átlag fogyasztóknak szánt termékeket gyártanak, hanem főleg nagyvállalatok, például mobilszolgáltatók által használt rendszereket. Az Allround egyik terméke a számlázási rendszereket ellenőrzi, és ezzel 2006-ban szakmai díjat nyertek, mert proaktív szoftverükkel könnyebb felfedezni a hibákat, mint a riválisok passzív módszerével. Az Allround roaming-menedzsment eszköze pedig arról gondoskodik, hogy a külföldi mobilszolgáltatók szabványos adatokat küldjenek a felhasználó hazai szolgáltatójának. A cég részt vesz ezeknek a szabványoknak a kidolgozásában, sőt az idén már másodszorra rendezheti meg Budapesten az információcsere szabványosításáért felelős csoport plenáris ülését. Az Allroundnak tavaly már nagyobb bevétele származott exportból, mint a magyarországi eladásokból.


Vannak érdeklődők a magyar standnál

Valamivel látványosabb, de Európában még igencsak gyerekcipőben járó megoldáson dolgozik az E-Group: az NFC technológiát használó rádiófrekvenciás csipek hasznosításán. Erről a technológiáról a nemrég elindult uniós Stolpan-projekt kapcsán is beszámoltunk. Röviden: a mobiltelefonokba parányi csipeket lehet beépíteni, amelyek 2-5 centiméteres távolságból kommunikálnak más eszközökkel.

Az E-Group olyan ötleteket keres, amelyekre más még nem gondolt, és ezeket szabadalmaztatja, nehogy valaki más valósítsa meg őket, mondta el Kuthy Antal, aki nemrég Hongkongba költözött, hogy kiépítse a cég ázsiai hídfőállását. Ilyen ötlet például, hogy egy NFC csippel felszerelt mobiltelefon helyettesítheti a Windows-jelszót: elég rátenni a mobilt egy érzékelőre, és máris be lehet lépni a rendszerbe. Az NFC segítségével szoftverlicenceket, hardverkulcsokat is mobilba lehet építeni. Ha a licencet a mobilra töltjük, akkor ezt beolvasva bármilyen gépen aktiválni lehet a szoftvereket, amely persze csak addig lenne használható, amíg fel nem állunk a gép mellől.

Virtuális város, folyamatos tanulás

A FlexiTon a kilencvenes évektől szállít távközlési cégeknek műszaki nyilvántartást végző szoftvert és digitális térképet közművekhez, valamint hálózatok tervezéséhez, de háromdimenziós térképeik segítségével akár városok virtuális képe is megrajzolható. Ilyen szoftverrel nézik meg a mobilszolgáltatók, hogy hová érdemes bázisállomást építeniük, mondta el az Indexnek Kedvessy Kornél, a FlexiTon marketing igazgatója. A cégnek egyébként 5-6 komoly versenytársa van, Nyugat-Európában tizenöt országban vannak ügyfeleik, Pakisztánba és Japánba is szállítottak már, és ebben a pillanatban is számos tender eredményhirdetését várják.

Az IT Ware még a Westel informatikai osztályából vált ki, például ők készítették a T-Mobile flottakövető rendszerét. Foglalkoznak még sms-kampányok lebonyolításával is, és az Antenna Hungáriával közösen tévén megjeleníthető mms-üzenőfalat fejlesztettek ki, amely akkor lesz jó, ha nálunk is beindul végre a digitális műsorszórás (dvb-t). Az cég részt vesz az Európai Unió Logos-projektjében, amelynek keretében platformfüggetlen, bárhol elérhető oktatási rendszert fejelsztenek ki. Ez annyit jelent, hogy a diákok akár a számítógépükön is elkezdhetnek spanyolul tanulni, majd a lecke gyakorlását a mobiltelefonon vagy a tévén folytathatják. Most a tartalmak közös szállítórendszerét készítik, és a nemzeti archívum anyagaiból szerkesztenek tananyagot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?