Huba
17 °C
33 °C

Magyar mobilpionírok Barcelonában

2007.02.16. 16:23
Miközben a világ legnagyobb mobilcégei kutatnak, fejlesztenek és gyártanak Magyarországon, és a kormányzat is milliárdokkal támogatta egy mobilos fejlesztőközpont létrehozását, a 3GSM kiállítás körülbelül ezer kiállítójából csupán négy volt magyar. Megnéztük mit vittek Barcelonába.

Egyáltalán nem olcsó mulatság kiállítóként megjelenni a világ legnagyobb mobiltechnológiai expóján, a 3GSM-en. Több millió forintot kell kifizetni a területért, sok tízezret a belépőkért, és akkor még a szállás meg az utazás költségeiről nem is beszéltünk. Van azonban négy magyar cég, az Allround, az e-Group, a Flexiton és az IT Ware, amelyeknek fontos volt megjelenni Barcelonában, ezért mindenféle állami segítség nélkül összehoztak egy magyar pavilont. Jó érzékkel pont a médiaközponttal szemben, hogy az összes odalátogató újságíró észrevegye őket.

Háttérben dolgoznak

Mi miért nem vettük eddig észre őket? A válasz igen egyszerű, nem átlag fogyasztóknak szánt termékeket gyártanak, hanem főleg nagyvállalatok, például mobilszolgáltatók által használt rendszereket. Az Allround egyik terméke a számlázási rendszereket ellenőrzi, és ezzel 2006-ban szakmai díjat nyertek, mert proaktív szoftverükkel könnyebb felfedezni a hibákat, mint a riválisok passzív módszerével. Az Allround roaming-menedzsment eszköze pedig arról gondoskodik, hogy a külföldi mobilszolgáltatók szabványos adatokat küldjenek a felhasználó hazai szolgáltatójának. A cég részt vesz ezeknek a szabványoknak a kidolgozásában, sőt az idén már másodszorra rendezheti meg Budapesten az információcsere szabványosításáért felelős csoport plenáris ülését. Az Allroundnak tavaly már nagyobb bevétele származott exportból, mint a magyarországi eladásokból.


Vannak érdeklődők a magyar standnál

Valamivel látványosabb, de Európában még igencsak gyerekcipőben járó megoldáson dolgozik az E-Group: az NFC technológiát használó rádiófrekvenciás csipek hasznosításán. Erről a technológiáról a nemrég elindult uniós Stolpan-projekt kapcsán is beszámoltunk. Röviden: a mobiltelefonokba parányi csipeket lehet beépíteni, amelyek 2-5 centiméteres távolságból kommunikálnak más eszközökkel.

Az E-Group olyan ötleteket keres, amelyekre más még nem gondolt, és ezeket szabadalmaztatja, nehogy valaki más valósítsa meg őket, mondta el Kuthy Antal, aki nemrég Hongkongba költözött, hogy kiépítse a cég ázsiai hídfőállását. Ilyen ötlet például, hogy egy NFC csippel felszerelt mobiltelefon helyettesítheti a Windows-jelszót: elég rátenni a mobilt egy érzékelőre, és máris be lehet lépni a rendszerbe. Az NFC segítségével szoftverlicenceket, hardverkulcsokat is mobilba lehet építeni. Ha a licencet a mobilra töltjük, akkor ezt beolvasva bármilyen gépen aktiválni lehet a szoftvereket, amely persze csak addig lenne használható, amíg fel nem állunk a gép mellől.

Virtuális város, folyamatos tanulás

A FlexiTon a kilencvenes évektől szállít távközlési cégeknek műszaki nyilvántartást végző szoftvert és digitális térképet közművekhez, valamint hálózatok tervezéséhez, de háromdimenziós térképeik segítségével akár városok virtuális képe is megrajzolható. Ilyen szoftverrel nézik meg a mobilszolgáltatók, hogy hová érdemes bázisállomást építeniük, mondta el az Indexnek Kedvessy Kornél, a FlexiTon marketing igazgatója. A cégnek egyébként 5-6 komoly versenytársa van, Nyugat-Európában tizenöt országban vannak ügyfeleik, Pakisztánba és Japánba is szállítottak már, és ebben a pillanatban is számos tender eredményhirdetését várják.

Az IT Ware még a Westel informatikai osztályából vált ki, például ők készítették a T-Mobile flottakövető rendszerét. Foglalkoznak még sms-kampányok lebonyolításával is, és az Antenna Hungáriával közösen tévén megjeleníthető mms-üzenőfalat fejlesztettek ki, amely akkor lesz jó, ha nálunk is beindul végre a digitális műsorszórás (dvb-t). Az cég részt vesz az Európai Unió Logos-projektjében, amelynek keretében platformfüggetlen, bárhol elérhető oktatási rendszert fejelsztenek ki. Ez annyit jelent, hogy a diákok akár a számítógépükön is elkezdhetnek spanyolul tanulni, majd a lecke gyakorlását a mobiltelefonon vagy a tévén folytathatják. Most a tartalmak közös szállítórendszerét készítik, és a nemzeti archívum anyagaiból szerkesztenek tananyagot.