Auguszta
-7 °C
0 °C

Elhalasztotta döntését az FTC az AOL-Time Warner egyesülésről

2000.11.09. 22:23
Az amerikai versenyhivatal elhalasztotta döntését arról, hogy elfogadja vagy elvesse az AOL és a Time Warner összeolvadását, esetleg további engedményekre bírják a cégeket.
Az Amerikai Egyesült Államokban folyó piaci verseny tisztaságáért felelős Federal Trade Commission csütörtökön egyhangúan megszavazta, hogy akár három hétre elhalasztja döntését az AOL és a Time Warner 127 milliárd dollár értékű egyesüléséről. A lépés indoka, hogy az érintett cégek jelezték, hogy az egyesüléssel kapcsolatos versenyjogi problémák megoldásáról szóló javaslatokat fognak benyújtani a hivatalhoz.

Nyitott kábelek
A Time Warner kábelhálózata húsz százalékos piaci részesedésével a második legnagyobb az AT&T mögött. Az egyesülést egyébként a távközlést felügyelő testület, az FCC is megtekintette, és minden vélemény szerint jóváhagyja azt.
Miután alaposan áttanulmányozták a cégek ügyvédei és tisztségviselői, illetve a piaci versenytársak, és fogyasztóvédelmi szervezetek által beadott dokumentumokat és a tárgyalások eredményeit, az öttagú legfelsőbb döntéshozó testület tanácskozásának három végeredménye lehetséges. Az egyik, hogy áldásukat adják az egyesülésre, és létrejöhet a 127 milliárd dolláros óriás médiavállalat. A másik, hogy elvetik az egyesülést, és ki-ki lehajtott fejjel, avagy mosollyal az arcán elgyalogol a jövőbe. A harmadik lehetőség, hogy visszaküldik az egészet a munkatársaknak, további adatok beszerzése, illetve időnyerés céljából (elvégre az új elnök véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni).

Ellenőrzött konkurencia

A vállalatok vezetői egyhangúlag úgy vélték, hogy az FTC jóváhagyja a fúziót. Optimizmusuk alapja, az hogy a testület némi húzódozás után végül is belement a kérés végrehajtásába: a Time Warner nagy sávszélességű internetes kábelrendszerei nyitottak az AOL konkurensei előtt. A Time Warner kábelrendszerein mindenütt legalább két céggel kell megegyezni a hálózat megnyitásáról, és az AOL csak kilencven nappal a konkurencia után kezdhet szolgáltatni.

A vállalatok vezetői ezt követően egyhangúlag perrel fenyegették meg az FTC-t, amennyiben az engedmények ellenére sem hagyja jóvá az összeolvadást. Az ügy persze éppen elegendő nagyságú összeget érint ahhoz, hogy minden egyes fél perrel fenyegesse meg a másikat.

Az FTC-tagok azonban nem rettentek meg a fejükre nehezedő nagyon nagy öklöktől, hanem arra kérik a Time Warnert, hogy már az egyesülés lezárulta előtt nyissa meg a kábelrendszereket a szolgáltatók előtt, és minden egyes ilyen szerződést szeretnének elbírálni - az AOL-t ezzel kizárnák abból, hogy megszabhassa, milyen áron szolgáltathatnak versenytársai kábelrendszerén.

Hallgatás és döntetlen

Mindezeken túl a testület megtiltaná az AOL Time Warnernek, hogy kizárólagos szerződéseket kössön az ország legnagyobb kábelszolgáltatójával az AT&T-vel. Egyébként jóhiszeműen arcon rúgta a Time Warnert az AT&T-t is, aki ellen a fent említett kábelrendszer miatt antitröszt eljárást folytat a testület. Az AT&T ugyanis az FTC felkérésére el akarta adni 25,5 százalékos részvénytulajdonát a Time Warnerben, és bár utóbbi szívesen visszavásárolta volna a részvényeket egy valószínűtlenül alacsony összegért, ezzel egy időben nem volt hajlandó elegendő információt szolgáltatni a részvények valós értékének megállapításához.

A Wall Street Journal értesülései szerint a testületi tagok közül már többen a harmadik lehetőség felé hajlanak, vagyis további tárgyalásokat kérnek, amely további hónapokkal késlelteti a tranzakció létrejöttét. Az MSNBC-nek a cégek képviselői úgy fogalmaztak, hogy a tárgyalások korrektek és konstruktívak voltak, de senki sem fog hanyatt esni a megdöbbenéstől, ha az FTC ma nem dönt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!