Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Új iráni lopakodó = 40 éves amerikai vadászgép

2018.08.23. 15:54

A héten írtunk az iráni légierő új vadászgépéről, a Kovszartról. Az állami média a Nemzetvédelmi Intézet hadiipari kiállításán, az iráni elnök, Haszán Róhani társaságában mutatta be az új gépet.

A hivatalos adatok szerint a Kovszart negyedik generációs vadászgép, amit többcélú radarral és fejlett repüléstechnikai eszközökkel láttak el. Az Aviationist ezzel szemben azt írja, hogy

az állítólag 100 százalékban hazai fejlesztésű iráni gép valójában egy elavult, több mint 40 éves amerikai modell, az F–5F Tiger átalakított verziója.

Az iráni repülésügyi szakíró, Babak Taghvaee észrevett néhány apróságot, amit meg is osztott a Twitteren. Ezek szerint a bemutatón valóban egy átépített gépetet láthattunk, amit új digitális eszközökkel szereltek föl, de nem összemérhető az olyan modern gépekkel, mint az F/A-18, a Mirage 2000 vagy a Eurofighter Typhoon. Az összhatás inkább idéz egy tesztgépet, amivel új elektronikákat próbálhatnak ki.

000 18I0OB
Fotó: Ho / AFP

Taghvaee azt írta a Twitteren, hogy a Kovszart nem is volt jelen a bemutatón; az F–5F-et csak arra használták, hogy teszteljék vele az új fejlesztéseket.

Nem ez az első eset, hogy Irán kamugépeket próbál modern haditechnikaként eladni. A Káher-313-ról már a bemutatása után azt írták a szakértők, hogy hamisítvány, és nem is tudna fölszállni.

(The Aviationist)