Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A NASA megpróbálja újraéleszteni az Opportunityt

2018.09.03. 16:34

A NASA 45 napig fog próbálkozni a porvihar miatt elnémult Opportunity marsjáró felélesztésével, ha a jármű fölött elég tisztává válik az égbolt a kapcsolat helyreállításának megkezdéséhez.

Az Opportunityvel június elején szakadt meg a kapcsolat, amikor hatalmas porvihar alakult ki a Marson. A napenergiával működő jármű a vihar miatt nem tudott feltöltődni. Rich Zurek, a marsi felderítő űrszondáért (Mars Reconnaissance Orbiter) felelős kutatók egyike szerint a 2018-as marsi globális porvihar – a valaha észlelt egyik legkiterjedtebb vihar – a végéhez közeledik.

A Marson gyakoriak a viharok, különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van – tehát amikor a bolygó a legközelebb van a Naphoz. Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő különbség szeleket hoz létre, amik mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket. A marsi viharok általában lokálisak, a mostani azonban június közepére az egész bolygót átfogó, globális jelenséggé fejlődött.

Zurek szerint egy ideje nincs jele porviharoknak az Opportunity 3000 kilométeres körzetében, így az égbolt elég tiszta lehet ahhoz, hogy a marsjáró napfényhez jusson. John Callas, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa azt mondta: ha úgy értékelik, hogy jöhet visszajelzés az Opportunitytől, megkezdik a jármű helyzetének felderítését, és helyreállítják vele a kommunikációt.

A NASA 2003-ban indította útnak az Opportunity és a Spirit marsjárókat a bolygó kőzeteinek és talajának kutatására. A Spirit 2009-ben elakadt a homokban. A NASA végül megszakította a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket. A marsjárók küldetését eredetileg 90 napra tervezték, de az Opportunity már csaknem 15 éve üzemel. Callas elmondta, hogy ha az Opportunity 45 napig nem reagál, az azt jelenti, hogy a jármű a küldetése végét jelentő meghibásodást szenvedett.

A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, ami a Mars túloldalán a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel.

(MTI)