Mégsem mindent gyógyító csodaszer az aszpirin

GettyImages-57083359
2018.09.17. 12:26

Az utóbbi évtizedekben egyre biztosabban betonozta be magát a köztudatba az a tudományosan megalapozottnak látszó egészségügyi nézet, ami szerint az aszpirin már-már csodaszer, rendszeres szedése segít megelőzni rengeteg betegséget. Íme egy röpke válogatás az elmúlt években az Indexen megjelent hasonló hangvételű kutatásokat feldolgozó cikkekből:

A fentiek mellett jelentek meg aszpirinkritikus kutatásokról is híradások, de ezeknek érthető okból általában kisebb a visszhangjuk (elvégre csodás gyógyszerekről szívesebben olvasnak az emberek):

Ez utóbbiak sorába tartozik az a friss kutatási eredmény, ami szerint a máskülönben jó egészségnek örvendő idős embereknek nem kellene napi szinten aszpirint szedniük. A témát vizsgáló tudósok figyelmeztetése szerint a gyógyszernek semmilyen jótékony hatása sincsen a 70 év felettiek szervezetére, viszont növelheti az akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát.

Az embereknek általában szívroham vagy agyi érkatasztrófát követően írnak fel aszpirint, mivel az bizonyítottan csökkenti egy újabb roham esélyét, írta az MTI a BBC hírére hivatkozva. Az egészséges emberek egy része is rendszeresen szedi a gyógyszert, hogy csökkentse a szívroham és a szélütés kockázatát. Számos folyamatban lévő kutatás vizsgálja továbbá, hogy az aszpirin szedésével csökkenthető-e a rák kockázata.

A gyógyszer jótékony hatásait vizsgáló kutatások többsége középkorú emberek bevonásával készül és egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az aszpirinnel összefüggő veszélyek száma növekszik a kor előrehaladtával. A mostani tanulmány az Egyesült Államokban és Ausztráliában élő több mint 19 ezer egészséges ember bevonásával készült, akik elmúltak már 70 évesek és még sosem küzdöttek szívproblémával. A résztvevők fele öt éven át kapott napi szinten kis dózisban (100 milligramm) aszpirint, a másik csoport pedig placebót.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban a kutatók három tanulmányban (itt, itt és itt) számoltak be a vizsgálatukról, amely szerint az aszpirin nem csökkentette a szívproblémák kialakulásának kockázatát – a két csoportban hasonló arányban jelentkeztek szív- és érrendszeri problémák -, és semmilyen egyéb jótékony hatással sem járt. Ugyanakkor növelte a súlyos gyomorvérzések számát.

"Mindez azt jelenti, hogy az a világszerte élő több millió egészséges idős ember, aki mindenfajta orvosi előírás nélkül szed kis dózisban aszpirint, talán teljesen feleslegesen teszi, mert a tanulmány azt mutatja, hogy az aszpirinnek nincsen semmi olyan jótékony hatása, amely ellensúlyozná a vérzés kockázatát" - hangsúlyozta John McNeil, a melbourne-i Monash Egyetem professzora.

A vizsgálat továbbá a rák okozta halálozások számában is enyhe növekedést mutatott az aszpirint szedők körében, ami azonban alaposabb kivizsgálást igényel a kutatók szerint, mivel szembe megy a témában végzett eddigi kutatások eredményeivel.

A mostani eredmények nem vonatkoznak azokra, aki szívroham vagy agyvérzés miatt szednek aszpirint, nekik továbbra is érdemes követniük az orvosi előírásokat. Rothwell szerint azoknak pedig, akik orvosi előírás nélkül, hosszú ideje kis dózisban szednek aszpirint, nem szabad egyik napról a másikra leállniuk vele, mivel az is problémákhoz vezethet. Érdemesebb inkább a háziorvosukkal megvitatni az esetleges problémákat, aggodalmakat.

(Borítókép:  Tim Boyle / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Bankszámla