Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Akadémiai kutatóközpont épül Budapesten

2009.12.17. 14:00 Módosítva: 2009.12.17. 14:01
Az akadémiai, a felsőoktatási és a piaci kutatásoknak is korszerű hátteret biztosít a Magyar Tudományos Akadémia új, lágymányosi központja, amit 2012 végén adnak át.

Az állam 9,5 milliárd forintos támogatásából 2012 végére épül fel az a létesítmény, amely többek közt az akadémia kémiai kutatóközpontjának, enzimológiai intézetének, valamint műszaki fizikai és anyagtudományi kutatóintézetének adhat majd otthont.

Pálinkás József, az akadémia elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi 20 évben nem történt ehhez fogható beavatkozás az akadémiai infrastruktúrában. A beruházás a kutatás, a fejlesztés és az innováció olyan koncentrációját hozza létre, amely a nyugat-európai nagy kutatóközpontokhoz mérhető.

Az MTA vezetője szerint az Budapesti Műszaki Egyetem (BME) területén megvalósuló létesítmény szorosabb kapcsolatot teremt majd az akadémiai kutatások és a felsőoktatás között.

Az új kutatóközpont továbbá arra is lehetőséget nyújt, hogy egy problémát ne csak egy tudományos terület szemszögéből, hanem egyszerre, jelen esetben például  a fizika, a kémia és a biológia oldaláról is meg lehessen vizsgálni - fejtette ki az akadémikus.

A magyar állam az innovációs alapból finanszírozza a fejlesztést, az érintettek a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón írták alá az erről szóló szerződést.