Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Vérszomjas medúzák a kopasz medvék és mutáns hangyák ellen

2009.12.31. 09:12
Összegyűjtöttük a tíz legsikeresebb tudománycikket 2009-ből, és kiderült, hogy minél furcsább a teremtmény, minél több élőlény elpusztításával fenyeget egy természeti jelenség, önök annál izgatottabbak lesznek.

10: Elözönlik a budai várat a mutáns hangyák

Az év tizedik legolvasottabb cikke rettenetes jövőképet vázolt: a budai várat elözönlő mutáns hangyafajról számoltunk be. A Magyarországon felfedezett állatok az elmúlt évtizedben letarolták fél Európát, és már a britek is attól rettegnek, hogy rövidesen elesik a sziget magyar hangyákkal vívott harcokban. A Lasius neglectus speciális képessége a helyben szaporodás: a királynők a kolónián belül hoznak létre új családot, így egy-egy közösség milliárdos méretűre nő. A budapesti bázis azonban váratlanul eltűnt, cikkünkben megpróbáltuk kideríteni, hogy hová. 56 ezer olvasót érdekelt a rejtély.

P1080038

9: Rejtélyes sziklát találtak a a Marson

A kilencedik helyhez egy titokzatos marsi szikla kellett. Az volt a gond ezzel a képződménnyel, hogy mesterségesnek tűnt: mintha a teteje derékszöget zárt volna be az oldalával. A NASA rögtön elmagyarázta, hogy földi körülmények közt is megesik az ilyesmi, és hogy alapvetően teljesen természetesek a téglatest formájú sziklák. Az izgalmat viszont fokozta, hogy a holdutazó Buzz Aldrin közölte: látott ő már hasonlót a Mars egyik holdján, a Phoboson is. 58 ezer olvasó izgalma fokozódott.

mars

8: Ön szívesen élne a román időzónában?

A nyolcadik legolvasottabb anyagban felettük a kérdést, hogy az átlagos Index-olvasó szívesen élne-e román időzónában. Kezdeményezésünk tisztességes volt: ha egy órával átállítanánk az óránkat, tovább lenne világos, ráadásul a keleti időzónát földrajzi és kulturális okokkal is lehetne magyarázni. Ennek ellenére önök a régi, jól bevált közép-európai időzónát választották, pompás kezdeményezésünk ezért kudarcot vallott. Ennek ellenére hatvanezren csak elolvasták az anyagot, szóval lássák be, mégsem tartották akkora hülyeségnek ezt az egészet!

A világ időzónái (forrás: Wikipedia)
A világ időzónái (forrás: Wikipedia)

7: Az ember is felelős a hétvégi esőkért

A hetedik legnépszerűbb az az anyag volt, amelyikből kiderült, hogy az ember is felelőssé tehető a hétvégi esőkért, ezt 65 ezren olvasták el. A fagyos decemberben nehéz egyáltalán elképzelni olyat, hogy az egyes napok közt akár különbség is lehet, de higgye el, nyáron megint mérgelődni fog azon, hogy hétköznap meleg van, hétvégén meg zuhog az eső. Persze akkor is lesz vagy 30 Celsius-fok. Addig is autózzon kevesebbet, vagy költözzön el, és megúszhatja az esős hétvégét.

00000001

6: Bonctermet varázsol a lakásból a kompakt fénycső

A hatodik legnépszerűbb cikkből megtudtuk, hogy bonctermet varázsolhat a lakásból a kompakt fénycső. 73 ezren voltak kíváncsiak a hagyományos izzók betiltása körüli hisztériában arra, hogy milyen változást hoznak az új, drágább világító testek. Cikkünkből kiderült, hogy könnyen mellé lehet nyúlni, de még a márkás, minőségi termékek használata közben is úgy érezhetjük, hogy sötétebb lett a szobában.

izzók

5: Óriásmedúzák süllyesztettek el egy japán hajót

A mindennapi fénynél jobban érdekelte önöket a vérszomjas medúzák bosszúja. Mint azt a 74 ezer olvasót elért írásból megtudták, egy japán halászhajó hálójába több tucat óriásmedúza gabalyodott. Amikor megpróbálták kiemelni a hálót, a 220 kilós szörnyetegek izegni-mozogni kezdtek, amivel végső soron felborították a hajót. A gyanús állatok végül megkegyelmeztek a legénységnek, legalábbis halottakról nem volt hír.

Nomura s-jellyfish 1514656c

4: Új óceán keletkezik Afrikában

Idén megtudtuk azt is, hogy önök legalább annyira aggódnak Afrikáért, mint a japán halászokért: szintén 74 ezer ember olvasta el azt a hírt, amiből kiderült, hogy a fekete kontinens rövidesen kettészakad és egy új világóceánnak adja majd át a helyét, aminek része lesz a Vörös tenger és az Ádeni-öböl is. Nyugodjon meg, egyelőre még csak egy 56 kilométer hosszú, hat méter széles repedés a világóceán, de hosszú távú telekspekulációba már ne kezdjen a környéken.

Fotó: University of Rochester
Fotó: University of Rochester

3: Majdnem eltalálta a Földet egy aszteroida

A dobogóra idén 78 ezer kattintással lehetett felkerülni, meg Bruce Willisszel, vagy Steven Tylerrel, mert ugyan melyikünk ne kezdené el tüstént dúdolni magában az I don't want to miss a thing-című nótát, amikor egy kisbolygó a világ elpusztításával fenyeget? Akárhogy is, november hatodikán mindössze 15 ezer kilométerrel vétette el a Földet egy aszteroida, ami kozmikus mércével mérve olyan, mintha egy Pozsonyból kilőtt golyó épp csak egy szőrszálat vinne el a Budapesten tanácskozó Bokros Lajos bajszából. Felkészülni sem nagyon lett volna időnk, ugyanis csak a lehetséges találkozás előtt öt órával sikerült azonosítani a magányos betolakodót, ami azonban becsapódás helyett valószínűleg csak elégett volna a légkörben. Ugyanakkor van még legalább ezer, a Föld pályáját keresztező, kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygó, amik már valóban katasztrófát okoznának, és nincs garancia arra, hogy ezeket nem csak öt órával becsapódás előtt vesszük észre.

meteor

2: Megkopaszodtak a lipcsei állatkert medvéi

A második legsikeresebb, a 93 ezer olvasót vonzó anyagból megtudtuk, hogy szőr nélkül a medvék óriásira nőtt csupasz ember-patkány-mutánsok csupán. Egyszerre komolytalan és rendkívül bizarr jelenségek. Szerencsére a lipcsei állatkert medvéi valamilyen rejtélyes okból elvesztették szőrzetüket, így napvilágra került ez a szörnyű titok. A helyi állatorvos elmondta, hogy a kialakult helyzet nem veszélyezteti a medvék életét, viszont fázósabbak tőle és a napon is könnyebben leégnek. Egyelőre még nem nőtt vissza az állatok szőre, de egy ecuadori fickó már jelezte, hogy látott hasonló esetet az emberi táplálékot, egyebek közt Coca Colát fogyasztó medvék körében. Akkor a természetes alapanyagokból kialakított diéta segített.

article-1225042-0711FC57000005DC-753 634x693

1: Vihart kavart a Rorschach-ábrák közlése

Az év legsikeresebb cikke azonban kétség kívül a Rorschach-ábrák közléséről szólt. A 116 ezer olvasót érdeklő anyag azt próbálta kideríteni, hogy a sorozat első részében jogosan tettük-e közzé a Rorschach-teszt ábráit. A pszichológusok egy része az ábrák azonnali eltüntetését követelte, mások meg épp azt mondták, hogy az elavult módszerrel ideje leszámolni, amire remek lehetőségen kínált az év legolvasottabb indexes tudományos cikke.

Hermann Rorschach élete
Hermann Rorschach élete