Ha nehéznek érzi a munkáját, nézze meg, ahogy a NOAA pilótái berepülnek egy hurrikánba

2017.09.06. 16:37

Vannak munkák, amiket kénytelen-kelletlen, de muszáj elvégezni. A kihalófélben lévő macskafajok nem fogják összemaszturbálni a saját spermamintájukat, a Johnson & Johnson végbélhőmérőit is ki kell próbálnia valakinek, és igen, néha a hurrikánokba is muszáj belerepülni. Nem azért, mert mindenkiben ott lapul egy Chuck Yeager, aki követeli a tizenöt perc hírnevét, hanem mert a NOAA, az amerikai Nemzeti Légkör- és Óceánkutató Hivatal csak így tanulmányozhatja a forgószeleket.

A NOAA a saját Twitter-profilján, a Hurricane Huntersen osztotta meg a repülésről készült videót. Az elsőn a pilótafülkéből láthatjuk az elsuhanó felhőket:

A másodikon pedig azt, hogy milyen belerepülni egy hurrikánba, miközben elered az eső:

A pilóták két Lockheed WP-3D Orion turbólégcsavaros géppel repültek bele az Irma hurrikánba. Mindkét gépet háromféle időjárási radarral szerelték föl, illetve szenzorokkal töltött kapszulákat is szórhatnak a forgószélbe, hogy a mért adatok alapján ellenőrizzék az intenzitását és az irányát. 

A két gépet – a Kermitet és a Miss Piggyt – a NOAA 1975 óta haszálja. Nemrég 35 millió dolláros nagygenerált kaptak. A gépek a felújítás során új szárnyakat és új motorokat kaptak, de egy ilyen karbantartás minden gépnek kijár, ami tízezer órát töltött 80 különböző hurrikánban.  • Tippek
  • Hírek