Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hé, európaiak, egyetek több medúzát!

GettyImages-949717982
2018.05.29. 13:35

A tengerkutatók medúzaevésre biztatják az európaiakat, hogy meggátolják a tengeri csalánozó további elszaporodását, aminek a tengervíz felmelegedése, az óceánok elsavasodása és a túlhalászat egyaránt kedvez. A túlnépesedés oda vezetett, hogy a csalánozók haltelepeket tettek tönkre az európai partok mentén, de tengeri erőművek hűtőrendszere is állt már le miattuk.

A német szövetségi kormány hivatalos honlapján hétfőn megjelent tudományos javaslattal a medúzák számának folyamatos növekedésére kínálnak megoldást:

tegyék ízletessé a medúzahúst, így a többlet megevésével a túlszaporodás problémája is megoldódna.

Jamileh Javidpour biológus javasolta, hogy kínáljanak medúzahúst az európaiak étkezéseihez.

A nem túl távoli jövőben kilencmilliárdan leszünk. Új élelmiszereket kell találnunk. A medúza már szerves része a kelet-ázsiai konyhának. Most azt kutatjuk, hogy tehetjük kívánatossá az európai fogyasztók számára.

Európai, izraeli és kínai kutatóintézetek egy konzorciuma dolgozott azon, hogy kidolgozza, hogyan hasznosítható a medúza. A kutatók egy olasz sztárséffel működnek együtt, aki medúzareceptekből állít össze szakácskönyvet.

A medúza másfajta felhasználási módjait is kutatják. Már dolgoznak azon, hogy a medúzák nyálkájából biológiai szűrőt készítsenek, amiket szennyvíztisztítók hasznosíthatnának, mert így csökkenthető lenne a mikroműanyag-hulladékok tengerbe jutása.

(MTI)