Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Visszafintorog a robotarc

2003.02.18. 14:56
A dallasi Texas Egyetem kutatója, David Hanson megalkotta az eddigi legkifinomultabb robotarcot, amely képes mosolyogni, nevetni, vagy gúnyos képet vágni. A K-bot elnevezésű android fejében megtalálható kamerák a szemeken keresztül kémlelik a külvilágot, majd a látott képeket, például a szemben ülő ember arcmozgását, egy számítógép kielemzi, és utasítást küld a gumiarcot mozgató motoroknak.
A K-bot gumiarcát 24 miniatűr motor mozgatja, melyek segítségével a műfej rendkívül élethű mimikai reakciókra képes. A számítógép gyors elemzésének köszönhetően a robot egy másodpercen belül lemásolja a célszemély arckifejezését.

Hanson, aki korábban a Disneynek dolgozott, most a doktori disszertációja részeként építette a robotot, melyet az Amerikai Szövetség a Tudományos Haladásért (American Association for the Advancement of Science (AAAS) éves denveri konferenciáján mutattak be.

Olcsó gumifej

Hanson alkotását alig 400 dollárból hozta létre, de reményei szerint tömeges gyártás esetén ennél sokkal kevesebb pénzből is kihozható egy műfej. A robothoz így más kutatók is hozzájuthatnának, s ezzel felgyorsulna a természetes mimikát utánozni képes robotok fejlődése. A kutató szerint a fejlődésnek azért van nagy jelentősége, mert a jövőben ilyen fejek segítségével fogunk kommunikálni a számítógépekkel. Később persze a természetes beszéd képességével, mesterséges intelligenciával és emberi mozgást utánzó testtel is kibővíthetnék a fejeket, hogy teljes robotembereket hozzanak létre.

A robotnak orvosi alkalmazása is elképzelhető, például különböző rendellenességgel született embereknek taníthatná meg az alapvető kommunikációs képességeket.