Tíz új pláza épül Budapesten. Látványtervek, méretek, dátumok, szavazás

2008.09.19. 09:03

A hét elején az ingatlanos sajtó lelkesen vette át a Napi Gazdaság cikkét , hogy folytatódik az országos plázaláz: 2011-ig összesen tíz épül fel belőlük csak Budapesten. Azt viszont sehol nem írják, melyik ez a tíz, úgy tűnik ez senkit sem érdekel. Kivéve az Urbanistát! Mi összeszedtük és bemutatjuk őket. Adatok, látványtervek, céldátumok és szavazás!

 

 
Váci1
V. kerület. Kilóg a sorból, hiszen itt nem egy fehér dobozról, hanem egy tizes években épült palotáról van szó, ami 1933 óta a Világörökség része. Ennek megfelelően alakul a belső tér kialakítása is, ami viszont az árakon is meglátszik majd, hiszen "luxus-bevásárlóközpotnak" ígérik. 11 ezer négyzetméter 2010 tavaszára. Egy kép belülről.

 

 




Eiffel tér

VI. kerület. Ez a projekt "irodaház és közpark" néven fut, de mégis bevettük a bevásárlóközpontok közé, mert különben nem jött volna ki a tíz. No azért persze nem teljesen alaptalanul, mert lesz benne 4500 négyzetméter üzlethelyiség. Meg egy 365 férőhelyes mélygarázs az irodák mellett. A "park" ötezer négyzetméter lesz. Ami a sűrűségét illeti, nem egy rumcájszos Rejtekadó-erdő, de azért örülünk neki. Nyitás: 2009 nyara. Képek itt.

 
Europeum
VIII. kerület. A Blaha Lujza téren "luxuskategóriájú szálloda, irodaház, illetve kereskedelmi és szolgáltató centrum épül". Vagyis ez is luxus bevásárlóközpont lesz hatezer négyzetméteren (az össz harmincezerből) és persze mélygarázs is épül hozzá. Vajon mi lesz mellette a Corvinnal? Nyitás: ? Több kép itt.

 

 

Corvin Atrium
VIII. kerület. Lehet, hogy gyermekeinknek a Corvin Áruház kifejezés már ezt fogja jelenteni. A Corvin sétány
üvegtetővel fedett részén alakítják ki, négy szintjén összesen 34 600 négyzetméter bérbe adható területtel. Egy teljes szint étterem és szórakozóhely + 1200 férőhelyes mélygarázs. Nyitás: 2009 harmadik negyedéve. Honlap.
 

 
Allee
XI. kerület. Ez a Skála helyén épülő bevásárlóközpont is "új városcentrum" ostyába van csomagolva, mint a Mundo. Leggyakrabban Simplon udvar fotóit szokták mutogatni róla (mi is ezt tettük nyitóképnek), mert ezek a mellékprojektben épülő lakóházak néznek ki a legjobban, de az áruház sem rossz. 47 ezer négyzetméter üzlethelyiség, hétezer iroda, öt szint, 1280 parkolóhely. Elkészül: 2009 ősze. További képek a honlapon.

 

Origo City
X. kerület. Ami Magyarországnak Pusztavacs (vagy korábban Szarvas volt), az Budapestnek a Mázsa tér. Itt van a főváros mértani közepe, ide épül az Origo City. Mondjuk szebb jelét is el tudnánk képzelni a nevezetes pontnak, na de ne legyünk telhetetlenek. Mai ínséges időkben annak is örül az ember, ha egy épületet körívre tesznek és megszaktanak. Három szint, 48 ezer négyzetméter, 70 üzlet. Van még hozzá 64 ezer négyzetméter iroda is. Átadás: 2010 eleje. Honlapféle.

Mundo
XIV. kerület. Naivan a négyes metró Bosnyák téri megállójához igazították a terveket. Kérdés, hogy földalatti közlekedés nélkül is versenyezni tud-e majd az Örs vezér téri Árkáddal. 65 ezer négyzetméter + 30 ezer iroda. Átadás: ? (a helyén álló tanuszoda mindenesetre jövő júniusig üzemelhet) Több kép itt.

 

Mexikói út
XIV. kerület. Még se név, se dátum, se méretek. Csak annyit tudni, hogy "két budai Skála méretű épületegyüttest" terveznek Zuglóban, a Mexikói út és a Columbus utca által határolt, a BKV tulajdonában lévő telken. Természetesen a komplexumban bevásárlóközpont is lesz. Némi háttéranyag és egy ellenterv itt.

 

NeoCenter
XIX. kerület. Kispesten "a ferihegyi repülőtér és Budapest belvárosa között félúton" épül. Persze ha azt mondanánk, hogy szemben az EuroParkkal, akkor mindenki tudná miről beszélünk - de a versenytárs nevét természetesen sehol nem említik. Nagy, fehér, szokásos. 17 ezer négyzetméter, négy szint, 750 parkoló. Jár hozzá egy ötezer négyzetméteres fitnesz-sport centrum, meg egy 17 ezres irodaház is. Átadás: 2009 első negyedéve. További képek itt. Honlap.

Köki Terminál
XIX. kerület. Fél metrómegállónyira a már álló, s a még tervezett kispesti bevásárlóközponttól rombolják épp a Kökit, hogy (mint arról már korábban írtunk) oda is építsenek egy újat. 50 ezer négyzetméter, 180 üzlet. Átadás: ? Honlap (még nem üzemel), nagyításért katt a képre!

Aki ide akar költözni, annak is teljesülhet az álma. A fogyasztás templomai mellé helyenként felhúzzák a fogyasztás rendházait is. Az Allee közelében épülő Simplon udvarban hat szinten

85 35-130 nm közötti minőségi lakást építenek. Árak nincsenek kinn, de a "minőségi" jelző azért sokat sejtet (egyébként jelentős részük már elkelt). A Corvin sétány viszont csak másodsorban szól az üzletekről, és elsősorban a lakásokról: itt vagy háromezerből válogathattak az időbőn kapcsoló érdeklődők a 28 négyzetméterestől a penthouse-ig. Akinek van pénze az akár az Europeumban is megszállhat. Állítólag a szokásosnál nagyobb szobák lesznek benne (átlag 55 nm), és akár több hónapos tartózkodásra is alkalmas lesz. A falak ugyan még nem állnak, de szobát foglalni már lehet. Emlegetnek lakásokat a Mundo és a Mexikói úti projektek kapcsán is, de azokról egyelőre nem tudni semmit.

Eredetileg 11 válaszlehetőséget jelöltünk meg (10 épület + "egyik sem"), de lehetőség van a Nyájas Olvasóknak újabbak beírására is.

Ha Ön szerint a Napi Gazdaság szerzője másik tízre gondolt (vagy Ön a Napi Gazdaság szerzője), legyen szíves kommentelni!