Hogyan rejtsük el a SZOT-szállót?

Luxustársasházzá építenék át, úgy, hogy beleolvadjon a környezetébe

2016.11.16. 08:01
42 hozzászólás

A budai SZOT-üdülő csonkja az egyik legismertebb, és kitűnő fekvése miatt Budapest  egyik legrondább szégyenfoltja. Az elmúlt években több látványosan félbehagyott vagy lepusztult tájseb tűnt el a fővárosban a Várkertbazártól a Tüskecsarnokig, de a SZOT-szállóval csak nem tudott senki sem kezdeni semmit. 

Volt róla szó, hogy ráépítenek, lebontják, eladják, megveszik, végül már állítólag apróhirdetésben próbálták elsózni a betoncsontvázat. Úgy tűnik, végül sikerült, mert valaki pályázatot írt ki a közelmúltban az átalakítására és most a Magyar Építész Kamara honlapján eredményt hirdettek.

Bár a házvázra a legtöbben rózsadombiként hivatkoznak (most is Rózsadomb Panoráma Projekt néven fut a fejlesztés), az valójában Felhévízen van, ám ez semmit nem von le értékéből: baromi jó a fekvése. Ez viszont azt is jelenti, hogy egy ronda épület nagyon ronda tud lenni a városból nézve. Épp ezért jogos elvárás volt, hogy az épületváz befejezésénél a mostaninál szebb, a tájba jobban illeszkedő végeredmény szülessen.

Ez elég nehéz feladat, hiszen csak a homlokzatokkal lehet játszani, de azokkal is csak úgy, hogy az épület tömege, szerkezete és a lakások alaprajza változatlan marad. Nem véletlen, hogy például a MTESZ-székház pályázatárasem érkezett igazán jó pályamű, ahol a feladat szintén egy meglévő, merev szerkezetű épület felpimpelése lett volna.

Itt azonban a Kossuth téri eredményekhez képest egész jó elképzelések is vannak. Első helyet ugyan nem ítéltek oda senkinek, két megosztott második díjat viszont igen.

Mindkettő olyan ügyesen igyekszik elrejteni a házat, mintha a honvédség lenne a megrendelő: élő növényekkel, zöld színekkel és sok üveggel operálnak. Emellett - ha már egyszer adott egy határozott vízszintes vonalazás - legalább a függőlegeseket igyekeznek elkerülni.

Az egyik a Lab5 terve. Ahogy Dobos András vezetőtervező fogalmazott: "A terv újszerűsége annyi, hogy az épületet sem letagadni/feldarabolni, sem pedig brutálisan bemutatni nem szándékoztuk. Így inkább finomhangoltuk a környezetéhez."

A hosszú, szalagszerű gangok helyett ki-be ugráló erkélyeket biggyesztettek a homlokzatra. A színeknél sem csak egyszerűen kiemeltek egyet a háttérből, hanem "foltosan" használták az anyagokat, felidézve, hogy milyen is lenne a domb, ha nem lenne ott a ház. A tervről részletesen itt olvashattok.

A másik megosztott második helyet az Építész Stúdió nyerte el. Ők a Duna felé néző hosszú erkélyeket üvegkorlátokkal szerelnék fel, és zöld növénykazettákkal osztanák kisebb erkélyekre. Így részint a tükröződő felületek, részint az élő lombok álcáznák az épületet.

Nekem talán az első elképzelés tetszik jobban, de a másikkal is boldog lennék. Ha megvalósul, nem csak a Rózsadomb Panoráma Projekt luxuslakásaiban élőknek lesz jó dolga, hanem nekünk is: szebb lesz a budai panoráma.

Érdekel, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!