Mit kíván a Pesti Nemzet?

2009. január 30., 08:33 Módosítva: 2014.06.30 15:51
  • "Budán és Pesten is legyen a most tervezettnél is hosszabb a 4-es metró.
  • Járjon 5-ös metró Csepel és Kaszásdűlő között az Astoria érintésével.
  • A 3-as metró menjen ki Káposztásmegyerig.
  • Kössék össze a 2-es metrót a gödöllői HÉV-vel.
  • Épüljön két új körút a pesti oldalon.
  • Az 50-es villamos menjen ki Ferihegyre.
  • A fogaskerekű pedig a Moszkva térig járjon.
  • A Rákóczi úton és az Erzsébet hídon ismét járjon villamos.
  • Az 1-es, 2-es és 3-as villamosak is hosszabb úton járjanak."
  • Unió Érddel.

Ezt javasolja 2020-ig Budapest közgyűlése csütörtöki határozata alapján. Amúgy ez szó szerinti idézet a Független Hírügynökségtől (na jó az uccsó sort kivéve), ebben a sorrendben, csak muszáj volt felsorolásba szednem, annyira 12 pontos hangzású. Hm. Abból mennyi is valósult meg? (Illetve mennyi idő alatt?)

Most akkor hogy fog kinézni a Városháza Fórum?

2009. január 29., 20:56 Módosítva: 2014.06.30 15:51

"Azonnali - igaz egyelőre csak szakmai - tájékoztatást kért Erick van Egeraat holland építésztől Beleznay Éva, Budapest főépítésze, miután a Városháza Fórum tendergyőztesének rotterdami központi irodája is csődöt jelentett. - írja a nol.hu. - A 150 alkalmazottat foglalkoztató cég budapesti irodáját már decemberben bezárták, komoly bér- és adótartozást hagyva hátra. Egeraat akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy a magyar tervezők szélnek eresztése a cég átszervezésének része."

Tovább

Mi épül a Forgách utcai metrómegállónál? Látványterv vs. látványterv

2009. január 29., 17:46 Módosítva: 2014.06.30 15:51

A "corner" kifejezés egy projektben az álmoskönyvek szerint több látványtervet és névváltozást jelent. A végül (?) Torony-Háznak keresztelt Corner-Ház, illetve Borostyánház különös esetét már bemutattuk. Ami itt látható (a jobb oldali képen), az a Cornerstone irodaház a Forgách utcai metrómegállónál. Balra viszont egy egész más hangulatú/szerkezetű épület van, amely a remek látványterveiről ismert Vision Graphics oldalán található, Turbinaház néven (2006-os dátummal). Ami közös bennük, a helyszín: a Váci út és a Turbina utca kereszteződése. Sadia joggal teszi fel a kérdést:

Melyik a szebb? Vision Gr. oldalán lévő tégla épület vagy a mostani terv?

További képekért katt a linkekre!

Jovanotti össze-vissza mászkál Budapesten a klipjében

2009. január 29., 13:03 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Ki ne szeretné Jovanottit? Még a béna számai is rokonszenvesek, főleg, ha a klip Budapesten, azon belül is nagyrészt a BKV járatain készült. No meg a Szigony utcai lakótelepen. Az Olasz fórum blog posztjában ott a videó, illetve kérdeznek párat Pohárnok Gergő operatőrtől, az Urbanista haverjától, aki ezúttal világított.
 

Hihetetlen felvétel az MTV-székház építkezéséről. (Vagy máshonnan, de akkor is szuper!)

2009. január 28., 18:20 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Állami beruházásoknál nem csak fehérgalléros, de kéksisakos megbízást is érdemes elfogadni. Bár az alábbi videó már nyolc hónapja kinn van a YouTube-on, a kommentek szerint csak most fedezte fel a közönség - és szerintem hamarosan óriási karriert fut be. Túl a leglogikusabb kérdésen (tényleg az MTV építkezésén készült-e, mint ahogy írják?), egy csomó más is felmerül: Ez most tulajdonképpen milyen tevékenység? Mi az, amit lapátolnak és szórnak? Minek adja oda a lapátos a sisakját az egyik vödrösnek? És még sorolhatnánk, mennyi talányt rejt e húsz másodperces etűd...

Tovább

I. kerületi lakás saját borospincével

2009. január 28., 12:20 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Rendben van, tudom, hogy kicsi, na de akkor is! Saját borospince egy lakáshoz? A Budai Várban? Ha olyan, amilyennek képzeli az álmodozó ember, akkor szépen a hegybe van vájva már évszázadok óta. Kár, hogy szőlő nincs hozzá, pedig annak idején termett bor a Várhegy oldalán (a beszédes nevű budai törökvér). Nekem speciel egy tavaly húsvéti szösszenet jutott az eszembe a lakásban termelt borról, íme:

Tovább

20+5 szoba??? 20 millióért!? A Zsinagóga mellett!!!

2009. január 27., 19:09 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Hihetetlen hirdetésre akadt Zoltán, amit szerencsére elküldött nekünk is (kösz!)

20+5 szoba 20 millióért, szerintem a legjobb négyzetméterár a városban :-)

Valóban hihetetlen. Nem is hisszük el! Itt alighanem arról van szó egyszerűen kamuzik a hirdető. Vagy csak félreütött egy számot. (Bár itt két nagyon furcsa szám is van.) Elképzelhető, hogy:

Tovább

Az Urbanista új ruhája

2009. január 27., 15:54 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Bob the Builder kalapos jó napot kívánok minden Kedves Olvasónknak! Index anyácskánk szép új ruhával lepte meg az Urbanistát, amiért is dupla szirmos orgonából kötünk majd neki csokrétát Anyák Napjára. Elismerem, a "megújult honlapunk" bejegyzések információértékét már csak az "elindult honlapunk" múlja alul (kiváltképp céges oldalakon, másfél évvel ezelőtti dátummal, egyetlen hírként). Ezt ugyanis vagy látja az olvasó, vagy nem. Na de!

Először is gondoltunk az adásunkat RSS készülékek mellett követő közönségre. Másodszor itt szeretnék mentegetőzni, hogy a fél éven keresztül mérnöki pontossággal tördelt napi linkjeink szertekuszálódtak és most már így is maradnak. (Eddig sajnos barbár módon enterezgettem, de most már szépen listázni fogok becsszó.) Harmadrészt pedig itt lehet kérem a kommentekben lelkesedni az újért vagy visszasírni a régi szép időket. Hajrá! Kezitcsókolom!

Mohagraffiti Budapesten is - napi linkek

2009. január 26., 07:38 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Tokodi Ednia alkotásai a graffiti és a gerilla kertészkedés nagyszerű ötvözetei. Moha-installációi élő graffitiként lopják a természetet a nagyvárosi betondzsungelbe. Alkotásai távol állnak a galériák fehér falain lógó sterilizált képektől, de annál közelebb a mindenki által megfogható, tapintható művészethez. Már ha valaki meg akarná érinteni! Mert a ugye városi lét elég távol áll a természettől, és Képzőt végzett küldöldre szakadt hazánkfia... bocs, lánya ügyesen játszik ezzel a távolsággal és így egy egyszerű alkotás is mögött is komoly mondanivaló bújik meg. Így aztán anélkül érint meg, hogy hozzáérnénk." - írja a Mindennapi Betevő. Örülünk, hogy a (például a napi linkekben is gyakran szereplő Landscape + Urbanism oldalán található) külföldi példák után hazánkban is megjelentek a zöld graffitik. Hajrá! (További városos, ingatlanos linkek alább)

Tovább

Bontják a legrégebbi magyar repülőgéphangárt. Lidl épül a helyén?

2009. január 25., 18:15 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Kép 034Ha valaki szeretné megnézni a legrégebbi magyar repülőgéphangárt, siessen. Épp most bontják, hogy – ha helyesek az értesüléseink – a helyén egy Lidlt húzzanak fel. (Na persze a bontás után is lesz legrégebbi magyar repülőgéphangár, csak már nem ez...) 

 

 

 

Tovább

Csatát nyertek a pasarétiek: eltűnt három óriásplakát

2009. január 24., 12:32 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Gaborrob: IMG 3131

Vagy két hete írta meg az Urbanista, hogy "karácsonyi ajándékként", az ünnepek alatt új óriásplakátok kerültek ki Pasaréten, a bauhaus mintatelep közvetlen közelébe - vagyis műemléki környezetben. A kommentezők közt szerencsésen egymásra találtak a lakóhelyükért aggódó lakosok. Vizuális védekező (vagyis Kiss Dezső) csapata például már ettől függetlenül is akcióba kezdett:

Tovább

Busz oldalán tükröződő Müpa - a hét képei az Indafotóról

2009. január 24., 09:42 Módosítva: 2014.06.30 15:51
Busz...

Hallalihó kedves képélvezők! Na most már tényleg annyira felpörgött az Urbanista-címkézés az Indafotón, hogy anélkül szinte már be sem kerülnek fotók a Hét képei közé. Egyre jobban elkényelmesedhetem. Köszönjük mindenkinek a tagelést, az Isten tartsa meg a jó szokásotokat! További remek képek kattintás után. 

Tovább

Szalagátvágás helyett szalagösszevarrás: nem fogadják el az új bickiliutat a kerékpárosok

2009. január 23., 00:01 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Ünnepélyesen összevarrnak egy elvágott nemzetiszínű szalagot, majd letakarják a biciklitáblákat. Ezzel jelzi január 27-én a Dráva utca-Kárpát utca sarkán a Magyar Kerékpárosklub Észak-pesti szervezete, hogy mitt pár hete itt átadtak, az szerintük nem igazán nevezhető kerékpárútnak. Mint a CriticalMass oldalán írják: Kiderült, hogy a sarkon épülő irodaházat kötelezték az építkezésre, az ügy pedig „elveszett” a városházán, ezért az MK sem tudta megakadályozni. December végére meg is épült a bicikliút, szörnyű minőségben, veszélyeztetve a gyalogosokat, a bicikliseket, és kivágva a lakóházak előkertjeit.

Jó pár fotó magyarázattal itt, további tudnivalók a "fejlesztésről" és a demonstrációról pedig a CM oldalán.

Régi házból új kerítés - napi linkek

2009. január 22., 21:37 Módosítva: 2014.06.30 15:51

"Minap egy kedves megoldású kerítésre bukkantam Középső-Ferencvárosban. A Thaly Kálmán utca 36. alatti valamikori kisdedóvó 1892-es földszintes épületét lebontották ugyan, de a telken álló félévszázados platánfát megőrizték és a néhai házikó homlokzatát kerítésként megtartva hozzáadták az így képződött játszókertet a szomszédos Csicsergő Óvodához." - kezdi a Városjáró blog, majd egy rakás képpel folytatja. Mi meg egy csomó városos, épületes, ingatlanos linkkel:

Tovább

Kilenc budapesti utca nevére lehet szavazni

2009. január 22., 15:42 Módosítva: 2014.06.30 15:51

A Colbert-/Megyeri-híd óta (mely a kreatív népléleknek köszönhetően akár a Zenebutik-Zenehíd, az Igazságos Gyurcsány Ferenc, a Chuck Norris vagy a Pató Pál nevet is viselhetné) nem nagyon szokás megkérdezni a lakosságot arról, hogy is nevezzünk el valamit. Cinkotán most mégis kiengedik a szellemet a palackból, igaz csak óvatosan: előre figyelmeztetnek a vonatkozó rendeletekre. Így valószínűleg kevésbé szórakoztató, de legalább elfogadható elnevezések születnek majd (és a végén nem kell egy sótlan változatot előhúzni a kalapból, amit igazából senki sem javasolt). Részletek az önkori honlapján, szűretlen javaslatok meg természetesen a kommentekbe jöhetnek!

Kvazimodónak nevez az ingatlanos. Azután bulit szerveztet egy evangélikus templomban

2009. január 22., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Tavaly nyáron egy különös társasház-hirdetést mutatott be a Homár. Ugyanazt az épülő projektet egyfelől idősebb, konzervatívabb vásárlóknak, másfelől meg pályakezdő fiataloknak kínálták. Ugyanarra a telekre egyszerre kétféle látványtervvel, két honlappal és két elnevezéssel ígértek fejlesztést Borostyánház, illetve Corner-ház néven. Az egyik óratornyos, keresztmotívumos, evangélikus templommal felszerelt otthont ígért "lakások időseknek" felirattal, a másik egy lazább külsejű ingatlant, "neked is kell egy sarok!" felkiáltással. Azóta elkezdték hirdetni a lakásokat is, amit István szúrt ki az ingatlan.com-on. Kíváncsiak melyik változat győzött? Nem fogják kitalálni: a kettő különös ötvözete, egy harmadik elnevezéssel.

Tovább

Eladó egy fél hotel a Belvárosban. Vagy az egész

2009. január 21., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Rövid síszünet-téliálom-vizsgák (?) után ismét jelentkezik az Urbanista legaktívabb olvasója, Sadia - ezúttal egy belvárosi fél szállodával. Illetve egész pontosan csak a 49 százaléka eladó a boutique hotelnek. Vagy a 25 százaléka. Esetleg az egész. (Az eladó nagyon rugalmasnak/bizonytalannak tűnik.) Aki tudja melyik kis szállóról van szó, írja meg. Ismertetőjele, hogy most építik.

Tovább

Egy kilométer magas hegyet terveznek Berlinbe

2009. január 21., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Csak nagyon ritkán szoktunk külföldi városok apró-cseprő ügyeivel foglalkozni, de az Urbanista külpolitikai rovatának vezetője azzal rontott be szerkesztőségünkbe, hogy ezt muszáj megírni. Blogunk népes szerkesztői gárdája gyors szavazás után (1234:4321 arányban) úgy döntött, pár sort megérdemel a Spiegel híre, miszerint egy bazi nagy, természetesnek tűnő, kecskék lakta hegyet akarnak építeni Berlinben. Az urbánszexológusok által Gellért-irigységnek nevezett jelenség kiváltó oka, hogy októberben bezárták a nácik egykori legendás repterét, a Tempelhofot.

Tovább

Eladó a Matáv-központ a Szervita téren. Meg a Magyar Telekom egy csomó más ingatlana

2009. január 20., 11:27 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Szervita téri parkolóház031 by tituspatentÚjabb kedvenc ingatlanhirdetési portálunk van, ahol a legkülönbözőbb és legtutibb lakásokat, telkeket, nyaralókat és irodaházakat találja az ember: ez a Magyar Telekom! A honlapot Ákos, a Reakció szerzője ajánlotta figyelmünkbe, hogy aszongya "eladó a csúnya Telekom-ház a Szervita téren". Tényleg az a legnagyobb durranás a kínálatban, bár annyi minden más is van, mintha nem is telekommunikációs, hanem telekkommunikációs cég lenne (bruhaha).

Tovább

1936-os légifelvételek Budapestről. Egy fővárosunkért lelkesedő svéd úti film

2009. január 20., 09:30 Módosítva: 2014.06.30 15:51

A Szívlapát úgy általában is élvezetes olvasmány, szoktuk is olykor linkelgetni a városos témákba vágó posztjaikat. Hanem amit tegnap tettek ki, az egy valódi gyöngyszem, kötelező néznivaló minden mai Budapestet szerető és utáló, illetve Budapest iránt közömbös ember számára (azt hiszem nem hagytam ki senkit). Egy tízperces svéd úti film Budapestről, a fürdővárosról - 1936-ból! "A világ legszebb fürdői Európa legszebb városában" - mondja a riporter. Érdemes végignézni az egészet, az első légi felvételeket többször is, mindig meg-meg állva, figyelni, hogy mi tűnt el, mi épült, mi változott hetven év alatt. Tényleg nem szeretnék kiemelni semmit, annyira nagyszerű az egész. Köszönjük!

Tovább

Balesetveszélyesre zúzott díszburkolat a Szabó Ervin téren

2009. január 19., 21:50 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Eddig leginkább a Fanyűvők ellen tiltakoztak a városbloggerek, most a Kőmorzsolók vannak soron. Nem tudom mi az akadálymentesítés ellentéte - talán az akadályosítás? -, mindenesetre úgy tűnik ez folyik most a VIII. kerület amúgy legpompásabb részén. Az elmúlt napokban két remek blognak is feltűnt, hogy a Szabó Ervin tér kövezete balesetveszélyesen rommá van zúzva.

Tovább

Matekpélda: hogy fér el másfél szoba 11 négyzetméteren?

2009. január 19., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:51

Bár abszolút értelemben nem versenyezhet a két 7 négyzetméteresünkkel (a pesterzsébetivel és a Krisztina körútival), de azért ez a lakás is tud valamit. 1 + 1 fél szoba 11 négyzetméteren! Tavaly óta a félszoba minimum 8 nm, a szoba pedig már korábban is 12 négyzetmétertől kezdődött. Matekérettségi tételnek sem lenne tehát utolsó megrajzolni az alaprajzát. 2 db derékszögű vonalzót, 2 db HB-s ceruzát, 1 db függvénytáblázatot, térgörbítőnek 1 db fekete lyukat lehet használni. Jó munkát!

Ja és érdemes elolvasni a hirdetést is. Úgy kezdődik a szövege, mintha ajándékba akarná adni az ingatlanos (igaz, a 2,99 millió sem csillagászati összeg).

Tovább