Eljött a teljes gátlástalanság ideje

2016.02.23. 12:35 Módosítva: 2016.02.23. 15:56

„Magyarországon egyáltalán nem nehéz népszavazást tartani, főleg azon országokhoz képest, ahol például nincs népszavazás...”
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Kopaszok megakadályozták  Nyakó István szocialista politikust abban, hogy beadja a boltok vasárnapi zárvatartásáról szóló népszavazási kezdeményezését. Ez a legújabb fejezet abban a történetben, melynek eddigi epizódjai során mások mellett az MSZP is tavaly március, a zárvatartást elrendelő törvény hatályba lépése óta próbál népszavazást kezdeményezni a továbbra is iszonyú népszerűtlen kereskedelmi korlátozás ellen.

Ha a népszavazás eredményes lesz, és az ország a vasárnapi zárvatartás ellen szavaz, az a kormány eddigi legnagyobb vereségét jelentené.

Talán nem véletlen, hogy eddig különös jogi és adminisztratív eszközök hátráltatták, hogy egy komolyan vehető népszavazási kezdeményezés végre révbe érjen.

Ilyen-olyan magánszemélyek eddig ugyanis valahogy mindig megelőzték az ügyben nyomuló MSZP-t egy-egy rosszul megfogalmazott kérdéssel, ami miatt aztán rendre újabb hónapokat csúszott az ügy. Utoljára egy tordasi boltos volt a befutó, akinek cseppet sem egyértelmű, a szocialistákét furcsa módon pár másodperccel megelőzően regisztrált kérdését az egyébként a szöveg tisztaságára igen kényes Nemzeti Választási Bizottság gond nélkül hitelesítette.

Kis kitérővel itt azért érdemes megemlíteni, hogy az NVB elnöke, Patyi András nem csak a független választási testület vezetője: példátlan módon egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is. Azé az NKE-é, amelyik különös privilégiumokat élvez más egyetemekhez képest, például a kormány a teljes hazai felsőoktatás fejlesztési pénzeinek zömét rájuk fordítja.

Az MSZP az NVB döntése miatt a Kúriához fordult, erre a (az NVB-ével ellentétes) döntésre várt ma mindenki: a Nyakó, a kopaszok és egy általuk előreengedett újabb asszony.

Az októberi időpecsétes ügyeskedést sikerült most új szintre emelni azzal, hogy egy embert fizikailag akadályoztak a népszavazási kérdése benyújtásában.

Ez a cselekmény egyébként három évvel büntethető, erről a Btk. (350.§ e szakasza) rendelkezik, bár nem biztos, hogy aki a kopaszokat odaküldte, az felhívta a figyelmüket erre a járulékos körülményre:

Aki  a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó (...) népszavazás kezdeményezés során (...)  arra jogosultat (...) népszavazási (...) kezdeményezésben akadályoz vagy (...) fenyegetéssel (...) befolyásolni törekszik,  bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Amikor ezt írom, épp az tűnik valószínűnek, hogy a Nyakót feltartó kopaszok közül többen a Fradi Security biztonsági céghez köthetők.

Akár így van, akár nem, talán felesleges részletezni, mennyire valószínű, hogy tucatnyi erőszakos, a népszavazási ügyekben korábban nem kifejezetten aktív figura hirtelen egyszerre kezd tolakodni a választási irodánál. Teljesen nyilvánvaló, hogy az időhúzás a kormány javát szolgálja, akik pedig ezt az egészet irányítják, most már nyíltan törvénytelen eszközökkel akadályozzák meg a népszavazást:

Teljes videó: egy tucat kopasz megakadályozta, hogy az MSZP a zárvatartást népszavazásra vigye

A tolakodást végül a kopaszok nyerték: az idős hölgy négy másodperccel meg tudta előzni Nyakót. Ha a bíróságon is bebizonyosodik, hogy van összefüggés akciójuk és aközött, hogy a szocialistákat megelőzték, akkor a Nyakó útját elállókat egyszer majd nyilván elítélik.

De a fontos kérdés nem is ez, hanem hogy az akadályoztatásának lesz-e valamilyen jogkövetkezménye arra nézve, hogy a hölgy népszavazási kezdeményezésére (ami aztán várhatóan majd megint elbukik valamilyen szinten) került a korábbi időpecsét. A laikus jogérzék szerint addig nem lehet hitelesíteni a beadványát, amíg ki nem derül, hogy Nyakót tényleg akadályozták-e. Vagyis meg kéne várni az egy-két év múlva kihirdetendő jogerős ítéletet.

Ha így lesz, a kormány most nem pár hónapot, hanem éveket nyer.

A témában megjelent összes  cikkünket és videónkat itt találja .  • Hírek
  • Hírek