Tíz pontban elmondjuk, mi történt a kopaszok és az MSZP között

2016.02.23. 16:50
Szürreális körülmények között sikerült benyújtania vasárnapi boltbezárásos népszavazási kérdését egy asszonynak, akit feltehetően kigyúrt, kopasz emberek segítettek az MSZP megelőzésében. Tíz pontban rekonstruáltuk, mi történt reggel és délelőtt az Alkotmány utcában, és hogy miért kell egy kopaszkülönítmény egy időbélyegzőhöz.

Nem csoda, ha nehezen tudja követni, értelmezni azt, ami kedd reggel a Nemzeti Választási Iroda épületében történt. Korábban magunk is minősítettük abszurd drámának azt, ami a vasárnapi boltbezárásos népszavazás kérdésének leadása körül zajlik (egyetlen kérdés leadásáról van szó), de a keddi balhé minden eddigi eseménysoron túltett.

A választási irodánál ezúttal egy 20 fős, kopaszokból álló különítmény akadályozta meg, hogy az MSZP leadja a kérdését. Az akkor még ismeretlen asszonynak, Erdösi Lászlónénak négy másodperccel sikerült megelőznie a szocialista Nyakó Istvánt.

A következőkben a tudósítóink, a videofelvételek, illetve a nyilatkozatok alapján (csak MSZP-sek elmondásaira támaszkodhatunk, hiszen a kopaszok és Erdösiné is elutasította a média érdeklődését) próbáljuk tíz pontban rekonstruálni, mi, mikor és miért történt az Alkotmány utcában.

  1. Kora hajnalban kopasz férfiak jelentek meg az NVI épületénél. Hogy kik ők? És miért mentek oda? Ki küldte őket? Nem tudjuk, nem árulták el, de sikerült beazonosítani napközben, hogy többen a Fradi Securitynál is feltűntek, márpedig akkor Kubatov Gábor FTC-elnöknek, egyben Fidesz-alelnöknek köze lehet hozzájuk. Az FTC közleményben cáfolta, hogy közük lenne a kopaszokhoz.
  2. Hajnali 6 órakor megjelentek az Alkotmány utcában az MSZP-sek, Nyakó István hatkor érkezett. Azért ilyen korán, mert nem tudhatta, mikor jelenik meg a Kúria honlapján az előző kérdésről szóló döntés (vagyis mikor jár le a kérdés védettsége). És nem akart lemaradni.
  3. Még mindig kora reggel, de Nyakó után megérkezett egy ismeretlen asszony a kísérőjével, egy fiatalabb férfival az oldalán. Mint azóta megtudtuk, ő Erdősi Lászlóné, neki sikerült végül az MSZP-nél előbb leadnia a kérdését, amely a megfogalmazása alapján támogatja a vasárnapi boltbezárást. A kopaszok Erdősinét az időbélyegzőhöz engedték, míg Nyakót - az elmondása szerint - akadályozták abban, hogy odaférkőzzön.
  4. Délelőtt a bejáratnál állóháború alakult ki. A sajtó jelenlétében ott álldogált Nyakó, az időbélyegző mellett üldögélt Erdösiné, és ott állt 20 kopasz férfi mappával a kezében, még mindig nem tudni, miért. Mindenki várta a Kúria döntését. 
  5. 11 óra után következett a csúcspont. A Kúria kitette a honlapjára, hogy elkaszálta az előző kérdést, szabaddá vált az út az új kérdés előtt. A szemtanúk szerint erről kapott telefont valakitől Nyakó is, illetve Erdösinéék is. 
  6. Perdöntő momentum, hogy az időbélyegzőhöz ki ér előbb. Ez dönt ugyanis a sorrendről, ami alapján az NVI vezetője elbírálja a kérdéseket. Az első kérdés ugyanis "foglalja" a témát, a többi kérdést így automatikusan el kell utasítani. Tehát mindegy, ki mikor érkezett az épülethez. A felvételek szerint bélyegzőhöz Erdösiné kísérője ért oda először, pecsételt, majd négy másodperccel később tudott csak bélyegezni Nyakó. Erdösiné kérdését kell tehát elsőként vizsgálnia az NVI-nek.
  7. Nyakó a történtek után célzott rá, hogy akadályozták a kopaszok, hogy odaérjen előbb a bélyegzőhöz. Ezután panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál amiatt, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt.
  8. A mappával ácsorgó kopaszok viselkedése is figyelemre méltó. A bélyegzős jelenet után a kopaszok mindannyian elhagyták az épületet. Vagyis senki nem adott le kérdést, nem kezdeményezett népszavazást. Nehéz tehát más magyarázatot találni a jelenlétükre, mint azt, hogy az MSZP-t kellett akadályozniuk, az asszonyt segíteniük.
  9. A kopaszok nem adtak magyarázatot arra, miért voltak ott, ki küldte őket, a sajtónak nem nyilatkoztak. Felvételünkön jól látszik, hogy eszük ágában nem volt kérdést leadni. Egyikük annyit mondott csak: "magánemberként jöttem ide", illetve "ültem és nyomkodtam a telefonomat".
  10. Szintén nem nyilatkozott a kérdése leadása után Erdösi Lászlóné, nem volt hajlandó elárulni a benyújtott kérdését sem, amiről megkérdezné a magyar választópolgárokat. "Semmi különös" - hajtogatta.

Erdősi Lászlónéról estére aztán kiderült, hogy Erdősi László András, Herceghalom 2010-ben fideszes színekben, 2014-ben függetlenként megválasztott polgármesterének felesége, aki választási időszakban Orbán Viktort ábrázoló kitűzőt hordott információink szerint.

Kedd este egyébként az MSZP 200-300 fős tüntetést tartott az NVI épülete előtt.

Az MSZP-sek becsempésztek egy másik kérdést

Kedden hárman adtak le népszavazási kérdést az NVI nyilvántartása szerint. Ketten a vasárnapi boltbezárós témában, először Erdösiné, négy másodperc múlva Nyakó, illetve mindkettőjük előtt Őrsi Gergely. Ő is MSZP-s politikus, a II. kerületi szervezet elnöke, és ő erről rendezne népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?". Vagyis visszaállítaná a régi népszavazási szabályokat, amikor még nem kellett lökdösődni kopaszokkal az időbélyegzőnél.

Ezek után a hivatalosan a következő a forgatókönyv. Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdést. Vagyis például azt, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be.

Ha minden megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor Pálffy a kérdést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti. Ekkor az NVB-nek további 30 napja van a kérdés hitelesítésére. Ezután lehet megtámadni a döntést a Kúrián, vagyis indulhat újra a több hónapos hercehurca, amelynek vége, lehet, újra egy balhé lesz az Alkotmány utcai időbélyegzőnél.

Az ügyfélkaput is bevetnék a jövőben

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. 

Jelenleg "mindenki a Kúria honlapját figyeli", ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés "védettsége". Pálffy Ilona az MTI-nek elmondta: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

A délelőtt eseményeit videónkon is megnézheti:

Teljes videó: egy tucat kopasz megakadályozta, hogy az MSZP a zárvatartást népszavazásra vigye

Este pedig Lázár Jánost is reagáltattuk az eseményekre:

Lázár: Megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön Kubatovval