Négy másodperccel győzték le az MSZP-t a népszavazásos harcban

2016.02.23. 11:48 Módosítva: 2016.02.23. 12:12
Nem lehet népszavazást tartani Simonné Gercsényi Gabriella vasárnapi boltbezárást érintő kérdéséből, döntött kedden a Kúria. Így újra szabad lett az út a népszavazási kezdeményezés előtt. Az NVI épületénél kora reggel megkezdődött a harc az MSZP-sek, a kopaszok és egy idősebb asszony között, és az MSZP-t négy másodperccel legyőzte egy bizonyos Erdösi Lászlóné.

Megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a Kúria kedden megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni.

A Kúria szerint a kérdés ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?") nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt az, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva.

DBZOL20160223006
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

Erdösi Lászlóné gyorsabb volt

Az NVI-nél állóháború alakult ki kedd reggel az MSZP, az egyik kopasz vagy az ismeretlen asszony között. Helyszíni tudósítónk szerint amikor a Kúria honlapjára felkerült a döntés (ekkor vált szabaddá az út a népszavazás előtt), akkor a kopaszokkal és az idősebb asszonnyal lévő férfi kapott egy telefont, és az időbélyegzőhöz siettek. Ám ugyanakkor az MSZP-s Nyakó István is odapattant.

Tudósítónk szerint a nő képviselője győzött, vagyis az ő kérdését kell majd előnyben részesíteni.

Az ügyben az időbélyegző dönt, az jelzi ugyanis, hogy milyen sorrendben kell elbírálni a benyújtott népszavazási kérdéseket. Ha valaki olyan ügyben kezdeményez népszavazást, amelyről más már kezdeményezett, automatikusan elutasítják.

Az NVI-től azt az információt kaptuk, hogy egy magánszemély, Erdösi Lászlóné nyerte a versenyt,. Listár Dániel, az NVI szóvivője azt mondta az Indexnek, hogy az asszony négy másodperccel előzte meg az MSZP-s Nyakó Istvánt. A kérdése így szól:

EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY A KISKERESKEDELMI ÜZLETEK – A KISKERESKEDELMI SZEKTORBAN TÖRTÉNŐ VASÁRNAPI MUNKAVÉGZÉS TILALMÁRÓL SZÓLÓ 2014. ÉVI CII. TÖRVÉNY SZERINT – TOVÁBBRA IS ZÁRVA TARTSANAK VASÁRNAP?

Ez alapján ő egyetért a vasárnapi boltbezárással, hiszen az igen válasz a mostani helyzetet erősítené meg.

A szocialista Nyakó István panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt.

Teljes videó: egy tucat kopasz megakadályozta, hogy az MSZP a zárvatartást népszavazásra vigye

Sokadik nekifutás a népszavazásért

Számtalanszor beszámoltunk arról, hogy nem egyszerű népszavazási kérdést benyújtani a vasárnapi boltbezárós népszavazásról. Eddig a következők történtek röviden összefoglalva:

  • Az MSZP régóta küzd a népszavazás kiírásáért és a saját kérdése benyújtásáért. (Ez a párt kérdése: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”
  • Thürmer Gyulától Schmuck Andor-közeli magánszemélyig sokan hátráltatták ebben a pártot.
  • Legutóbb egy titokzatos asszony, Simonné Gercsényi Gabriella, a tordasi közértes előzte meg 30 másodperccel az MSZP-t. 
  • A Nemzeti Választási Bizottság ezért Simonné kérdésével foglalkozott ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"), és Simonné kérdését hitelesítette
  • Ám november végén valaki megtámadta ezt a kérdést a Kúrián, ezért kellett most erről dönteni.
  • Az MSZP kedd reggel felsorakozott az NVI épületénél, ám megjelent ott néhány kopasz férfi, illetve egy ismeretlen asszony is. Állóháború alakult ki a bejáratnál.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke korábban kezdeményezte a törvényalkotónál, hogy pontosítsák a népszavazási kérdések hitelesítésének szabályait. Például szüntessék meg azt, hogy egy kérdés blokkol más kérdéseket. Ezzel elkerülhetőek lennének az ilyen jelenetek. Egyelőre nem történt azonban változás.

A témában megjelent összes  cikkünket és videónkat itt találja .