Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terror és forradalom

2002.10.28. 08:11
Egy huszonöt-harminc év körüli férfi egy kivilágítatlan lovasfogatot hajt Karcag környékén, és amikor a közelébe ér egy teherautó, a nála lévő hosszú bottal bezúzza a járművek szélvédőjét, majd nyomtalanul eltűnik a sötétben - adta hírül a HavariaPress múlt kedden, szelíden megelőlegezve a világ- és belpolitikai fejleményeket. Washingtonban kisvártatva elhunyt az ámokfutó orvlövész tizedik áldozata, Moszkvában pedig a sokadik terepszemlét tartották morózus kaukázusi férfiak egy kultúrházból átalakított musicalszínház előtt. Nagypolitikai szembenállás, össznépi háborúk helyett jól-rosszul felfegyverzett lúzerek mindenfele: ők a huszonegyedik század hősei, valós vagy mondvacsinált sérelmekért vesznek elégtételt az arctalan ellenség helyett védtelen civileken.

Feketén-fehéren kettéosztja az országot ideológiai alapon, hamis prófétaként tovább hergelve maradék rajongótáborát
Egyébként éppen ezt teszi Orbán Viktor exminiszterelnök is, amikor új honfoglalásról vizionál és feketén-fehéren kettéosztja az országot ideológiai alapon, hamis prófétaként tovább hergelve maradék rajongótáborát. Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából elmondott beszédében arcátlan párhuzamot von a forradalmárok és saját teljesítménye között, miközben minden második mondatában sejteti: a magyar választók többségének akaratából ma, 2002-ben kormányzó koalíció a forradalmat eltipró idegen erők velejéig gonosz cinkosa. Ez bizony vegytiszta terrorista érveléstechnika: a különbség csak annyi, hogy míg a csecsenek hazáját a mai napig megszállva tartja az orosz hadsereg, Magyarország tizenkét éve független és szabad. Míg a palesztinok valóban elnyomás alatt élnek Izrael területén, itt minálunk - a lehetőségekhez képest, legalább politikai alapon - mindenkinek többé-kevésbé egyenlő esély adatik.

Újságíróként mindig nehezemre esik a kormányoldallal egyetérteni, de a szabadon választott országgyűlést, a jogállamiság játékszabályait kormányzása alatt és bukása óta is látványosan negligáló Orbán attitűdje éppen az 56-os forradalom - és a korábbi szabadságharcok - legfőbb célkitűzéseit veszi semmibe: a saját pillanatnyi irányvonalának morális felsőbbrendűségét hangoztató úgynevezett értékelvűsége a személyi kultusszal, a 301-es parcellában koszorút tépdeső polgári körösök értelmetlen és ésszerűtlen agresszivitása pedig a sokat ostorozott bolsevik mentalitással - sőt: az al-kaidás, dzsihádos buszmegállórobbantgatással - rokonítható. Nemhogy a társadalom többségének támogatására nem számíthat, de nem is szimpatikus: szellemi orvlövészkedés, érzelmi manipuláció, olcsó bűvészmutatvány csupán, ami csak arra jó, hogy kihozza a lúzerből az állatot.

Szellemi orvlövészkedés, érzelmi manipuláció, olcsó bűvészmutatvány csupán, ami csak arra jó, hogy kihozza a lúzerből az állatot
Én nem kedvelem az opportunista politikusokat, és megvan a véleményem a posztkádári elitről, és a szabaddemokrata alternatíváról is: a frissek híján régi sebekből alvadt vért nyaló vámpír-népvezért azonban nem tartom alkalmasnak arra, hogy az egységes jobboldal - egyébként: szükségszerű - létrehozásával egészséges, demokratikus versenyhelyzetbe hozza ezt a magát átmentett elitet. Másokat kell keresnünk erre a feladatra, ami újabb sok év vajúdást jelent, és ezzel az Orbán nevével fémjelzett Fidesz éppen azoknak tette a legnagyobb szolgálatot, akik ellen oly lendületes pátosszal prédikál. Aki pedig ezt még mindig, két elveszített választás után sem értette meg, nem méltó arra, hogy még egy esélyt kínáljon számára a történelem.