Finiséhez ért a Zuschlag-per

2009.09.15. 08:43 Módosítva: 2009.09.15. 08:43
Ma folytatódik a Zuschlag János egykori szocialista politikus és tizenöt társa ellen indított büntetőper Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Most Baráth Etelét, Csiha Juditot és Baja Ferencet hallgatják meg tanúként. A bírósági nyári szünet után összefoglaltuk, mit lehet tudni a 2008 októbere óta zajló perről.
  • A nyomozás 2005-ben egy rutinvizsgálat után indult. Több alapítvány és egyesület pályázatokon elnyert pénzeinek felhasználása miatt a Kiskunhalasi Városi Ügyészség számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával indított vizsgálatot.
  • Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselőt 2007. szeptember 21-én tartóztatták le különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával. Azóta előzetes letartóztatásban van.
21
  • A nyomozás idején tanúként hallgatták meg az ügyben Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt, korábbi ifjúsági és sportminisztert, illetve egykori közigazgatási államtitkárát, Szilvásy Györgyöt, valamint az ifjúságügyek különböző szintjein korábban tevékenykedő szocialista politikusokat.
  • A vádirat szerint Zuschlag János egy civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, amely 2000-2006 között (tehát az Orbán-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején) pályázatokon szerzett pénzt az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól, annak jogutódjaitól, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramtól és a fővárosi önkormányzattól. A civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeztek, a megszerzett állami forrásokat nem arra használták fel, amire kapták, a pénz felhasználásáról hamis beszámolókat és hamisított számlákat készítettek. A pénzt Zuschlag János irányításával igazából ifjúsági rendezvények támogatására, országgyűlési képviselők választási kampányának finanszírozására fordították, illetve egymást között elosztva magáncélra használták.
  • A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak a civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.
  • A per 2008. október 8-án kezdődött Kecskeméten.
  • A vádirat 120 oldalas, az ügy iratai több mint tízezer oldalra rúgnak.
  • A pernek összesen 16 vádlottja van (részletesen lásd a keretes írást).
  • Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével, mint felbujtót vádolják. Hét vádlott ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás a vád. További nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt.
  • Ha a Zuschlag János elleni vádak igazolódnak, büntetése legalább öt, de akár húsz év is lehet. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlottnak 6-10 év szabadságvesztés "néz ki" az ügyben.
  • A kár nagy része megtérült, mert Zuschlag János ügyvédje 50 millió forint átutalását bizonyító okiratokat csatolt be az ügyészségnek.
  • A perben 220 tanú szerepel, amelyeknek eddig a felét hallgatta meg a bíróság.
  • Tavaly decemberben az ötödrendű vádlott védője indítványozta az ügyben Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya, Fodor Gábor pártelnök, valamint a korábban ifjúsági ügyekért felelős Deutsch Tamás, Jánosi György és Göncz Kinga, valamint Demszky Gábor főpolgármester tanúkénti meghallgatását. Az ügyvéd szerint ők tudnak felvilágosítást adni a magyarországi pártfinanszírozás visszás helyzetéről. Indítványát elutasította a bíróság.
  • Baja Ferencet azért hallgatják meg tanúként a per mostani szakaszában, mert a vádbeli időszakban ő volt a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az MSZP-s pártalapítvány a Zuschlag-féle civil szervezeteket is támogatta pályázatokkal, és ezek a pénzek a vádlottak állítása szerint MSZP-szervezetekhez mentek a választási kampányban.
  • A most folytatódó perben azért hallgatják meg tanúként Baráth Etelét és Csiha Juditot, mert a két zuglói országgyűlési képviselő ajánlást adott két, a bűncselekményben érintett egyesületnek, hogy pályázati támogatáshoz jussanak a Táncsics Alapítványtól (ez formai követelmény volt a pályázathoz). A vádlottak vallomása szerint az egyesületeken átfolyó pénzekből a két képviselő 2006-os országgyűlési képviselői kampányát is támogatták.
  • A perben elhangzott, hogy 2003-2004 között a képviselői irodaház 116-os szobájában gyártották a civil szervezeteknek a fiktív számlákat. Ugyanebben a szobában volt Arató Gergely irodája is. A jelenlegi oktatási államtitkár cáfolta, hogy bármit is tudott volna arról, mi folyik ott.
  • A perben tanúként hallgatták meg Újhelyi Istvánt az MSZP jelenlegi alelnökét, aki 2002-től a szocialista ifjúsági szervezet (Fibisz) elnöke volt. Újhelyi azt mondta: a szervezet pénzügyeit nem ismerte, az operatív munkát teljes egészében Zuschlag János akkori ügyvezető alelnök végezte. Egy korábbi tárgyaláson egy tanú azt vallotta, Ujhelyi személyesen bíztatta őt egyesületek létrehozásra, de erre Újhelyi azt mondta: ez a lejáratására irányuló politikai támadás.
  • A per legtöbbet beszélő tanúja Lados István, Zuschlag János személyi titkára, aki többször is terhelő vallomsát tett egykori főnökére. Lados arról is beszélt, hogy Zuschlag Szilvásy György akkor titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől előre tudott a házkutatásokról, nagy mennyiségű iratot semmisítettek meg, és Zuschlag Gyurcsány Ferencet és Szijjártó Pétert is bele akarta keverni a bűnügybe. Ezeket az állításokat az érintettek cáfolták.
  • A tárgyalásokon lejátszott lehallgatott telefonbeszélgetésekből az derült ki, hogy Zuschlag Jánosnak voltak rendőrségi kapcsolatai a nyomozás idején, és felvette a kapcsolatot az akkor a belügyminisztériumban dolgozó Lusztig Péterrel, aki korábban a BM III/I-es hírszerző csoportfőnökségén dolgozott, aztán Baranya megyei rendőrfőkapitány volt, 1994-1998 között MSZP-s országgyűlési képviselő, majd 2006. július 1-jétől a Belügyminisztériumban Lamperth Mónika főtanácsadója, 2007. február 1-jétől pedig a miniszteri kabinet tanácsadója.
  • A Zuschlag János és a tizedrendű vádlott, Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvéd között lezajlott, lehallgatott telefonbeszélgetés szerint Zuschlag János úgy gondolta: őt ebben az ügyben nem fogják bántani és a telefonját is hiába hallgatják le, mert "már annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna".
  • Zuschlag János néhány vádpontban elismerte felelősségét, de a bíróság előtt alapvetően azzal védekezik, hogy az utófinanszírozásos pályáztatási rendszer miatt kényszerültek ilyen megoldásokra, a pártfinanszírozás pedig jogilag szabályozatlan terület.

A tizenhat vádlott

1. rendű vádlott: Zuschlag János korábban az MSZP országgyűlési képviselője, az Ifjú Szocialisták Mozgalom ügyvezető elnöke, a Bács-Kiskun megyei MSZP ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja.

2. rendű vádlott: Lados István Zuschlag János személyi titkára, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták volt tagja, az MSZP zuglói szervezetének tagja. Az ügy kirobbanása után 6 hónapig szökésben volt, 2007. szeptember 26-án önként jelentkezett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen.

3. rendű vádlott: Katus Ferenc a Bács-Kiskun megyei közgyűlés MSZP-frakciójának tagja, MSZP-s önkormányzati képviselő Kiskunhalason, a kiskunhalasi baromfifeldolgozó tanácsadója, a Bácsalmási Agráripari Rt. alkalmazottja.

4. rendű vádlott: Őri András, a Fiatal Baloldal volt Zala megyei elnöke.

5. rendű vádlott: Krausz Csaba, újbudai MSZP-s önkormányzati képviselő, volt elnöke az Ifjú Szocialistáknak.

6. rendű vádlott: Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke.

7. rendű vádlott: Kullai Tamás, az Atlasz Egyesület és az Y-Generáció Egyesület tiszteletbeli elnöke, 2002-2006 között az MSZP önkormányzati képviselője Kecskeméten.

8. rendű vádlott: Vámosi Zsolt közgazdász, egy részvénytársaság elnöke és egy kft. ügyvezetője, az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány elnöke.

9. rendű vádlott: Prácser László, a vád szerint négy pályázat előkészítésében működött közre, amelyeket a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek adtak be.

10. rendű vádlott: Szente Zsolt ügyvéd, Kiskunhalason ügyvédkedett, Zuschlag jogi ügyeit, ingatlanvásárlását intézte, sőt a nyomozati szakban védője is volt, majd vádlott lett.

11. rendű vádlott: Győrfi Ludovic, Zuschlag János személyi fitness-trénere egy rózsadombi fitneszteremben. Bűnpártolással vádolják, mert közreműködhetett Zuschlag János titkárságvezetője, Lados István külföldre szökésében és bújtatásában.

12. rendű vádlott: Kubatov Iván, kiskunhalasi vállalkozó, a vád szerint számlákat állított ki a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó egyesületek elszámolásaihoz.

13. rendű vádlott: Horváth Tibor, az ő autójában égtek el a Katus Ferenc által vezetett civil szervezetek iratai. Horváth azt mondta: autója az akkumulátor töltése közben gyulladt ki.

14. rendű vádlott: Földes Gábor vállalkozó, a vád szerint a Works Team Kft. nevű cége hamis számlákat állított ki az egyesületek nevére, a pénzt Baráth Etele és Csiha Judit kampányának finanszírozása használták fel.

15. rendű vádlott: Kemecsei Árpád, a zuglói önkormányzat szocialista képviselője, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. divízióvezetője. Lados István segítségével nyújtott be pályázatot a Táncsics Alapítványhoz, a kiutalt pénz elszámolásához pedig Földes Gábortól kért hamis számlákat.

16. rendű vádlott: Szilágyi Gabriella, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. megbízásában álló ügyvéd, Kemecsei Árpád volt élettársa. A vád szerint közreműködött a hamis számlák beszerzésében.