Március 15.

2010.03.15. 11:17
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bokros Lajos ünneplő tömegként üdvözölte az MDF rendezvényén megjelent harminc-negyven szimpatizánst és ugyanennyi újságírót. Beszédében a refomrok fontosságáról szólt. Szerinte 162 éve a politikai elit jobban látta, hogy a reformok „csak kéz a kézben érnek el erdeményt", a nép pedig nemhogy szembeszállt volna a reformokkal, hanem kikényszerítette azokat. A márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak, akik magasabb rendű cél érdekében feláldozták saját kiváltságos helyzetüket, és akár életüket is. Ez az az értelmiségi felelősség, ami ma hiányzik szerinte.

     

     

  • cikkünk a témában:

    Az LMP fásít

    A VIII. kerületi Teleki téren tizenkét fa elültetésével ünnepelt az LMP. A parlamentbe igyekvő párt ünnepségén Schiffer András listavezető azt mondta, hogy az 1848-as 12 pont még nem teljesült maradéktalanul. A párt saját 12 pontot is rendelt a piac melletti térre ültetett fák mellé. Körülbelül ötvenen vettek részt a rendezvényen, több hajléktalan is érdeklődéssel figyelte az eseményt.

     

     

  • 11-kor kezdődik az MDF ünnepsége a Jókai-szobornál a Jókai téren, de Debreczeni József már fél órával az esemény kezdete előtt a helyszínen van, egyelőre egyetlenként a párt politikusai közül. Metsző szél is érkezett, jelentette tudósítónk.

  • Véga a Kossuth téri ünnepségnek. A politikusok és a civilek is elhagyják a Parlament környékét.

  • Bánkúton ma zár a síszezon, de még nyitva a pálya. Ritka esemény, hogy belföldön kokárdában lehessen síelni. 1848-ban esett az eső, de nem volt hó. Bánkúton most húszcentis a hó, hajnalban még mínusz két fok volt.

     

    si
    A Magyar Síakadémia tagjai huszárruhába öltözve tartanak bemutatót március 15-én a Kékestetőn

     

  • Schiffer András a Kossuth téren méltatlankodik, hogy messze van a kordon az ünnepségtől, alig lehet látni. A párt országos listájának vezetője ezt csak halkan, ismerőseinek mondta, nem fütyült, és nem is kiabált.

  • Bajnai Gordon miniszterelnök ünnepi üzenetben üdvözölte a határon túli magyarokat. Szerinte ilyenkor felmerül a kérdés, hogy tudunk-e vigyázni nemzeti értékeinkre, és van-e még az ősökhöz méltó magyarságtudat a magyarokban. „Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk megtartása éppen ezért fontos része összetartozásunk kifejezésének. Azok, akik szülőhazájuktól távol élve is ünnepséget szerveznek, és emlékeznek a nemzeti múlt nagyjaira és eseményeire, tudják ezt.” (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Buda-Pest az ország szíve, de nem ura

    Kossuth Lajos március 15-e első évfordulóján feleségének írt levélben „kis pesti lármának” nevezte a történteket, sokkal fontosabbnak tartva a hadsereg szabadságharcát. De engedélyezte a rezesbandás ünnepséget. Széchenyi aggódott a népképviseleti rendszer miatt, felhozva Jézus és Barabás történetét. Csorba László történészt, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját kérdeztük a polgári Magyarország kialakulásáról, minden idők legnagyszerűbb magyar kormányáról és a honvéd hadseregnek a világtörténelemben is párját ritkító teljesítményéről.

    IV0C2655
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • A kordon mögött fütyülők a „tolvaj banda”-skandálást a Kossuth-nóta elénéklésével szakították meg.

  • A kordonok mögül mintegy húsz ember fütyül és kiabál a Kossuth téren, a zászlófelvonó Bajnai Gordon felé. "Lúdas Matyi!", "Kossuth Lajos forog a sírjában!", "Mocskos banditák!" - kiabálják. A hangulat továbbra is nyugodt, szikrázó napsütés és nagy hideg övezi a zászlófelvonást.

  • Mintegy száz érdeklődő álldogál a Kossuth téri metrókijárat környékén. Néhányuknál árpádsávos zászló van. "Na itt a Jobbik, a pofám leszakad" - mondta rájuk egy járókelő.  A hangulat nyugodt. A téren huszárok lóhátón, katonazene.

  • Sok a rendőr, kevés a civil - jelentette tudósítónk a Kossuth térről. A parlament előtt fél tízkor kezdődik a hivatalos ünnepség. Zászlófelvonás lesz a közjogi méltóságok jelenlétében. A civilek az eseménytől igen távoli kordonok mögé szorultak, az utóbbi évek szokása szerint.

    IV0C2642
  • cikkünk a témában:

    Budapest az ünnep reggelén

    Nézze meg március 15. első képeit!

  • cikkünk a témában:

    Nem lesznek egymáshoz közel pártrendezvények

    Szinte valamennyi parlamenti vagy parlamentbe készülő párt tart saját rendezvényt március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Korábban tartani lehetett attól, hogy az MSZP, a Fidesz és a Jobbik is egy időben, egymáshoz viszonylag közel rendezi meg saját programját, végül az MSZP korábbi időpontot, a Fidesz pedig távolabbi helyszínt választott.

  • cikkünk a témában:

    Obama köszöntötte az 1848-as forradalmat

    Barack Obama amerikai elnök vasárnap nyilatkozatban köszöntötte az 1848-as magyar forradalom 162. évfordulójának ünneplőit.

  • cikkünk a témában:

    Viharos ünnep lesz

    Erősödik a szél a hétvégén, március 15-én pedig az északnyugati és a középső országrészben akár 80 km/h-s széllökések is kialakulhatnak. Vasárnap még várható napsütés, hétfőn inkább borult idő lesz.

  • cikkünk a témában:

    Forgalomkorlátozások a fővárosban

    A március 15-i állami ünnepség, megemlékezések és rendezvények miatt forgalomkorlátozásokat léptetett életbe a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság.