Őrizetbe vették a Portik-cégek vezetőit

2013.05.04. 08:44 Módosítva: 2013.05.04. 08:47

Csalás gyanúja miatt őrizetbe vette a rendőrség pénteken a Portik Tamás családi érdekeltségébe tartozó egyik kft. két vezetőjét Hódmezővásárhelyen, értesült a Magyar Nemzet. A lap szombati számában megjelent cikk szerint az őrizetbe vételek tényét a rendőrség megerősítette, további részleteket azonban nem árultak el a nyomozás érdekeire hivatkozva.

A cég társvállalkozása az a szintén Portik-érdekeltségű kft., amelynek székhelyén, a fővárosi Galamb utca 4. szám alatti irodában a Kósa Lajos Fidesz-alelnököt lejárató videofelvételt készítették. A kisfilmet, amiben egy férfi vesztegetéssel vádolta meg Kósa Lajost, a Híradó és a Magyar Nemzet szerint nem sokkal a 2010-es választások előtt készítették és tették fel az internetre. A férfi saját bevallása szerint 2003-ban került Portik a Kft-jéhez és a videó felvételekor már 7 éve ott dolgozott. Az illető később azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei kényszerítették a szöveg felolvasására.

Az MSZP egy pénteki közleményében viszont még arról írt, hogy a Kósa Lajost lejárató videofelvételről kiderült: az még 2007-ben készült, így nem lehet folyománya a 2008-ban létrejött Portik–Laborc-találkozónak. „Kocsis Máté és Kósa Lajos hiába haknizta körbe gyorsan a sajtót, világosan kiderült: alaptalanul vádaskodtak” – írták.

Kósa Lajos korábban a Kossuth Rádiónak azt mondta: a videofelvételen látható emberrel soha nem találkozott, nem is ismeri, szerinte látszik a felvételen, hogy kényszer hatására készült. "A szándék kétségtelen, a kivitelezés nagyon amatőr" - jegyezte meg. A politikus szerint kiderült, hogy egy maffiabaloldal van Magyarországon, amelynek tagjai minden eszközt, csalást, lopást igénybe vettek, hogy megtartsák hatalmukat.