Hosszú kánikula érkezik

Élő
K EPA20150702064
2015.07.03. 23:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lehunyta kék szemét az ég, a hőség sem sokáig húzza még. Tudósításunk végére Nyaralás otthon című hajdanvolt sorozatunk első részére révedünk vissza, 2009 júliusában a városi strandolással kísérleteztünk. Találkoztunk olyanokkal, akik Pestre járnak nyaralni, akik nem mennek vissza ebéd után az íróasztalhoz, és akik nem voltak hajlandók verset szavalni, pedig színművészeti iskolába jártak.

    Menjen a Riviérára ebédszünetben
  • Gondolta volna, hogy június második felében és július elején fogy a legtöbb áram? Később még lehet melegebb, de a szabadságolások miatt sok nagy felhasználó, például az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban pörögnek és kevésbé terhelik a villamosenergia-rendszert.

    Idén a kánikula miatt a jövő hét elejére várja a Mavir rendszer csúcsterhelését (hétvégén is meleg lesz, de az irodák tipikusan akkor sem izzítják a légkondit). A Mavir szerint egyébként:

    • az áramfogyasztási csúcsok nagysága jelentős mértékben időjárásfüggő, eseti kiugrás bármikor bekövetkezhet
    • az elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, de eddig a nyári csúcsérték még soha nem haladta meg a télit
    • miután a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli az ország villamosenergia-rendszerét
    • az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége 1500-2000 megawattórával nő fokonként
    • a pontos mérték függ a kánikula tartósságától is, vagyis attól, hogy mennyire forrósodnak át az épületek falai.

    A tavaly nyári csúcsterhelés 6050 megawatt volt július 21-én, 26,6 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett. Az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelés a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Egy nyári munkanapon átlagosan mintegy 110-115 gigawattóra az ország villamosenergia-fogyasztása.

  • A Maszol.ro időjáráscikke azt írja: "Az idő folyamatos felmelegedését ígérik a meteorológusok a hét végére Romániában. Csak a tengerparton nyaralók járnak rosszul, mert Dobrudzsában rengeteg eső lesz, és a levegő is lehűl. Magyarország viszont szenvedni fog."

  • cikkünk a témában: HH

    Igen, ez már a klímaváltozás

    A klímaváltozás miatt szaporodtak meg az európai hőhullámok a kutatók szerint.

  • Az egyik ásványvízgyártó cég a Szent István Bazilika előtti térre targetálta magát, és július 6-7.-én 11 és 16 óra között ásványvizet fog osztani ott.

  • A péntek délutáni csúcsforgalomnak megfelelően nagyon erős az M7-es autópálya forgalma, csak lépésben lehet haladni Budaörstől egészen Tárnokig - közölte az Utinform. A Balaton felé haladók telített forgalmi sávokra készüljenek Székesfehérvárig, Balatonvilágosnál, a 71-es főúti csatlakozásnál a lassítósávon már torlódnak az autók.

  • cikkünk a témában: HH

    A hőségben izzadnak a fesztiválozók is

    Erre a napra sokáig emlékezni fognak a soproni Volton, pénteken telt házban sülnek pecsenyére. 

  • A Budapest Airport Zrt. azt közölte, hogy egyelőre nem tervezi a gyalogos beszállítás felfüggesztését a nappali órákban. Mivel a várakozó csarnokok légkondicionáltak, az oda vezető útvonalak fedettek, alapesetben nem indokolt fokozott óvintézkedés. A repülőtéri betonon dolgozók számára palackozott vizet osztanak, hiszen nem ritka, hogy 50 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. (MTI)

  • Az Egri Rendőrkapitányság a nyári hónapokban kiemelt figyelmet fordít a zavartalan pihenés biztosítására, az egri strandon fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak - közölte a Police.hu. Visszatérő jelleggel, napi több alkalommal ellenőrzik a fürdő területét, hétvégi napokon folyamatos gyalogos szolgálatot látnak el, hogy ne kelljen aggódni a strandi lopások miatt. Így:

  • Ne gyújtson tüzet!

    Mert mától tilos. Túl nagy a meleg, és nem esik az eső, az erdőtűz meg semennyire sem hiányzik.

  • A szombaton és vasárnap, a Duna fölött tartott Red Bull Air Race egészségügyi háttérintézményeként a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ figyelmeztette az érdeklődőket, hogy gondoskodjanak akár napi 3,5-4 liternyi folyadékról, óvják testüket fejkendőkkel, sapkákkal és napvédő krémekkel, megelőzve a leégést, a napszúrást, a rosszullétet. (MTI)

  • A Magyar Madártani Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy a napokban lehetőleg minél több helyen, ott is, ahol eddig nem tették: kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban itassák az állatokat! A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit.

    Hosszabban itt olvashatja a teendőket

  • cikkünk a témában:

    Simán rákot kaphat, ha csak faktorszám alapján vesz naptejet

    Ezekre kell figyelnie, ha napra megy:

    • Nagyjából legyünk tudatában annak, milyen típusú a bőrünk, mennyi idő alatt égünk le.
    • Magas faktorszámú és széles spektrumú (azaz UV-A és UV-B sugárzás ellen is védő) napvédő krémet válasszunk. (Gyerekeknek kifejezetten gyerek-napkrémet).
    • A krémet kétóránként ajánlott újrakenni, izzadás vagy fürdés esetén gyakrabban.
    • Faktorszám × leégési idő = ennyi időt lehetünk napon, mire leégünk.
    • Figyeljük az UV-sugárzásjelentést, és ha erős a sugárzás, inkább maradjuk fedett helyen.
  • A MÁV-Start több, a hétvégi csúcsforgalomban a Balaton felé közlekedő járatot állított forgalomba, az első mentesítő vonatok péntek délután indulnak. Az arra közlekedő főként sebes- és gyorsvonatok közül többhöz nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is csatolnak. A vasúttársaság a hőségriadó ideje alatt 10 és 17 óra között ásványvizet oszt az utasoknak Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki pályaudvaron. Állítólag külön figyelmet fordítanak a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire. 

  • Budapesten a Palatinus, a Gellért, a Dagály, a Széchenyi és a Szent Lukács fürdő - visszavonásig - hosszabb ideig, 21, illetve 22 óráig lesz nyitva - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az összes strandnál ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki a pénztárakhoz.

  • A nehéz teherautók a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A sofőröknek nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.

  • A vadon élő állatokról a vadásztársaságok gondoskodnak a kánikula idején. A vízhiányos területeken lajtkocsikkal, edényekkel vizet visznek az itatókba. A vadon élő állatok természetes ösztönükből adódóan alkalmazkodnak a környezethez, hőség idején megkeresik a hűvös helyeket. Gyakrabban keresik fel az itatókat is, évek óta egy helyen vannak, így az állatok jól ismerik a lelőhelyeket. Ez azért is fontos, mert a kérődzőknél most van a szaporulat, a kisgidák, szarvas- és dámborjak, malacok szomjúságukat az itatóknál enyhítik.

  • Szívhez szóló kérés, mire kell figyelni a

    Legutóbb amikor 2003-ban Omega-blokk volt Európában, több ezer ember halt meg a hőséghez kötődő betegségekben. Ezért azt kérjük Önöktől - minden irónia nélkül -, hogy figyeljenek egymásra!

  • Kell a védőital és a pihenés a nagy melegben

    Olyan meleg van, hogy az izzadságsavó a bal szemünkbe menetet vághat. Az NGM kiadta, hogy mit kell csinálni a nagy melegben a szabályaink szerint. 

  • cikkünk a témában:

    Vészesen nő az ózonterhelés a hőség miatt

  • cikkünk a témában: HH

    Egész Európa izzad, zihál és esőért könyörög

    Magyarországon az országos tisztifőorvos szombat hajnaltól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adott ki. A hőség napról napra nő, de egész Európában ugyanez a helyzet.