A választás percről percre

2006.04.09. 22:13

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szavazatok több mint kilencven százalékának összesítése után egyértelmű, hogy dr. Kovács Zoltán, a jelenlegi képviselő újra mandátumot szerez a Veszprém megyei 3. választókerületben, Pápán. Ő 57,68 százalékot kapott, a második az MSZP-s Gőgös Zoltán, aki 34,93 százalékkal áll.

    Pápa, akárcsak egész Veszprém megye, jobboldali bázisnak számít, ebben a kerületben csak egyszer, 1994-ben nem MDF-es vagy fideszes jelölt nyert. Kövér László is ehhez a városhoz kötődik, de ő csak kétszer, ’90-ben és ’94-ben indult itt. Az első választást megnyerte, másodszorra viszont nagyon gyenge eredményt ért el, ekkor a szocialista Tulok András futott be. Kovács 1998 óta hozza a várost a Fidesznek, eddig is az első fordulókban már mandátumot szerzett.

    Hiába tehát a pápai születésű Gyurcsány Ferenc berobbanása az országos politikába, szülővárosában ez sem töri meg a Fidesz helyi dominanciáját.

  • "Az SZDSZ átlépte a 6 százalékot is, ez elsősorban a budapesti eredményeknek köszönhető" - jelentette ki Kuncze Gábor. A pártelnök köszönetet mondott minden liberális szavazónak.

    "2002-ben 9,5 százalék volt, most 11,78 százalék a választási eredmény Budapesten" - mondta Demszky Gábor. A főpolgármester szerint így előreláthatólag legalább 100 ezer szavazatot kaptak a fővárosban. Demszky szerint már biztosan nem lesz Budapest-minisztérium, és nem lesz körmös a fővárosi iskolákban.

  • Az RTL-stúdióban helyet foglaló színész álmaiban egy olyan ország él, ahol kampánycsend helyett csendkampány előzi meg a választásokat, "mert amúgy is békében és boldogságban él együtt az ország".
  • Réz András, Magyarország esztétája is szavazott ma. Azt nem árulta el az Indexnek, hogy melyik pártra, azt azonban igen, hogy legalább három pártot szeretne látni a Parlamentben. Az esztéta ma este politológustablettát vett be: kérdésünkre hosszadalmasan elemezte, hogy a választástól leginkább az MDF sorsa függ, ha elérik az öt százalékot, akkor el kell dönteniük, hogy ismét elevickélnek-e a Fidesz farvizében, vagy inkább komolyabb tényezőként jelennek meg a Parlamentben. Réz szerint egyébként a kormányváltástól körülbelül tízezer ember sorsa függ, de magát nem sorolja ebbe a csoportba a cápafoggal ékeskedő ítész.
  • 94 százalékos feldolgozottságnál tizenhárom fővárosi választókörzetben tűnik úgy, hogy nem lesz szükség második fordulóra. Valamennyiben a szocialista jelöltek állnak nyerésre, több mint 50 százalékos szavazataránnyal. Köztük van Kiss Péter és Csizmár Gábor, valamint Hiller István is. Lendvai Ildikó viszont kénytelen lesz nekifutni másodszor is. A fideszesek közül Pokorni Zoltán és Balsai István is vezet, de nem eléggé a rapid győzelemhez.
  • Hosszú idő óta az MDF lehet az első párt, amely jobbra és balra is nyitott, mondta Csizmadia Ervin politológus a Klubrádióban. A párt most bizonyára kivár egy kicsit, miközben nyitva hagyja a vegyértékeit a Fidesz és az MSZP felé is. Tárgyalhatnak mindkét nagy párttal, de az is lehet, hogy tényleg ellenzékben maradnak. Még nem dőlt el semmi, a második fordulóban sokat lehet még változtatni, a kombinációkban többféle szerepe lehet az MDF-nek, vélte Csizmadia.
  • Eddig senki sem tudta hitelt érdemlően elmondani, hogy hogyan izgul a szocialista vezérkar. Aztán mégis akadt valaki, aki egy kazamatán átkelve bejutott a "zéró zónába", azaz abba a titkos kampányirodába, ahol Gyurcsány Ferencék nézték az eredményeket.

    Forrásunk a szobába lépve három fiatal tanácsadóval találta magát szemben, egyikük, Szigetvári Viktor azonnal a szoba elhagyására szólította fel emberünket. Emberünk, igazi kémtechnikával, ottartózkodása fél pillanat alatt szemrevételezte a titkos kampányirodát, amelynek egyik végében Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára öklüket a szájukhoz szorítva meredtek a képernyőre.

    Kémünk szerint váratlanul ovációban törtek ki, amikor egy újabb körzet megszerzéséről hangzott el információ. Aztán kémünk a folyosón találta magát, ahol egy biztonsági őr tessékelte egy emelettel lejjebb.

  • Budapest 1-es választókerületében Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester veri Kóka János SZDSZ-es gazdasági minisztert. Egyelőre 48 százaléka áll szemben 44 százalékkal, ami azt jelenti, hogy a második fordulóban dől el a mandátum. Harmadikként az MDF-es Vaskor László jut tovább.

    Nézze meg képeinket!
  • Még nem ázik minden a pezsgőtől az MDF választási központban, de pár üveg már hiányzik a hűtőből. Hock Zoltán szerint még pár percet várnak az ünnepléssel, például Dávid Ibolyára. Hockot egyébként már azzal ugratták, hogy most már ihat, és vezethet hazafelé, mivelhogy átlépték a küszöböt, és élhet képviselői mentelmi jogával. Farkas Berci azóta sem került elő.
  • Hogy nincsen győzelmi mámor, azon is jól lemérhető, hogy a valamivel több mint 1000 résztvevő eddig csupán 30 üveg minőségi bort fogyasztott el.

    A biztonságiak annyira komolyan veszik feladatukat, hogy a titkos szavazatszámláló központba még Eperjes Károlyt sem engedik fel.

    Eperjes ezért beült a Hír tv helyi stúdiójába, ahol a bejelentkezés várva az eredményeket nézte, majd azt mondta: „Pont a MIÉP hiányzik”.

    Rogán Antal nem válaszolt arra a kérdésre, hogy beszélt-e már Dávid Ibolyával.

  • 1994 óta most már negyedik képviselői ciklusára készülhet a Horn-kormány hadügyminisztere, Keleti György. A szocialista politikus újra az első fordulóban nyernt a Komárom-Esztergom megyei 3. választókerületben, Kisbéren.

    Keleti 64,42 százalékos részvétel mellett a szavazatok 50,2 százalékát szerezte meg. A második a Fidesz-KDNP-jelölt, a 2002-ben is hasonlóan végzett Lázár Mózes lett, 38, 75 százalékkal.


    Nézze meg képeinket!
  • Kevésen múlt, de sok felelőse van a nemzet vereségének. Mindenekelőtt, mint már említettem, a vicsorgó média. Dávid Ibolya, aki képtelen megfelelni a hagyományos női szerepnek, aki ostoba feminista dacból folytatott évekig tartó aknamunkát. A külföldi tőke, amely milliárdokkal támogatta a nemzetellenes, idegenbarát erőket. És bizony a Fidesz egyes politikusai, akikbe nem szorult annyi taktikai érzék, hogy visszatartsák a fájdalmas szavakat.

    A második fordulóban még van esély. Aki most úgy gondolta, nincs tétje a választásnak, nézze meg majd az idegbeteg győzelmi vigyorát. És jöjjön el, dobjon nemzetiszín mentőövet az idegen tengerben fuldokló magyarságnak. Csakazértis hajrá! A haza nem lehet ellenzékben!

  • Horváth Éva szépségkirálynő érdeklődésünkre elmondta, hogy nem tudott elmenni szavazni, mert egész nap az RTL Klub két hét múlva induló táncműsorára gyakorolt, majd amikor végzett, saját ügyeit kellett intéznie. „Ha késő estig lettek volna nyitva a szavazóhelyiségek, akkor el tudtam volna menni, de amint látom, az én szavazókörzetemben amúgy sem sokat számított volna, kire szavazok” – mondta a modell, aki nem kívánta elárulni, ki lett volna a favoritja, vagy melyik körzetbe tartozik. Horváth Éva televízión követi az eseményeket.
  • Az imént szereztünk újabb szuperexkluzív információkat arról, hogy mit csinál Gyurcsány miniszterelnök. Saját szemünkkel láttuk egy, a helyszínre bejuttatott fotós kijelzőjén, amint a nemzet európai értelemben vett lelkésze egy izgatott robotpap mozgásával örvendezik azon, hogy az MSZP egyik jelöltje nyert. A képeken Ferenc északi imádkozósáska-tartásban mozgatja a kezeit, öklével a levegőbe csap, majd mélyen, emberi módon, helyben ugrándozva tapsikol. Jó érzés volt ezen a rettentő hideg estén egy őszinte emberi érzelem ilyen tiszta megnyilvánulását látni. Elemzőink következtetése szerint Gyurcsány Ferenc közel sem volt biztos a dolgában.
  • Bozóki András kulturális miniszter szerint kijött, amit vártak, de ő nagyobb arányú különbségre számított, és nagyon örül, hogy az SZDSZ bejutott a parlamentbe. Arra, a kérdésre, hogy lehet-e hármas koalíció (MSZP-SZDSZ-MDF), azt válaszolta, ezt egyedül Dávid Ibolya tudja. Nagy teszt lesz, hogy visszalép-e az MDF a két forduló között. Bozóki mindkét oldal részéről erőteljes kampányra számít.
  • Az előző választások sztárja, a parlamentbe ugyan be nem jutott, de tisztes eredményt elért Kupa Mihály-párt elesett. A Centrum az eredmények 95 százalékos feldolgozottságánál 0,32 százaléknál tart, ezzel még állami támogatásra sem számíthat a következő négy évben.
  • Hát, lesz még dolgunk, állítólag ezt mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor megtudta a majdnem véglegesnek tekinthető eredményeket. Ezzel forrásunk szerint arra utalt, hogy ellentétben a négy évvel ezelőttivel, most a két forduló közben is kemény kampányt kell folytatniuk.
  • Kicsi az esélye annak, hogy a Fidesz megismételje 2002-es két foduló közötti választási hajráját – nyilatkozta Bence György filozófus az Inforádió szakértőjeként. Bence szerint nem valószínű, hogy a jobboldali pártban maradt annyi tartalék a második fordulóra, amennyi elég lenne a fordításhoz. 2002-ben sokkal lanyhább első fordulós kampány után látványosan beleerősíthetett a Fidesz, de most egész más a helyzet, már az első fordulóban bevetett minden lehetséges kampányfogást a két nagy párt.
  • Benkő László, az MDF-nek visszafogottan kampányoló Omega együttes billentyűse az Indexnek elmondta, volt benne félsz, hogy az MDF nem jut be, de bízott bennük. Ő külsőleg támogatta a pártot, mert régóta ismerik egymást Dávid Ibolyával. Még a balatonzamárdi Sirály presszóban ismerték meg egymást, ahol az MDF mostani elnöke felszolgáló volt, Benkő meg zongorázott. Innen a barátság, ami azóta sem szűnt meg, és amikor felkérték, hogy segítse a kampányt, akkor „kurva nagy reckir volt bennem”, de aztán a barátságra való tekintettel végül elvállalta. Benkő az ötszázalékos küszöb átlépésének hírére két nagy puszit nyomott Boros Péter arcára.
  • A magyarországi cigányságnak nincs oka szégyenkezni az MCF Roma Összefogás Párt által az országgyűlési választás első fordulójában elért eredménye miatt, jelentette ki Kolompár Orbán pártelnök vasárnap este Budapesten.

    "Azt gondolom, hogy a hazai cigányságnak semmi oka szégyenkezni, csüggedni, hiszen ez volt az első olyan választás, ahol először volt a szavazólapokon roma résztvevő" - fogalmazott Kolompár Orbán, egyben az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke. Az MCF Roma Összefogás Párt a szavazatok 95,5 százalékos feldolgozottságánál országosan nem érte el a 4500 szavazatot.

    "Ennyit tellett abból a négyhónapos felkészülési időből, ami a párt rendelkezésére áll - mondta Kolompár Orbán. - Azt hiszem, megteremtettük a roma politikának az alapjait, és bízom benne, hogy 2010-re sokkalta nagyobb sikert fogunk elérni."

  • A Harmadik Út Csurka István, Kovács Dávid és Balczó Zoltán részvételével megtartotta záró sajtótájékoztatóját. Csurka István, a MIÉP elnöke azt mondta: „Az eredmény már nem fog lényegesen változni, a négy parlamenti párt újra elfoglalta helyét a parlamentben, mi ötödikek vagyunk. A MIÉP a függő kerületekben oda állna ahonnan támogatást kaphat, de nem kaptunk támogatást senkitől, csak elhallgattatást és akadályoztatást, ezért számunkra a további támogatások érdektelenek.”

    „Ez a választás minden volt, csak nem szabad és tiszta, mert aránytalan volt a kampányra fordítható anyagiak mértéke és a médiához jutás. Ezért nekünk a média által kijelölt helyet sikerült elfoglalnunk, és a magyarságra sötét esztendők várnak.”


    Nézze meg képeinket!

    Kovács Dávid, a Jobbik elnöke úgy véli, hogy „16 év alatt a köztársaság demokratikus álmától eljutottunk a média által irányított puha diktatúráig”. A második fordulóról azt mondta: „A Jobbik kormányváltást akar, de önként nem lép vissza, nem támogat más pártot, azonban ha megkeresik, nyitott a tárgyalásokra. Az ország végérvényesen a liberalizmus karjába került, mert az SZDSZ szélsőséges párt, az MDF pedig liberálisabb, mint az SZDSZ. A jobboldal sorsa, a nemzet jövője a két törpepárt kezébe jutott.”

    Míg Csurka kijelentette, hogy nem támogat senkit, addig Kovács hangsúlyozta, hogy a kormányváltás érdekében nyitott a tárgyalásokra.


  • Nézze meg képeinket!

    Farkas Bertalan az űrrepülés azon pillanatához hasonlította a kétórás feszültséget a tévé előtt, mint a start előtti várakozást, aminek a végén felszáll a rakéta. Az MDF jelöltje egyéni körzete eredményeit nem tudja, de mint mondta, a kerület nagyon megosztott az MSZP és a Fidesz között. Nem volt egyértelmű az ő támogatottsága sem, mert sokan kérdezték tőle, hogy minek politizál, ő még mindig az egyetlen magyar űrhajós. Erre ő azt felelte, örül, hogy még így ismerik őt, de 56 évesen már valami mást is kell csinálnia.

  • cikkünk a témában:

    A mintakörzetek MSZP-győzelmet jósolnak

    Eddig 26 választókerület volt, ahol mindig a választást megnyerő párt jelöltje nyert. Most 21-ben az MSZP, 5-ben a Fidesz jelöltje vezet, a szocialisták közül öten mandátumot is szerezhetnek.
  • Körülbelül 20 perce megérkezett Orbán Viktor a Fidesz választási központjába. Munkatársai sajtótájékoztatót ígértek, időpontot azonban nem tudtak mondani. Annyi biztos, hogy csak azután fog szólni, hogy Gyurcsány Ferenc megtartotta a saját sajtótájékoztatóját.
  • Az MSZP kampányszámára vonult be Gyurcsány Ferenc és Hiller István az MSZP kampánysátrába. A kormányfő és az MSZP elnöke tapsolva énekel a színpadon.
  • A választásra jogosult állampolgárok közül 5 millió 144 ezren vettek részt a vasárnapi országgyűlési választás első fordulóján az előzetes adatok alapján, ami 67,53 százalékos részvételt jelent, közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője vasárnap este. Az érvényes szavazatok száma 5 millió 94 ezer volt.

    Szigeti Péter, az OVB elnöke a következőket mondta el: "A 2006. évi országgyűlési választások lebonyolítása a törvényes keretek között zajlott le, a törvényes rend szerint nincs akadálya az eredmények megállapításának. A mai nap tapasztalatai szerint az OVB-hez nem érkeztek olyan ügyek, bejelentések, kifogások, amelyek akadályoznák a választási eredmények megállapítását."

  • Döbbenten figyelték a Hír tv adását a szurkolók, amikor Gyurcsány Ferenc bejelentette az első fordulós győzelmet. Gyurcsány volt az első egyébként, akit mutatnak a központban, mert eddig minden szocialistát lekevertek. Amikor Gyurcsány bejelentette, hogy hétfőn a Batthyány-örökmécsesnél tartanak demonstrációt, csak egy halvány „fasiszta!” bekiabálás volt.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány: Az MSZP győzött

    A miniszterelnök mindennek örült, a négypárti parlamentnek, az SZDSZ sikerének. Az MSZP győzött, az ország nyerni fog, ígérte, és holnapra nagygyűlést hirdetett.
  • Rendkívül heves kampányra számítanak a külföldi hírügynökségek a magyar országgyűlési választások április 23-án esedékes második fordulójáig.

    A vasárnapi első forduló eredményeinek ismeretében a arra mutattak rá, hogy egyik nagy párt sem aratott egyértelmű győzelmet, ezért a következő két hétben rendkívül heves csata várható a szocialisták vezetőjének számító Gyurcsány Ferenc kormányfő és a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor között.

    Mind az AFP francia, mind a német dpa hírügynökség az előzetes felmérésekhez képest meglepetésnek nevezte, hogy négy párt jutott be a parlamentbe, különös meglepetésnek tartva az MDF bejutását. Az AFP szerint az MDF sikere - noha a párt az utóbbi időben jelentős mértékben eltávolodott a Fidesztől - mindenképp bonyolultabbá teszi a kormányalakítási tárgyalásokat.

  • Orbán Viktor szerint az utolsó héten sikerült ledolgozni a hátrányukat, mert a közvélemény-kutatók utolsó adatai szerint a Fidesz minden mérésben vesztésre állt. Ennek azonban inkább az ellenkezője igaz. A Gallupnál a hét elején 44:44 százalékon állt a két nagy párt, az utolsó adatok szerint viszont a Fidesz-KDNP listája 45-46, míg az MSZP-é 42-43 százalékra számíthatott.

    A Mediánnál az utolsó felmérésben már valóban 46:41 százalék volt az állás az MSZP javára, de a múlt héten még döntetlenre, 44:44 százalékra hozta a két pártot. A Szonda-Ipsos utolsó felmérésében 44:42 volt az MSZP előnye, a múlt hetiben az MSZP-nek 43-45, a Fidesznek 42-44 százalékot jósolt. A Tárki prognózisában 43-46 százalékos MSZP-, 39-43 százalékos Fidesz-eredmény szerepelt.