Tasnádi Péter hat évet kapott első fokon

2009.05.12. 00:34 Módosítva: 2009.05.12. 11:27
A Főváros Bíróság kedden 6 év börtönbüntetésre ítélte Tasnádi Péter vállalkozót. A két és fél éve húzódó büntetőperben a bíróság bűnösnek mondta ki a vállalkozót többek közt visszaesőként, felbujtóként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértésben.

A főbb vádpontokban bűnösnek találták Tasnádi Péter vállalkozót a 2006 ősze óta folyó büntetőperében, kivéve a maffiavádat. A Fővárosi Bíróság első fokon hat év börtönbüntetést szabott ki az ellene és 13 társa ellen folyó büntetőperben. A büntetésbe beszámítják azt az időt, amit Tasnádi előzetes letartóztatásban töltött, így ha jogerőre emelkedik az ítélet, Tasnádi egy év két hónapot kell rácsok mögött töltsön.

A bíróság a szabadságvesztés mellett 6 millió 300 ezer forintos vagyonelkobzást rendelt el Tasnádival szemben és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

Képek a bíróságról

Az elsőfokú ítélet szerint Tasnádi Péter bűnös, visszaesőként elkövetett, két rendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében. Bűnösnek találták ezenkívül felbujtóként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés, rongálás, sikkasztás, csalás, magánokirat hamisítás, garázdaság, közveszély okozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete és lopás elkövetése miatt. A bűncselekmények nagy részét a vállalkozó felbujtóként követte el.

A vállalkozót a terjedelmes bűnlajstromból a felbújtóként elkövetett lőfegyverrel való visszaélés alól felmentették, és nem találta bizonyítottnak a bíróság azt sem, hogy bűnszervezetben követte volna el az elsőrendű vádlott a neki felrótt bűncselekményeket. Kalina József bíró úgy indokolta meg ez utóbbit, hogy Tasnádi saját érdekeit szem előtt tartva követte el a nagyobb súlyú bűncselekményeket, nem pedig bűnszervezet működtetése volt a célja.

A kiszabott büntetést a bíró indoklása szerint enyhének is, súlyosnak is lehet találni, de középarányos és reális a hat év börtönbüntetés. A bűncselekmények elkövetése óta több év telt el, az egyes bűncselekményi tételek önmagukban nem súlyosak, közülük az életveszélyt okozó testi sértésre való felbújtás számít a legkomolyabbnak. Súlyosbító körülményként vették figyelembe ugyanakkor, hogy Tasnádi Péter visszaeső bűnözőnek számít.

A bíróság megállapította, hogy Tasnádi Péter sem a bűncselekmények elkövetésekor, sem most nem szenved szellemi leépülésben és súlyos tudatzavarban. A bíróság elfogadta a kezdődő homloklebeny-sorvadásról szóló orvosi véleményt, de ez álláspontja szerint nem befolyásalta a vádlottat tettei következményének felismerésében. (A Tasnádi elmeállapotáról, állítólagos agysorvadásáról, állítólag megvesztegetéssel készült orvosi szakvélemények ügyében még jelenleg sincs eredmény.)

Tuza Péter, Tasnádi ügyvédje az Indexnek hangsúlyozta, hogy a mostani ítélet nagyon fontos része, hogy a maffiavád nem állt meg, és hogy a bíróság a tudatzavar lehetőségét is elvetette. Ha ez utóbbi a jogerős ítéletben mégis megjelenik majd, akkor Tasnádi szabadságvesztési büntetése a mostani ítélettel szemben korlátlanul csökkenthető, mondta az ügyvéd. Tuza szerint nem sok esély van rá, hogy idén jogerős ítélet szülessen a perben, aminek végét az elsőrendű vádlott amúgy szabadlábon várhatja, mivel a mostani tárgyaláson nem szabott rá a bíró semmiféle korlátozó kényszerintézkedést, de még az ügyész sem indítványozott ilyesmit.

Két és fél éve húzódó per

A korábbi tárgyalásokon az ügyész fegyházbüntetést indítványozott a terhére rótt bűncselekmények miatt, míg Tuza Péter felmentést kért védencére a legsúlyosabb vádak alól. Az utolsó szó jogán az április 29-i tárgyaláson Tasnádi ártatlannak vallotta magát, visszautasította a maffiavádakat, és elfogultnak bélyegezte meg az ügyészséget és a rendőrséget, mondván tíz éve küzdenek azért, hogy őt tönkretegyék. Tasnádi ellen több más büntetőügy is folyamatban van - saját bevallása szerint húsz pere is van -, ez a per két és fél évvel ezelőtt, 2006. október 10-én kezdődött.

Klikk a képre!

A hosszú bűnlajstrom szerint Tasnádi Péter 2001 és 2007 decembere között személyes sérelmei megtorlására bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást többeknek, esetenként börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonbeszélgetésekben. A vád bizonyíthatónak látta, hogy Tasnádi többször próbálta megszervezni volt az őt elhagyó felesége és annak új szeretője megöletését, milliókért fogadott bérgyilkosokat a pár életének kioltására.

A vádirat szerint Tasnádi Péter megrendelésére 2003 februárjában a vállalkozó volt anyósát arcon öntötte savval egy ismeretlen, hogy megfélemlítse és tartozásai megfizetésére kényszerítse volt feleségét. Állítólag Tasnádi utasítására a vállakozó emberei több embert megkéseltek, autókat gyújtottak fel, és élet elleni fenyegetéssel zsaroltak.

A vállalkozó végig tagadta a fenti bűncselekmények elkövetését. Bár azt elismerte, hogy figyeltette volt feleségét, de tagadta, hogy meg akarta volna öletni, a savazásról pedig ő is csak a tévéből értesült.

Tuza Péter a tárgyalás finisében több napon át elmondott védőbeszédében hangsúlyozta, hogy fenntartással kell kezelni a Tasnádira terhelő vallomásokat tevő, korábban a vállalkozónak dolgozó Agárdi Gábor állításait, akivel az ügyészség vádalkut kötött. Az ügyvéd szerint a vádalkut kifejezetten Tasnádi Péter személyére kötötték, Agárdi pedig tudta, hogy az elsőrendű vádlott ellen folyó perekben milyen bűncselekményeket nem sikerült az ügyészségnek bebizonyítani. Tuza szerint más Tasnádira terhelő vallomásokat tevő vádlott esetében is gyanús, hogy vádalkut kötöttek, az egész ügyre pedig jellemző, hogy sokszor elvakult gyűlölet jellemezi a tanúk és a vádlottak közötti kapcsolatot.

A bíróság a korábbi tárgyaláson védői indítványra feloldotta Tasnádi lakhelyelhagyási tilalmát, mondván, hogy már nem áll fenn a bűnismétlés és a szökés veszélye.

Tasnádi Péter ellen nem ez az első büntetőeljárás. 2004-ben szabadult többéves szabadságvesztés-büntetéséből, amelyet a Legfelsőbb Bíróság szabott ki erőszakos és gazdasági bűncselekmények miatt. Abban az eljárásban súlyos élet elleni, illetve maffiacselekményekkel is vádolták a vállalkozót, ám a bíróság ezek alól első fokon és másodfokon is felmentette. A perújítást most márciusban utasította el a Pest Megyei Bíróság. 2005-ben jogerősen felmentették a negyedmilliárdos adócsalás vádja alól.