Már a West Balkán bejáratánál hibáztak

2011.01.19. 22:58 Módosítva: 2011.01.20. 16:45
Tömegrendezvények szervezésével foglalkozó szakembereket kérdeztünk, hogyan bulizhat akár sok ezer ember is biztonságosan. Kiderült, hogy a szombat esti parti szervezői nem nagyon értettek a tömegmozgatáshoz, és megfelelő technikai eszközeik sem voltak a rendezvény lebonyolításához.

“A következő rendezvényünk szervezése még nem ért véget, de már egymillió forintos költségnél járunk a biztonsági szervezésnél” – világított rá a Cinetrip bulik szervezője, hogy miért hajlandóak egyesek az olcsó partiszervezéssel járó veszélyeket is vállalni. Lakatos Laki László szerint a West Balkánban szervezett, és tragédiába torkolló parti szervezői a legalapvetőbb költségeken spóroltak.

A rendhagyó helyszíneken tartott partik szervezéséről megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a bulik biztonságos lebonyolításához forgatókönyv, biztonsági terv és megfelelő biztonsági cég alkalmazása a legszükségesebb.

A gyógyfürdőkben szervezett Cinetrip partik vezetője, Laki elmondta, bulijaik szervezése előtt a biztonsági cég munkatársaival bejárják a helyszínt, és ha alkalmasnak találják, forgatókönyvet készítenek az esemény lebonyolításáról. Ebben szerepel az építéstől a bontásig minden: a beengedés és a távozás rendszere, a műsor, a munkatársak elhelyezkedése, és a kontaktlista. Minden egység főnöke megkapja a dokumentumot, így tudja, ki miért felelős, és kit kell értesíteni probléma esetén.

Cinetrip a Rudas fürdőben
Cinetrip a Rudas fürdőben

Készítenek tűzvédelmi tervet, amelyet általában tűzoltók szakértői cégei állítanak össze. Ezen adatok alapján dolgozzák ki a biztonsági cég embereinek bevonásával a kiürítési tervet, amelyről jegyzőkönyv is készül. A terv részleteit minden résztvevőnek ismernie kell, így  akár a hangmérnökök is részt vehetnek az evakuálásban. Kérdésünkre, hogy ez nem fiktív oktatás-e, a szervező elmondta, nem bonyolult ismereteket kell elsajátítani, hanem például azt, hogy hol vannak a vészkijáratok.

A rendezvényt bejelentik a rendőrségen, és ha vannak olyan vonatkozásai, akkor a tűzoltóságnál is. Ötszáz fő felett orvost, ezer fő felett pedig mentőt állomásoztatnak a helyszínen.

Benis Dániel, a Sziget, a Volt Fesztivál és a Balatonsound háttértechnikai vezetője szerint a jelenlegi szabályozás olyan szakembereket bevonását is kötelezővé teszi, akik felhívják a figyelmet a kritikus pontokra. Egy mentőorvos, egy tűzvédelmi szakértő biztosan szól, ha hiányosságokat talál.

Nem mindent kell elvállalni

A biztonsági cég határozza meg, hogy a terület, a bejárat, kijárat és menekülési útvonalak alapján hány fő számára alkalmas a terület, tudtuk meg a koncertek, partik biztosítását is vállaló Valton security vezetőjétől. “A katasztrófavédelemnek vannak képletei, azok alapján dolgozunk.” - mondta Varga Lajos. A felkért cég feladata, hogy javaslatokat tegyen a helyszín kialakítására, a ruhatárak, kiszolgáló egységek elhelyezkedésére.

A cég ezek után dolgozza ki a biztosítási tervet, amelyet egyeztetnek a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, attól függően, hogy hány fős rendezvényről van szó.

Varga elmondta, problémát jelent, Magyarországon nincs jogszabályban rögzítve, hogy hány résztvevőnél mekkora biztonsági személyzet kötelező. Ők az ausztrál szabvány alapján dolgoznak: a cég az első száz fő esetén kettő, minden újabb száz főnél egy biztonsági őr alkalmazását írja elő. Ezen felül kerülhetnek további emberek az egyes speciális helyszínekhez, VIP-teremhez, ruhatárhoz.

Biztonsági őr egy koncerten (fotó: Földes András)
Biztonsági őr egy koncerten (fotó: Földes András)

“Gyakran van, hogy azok, akikkel először dolgozunk, felesleges kiadásoknak vélik a javaslatainkat, és nekünk kell meggyőzni őket, hogy mindez szükséges. A végső terv mindig kompromisszumokkal születik meg, de ha engedményeket kell tenni, akkor inkább visszamondjuk a munkát. Nem mindent kell elvállalni.”

Már a bejáratnál elrontották

”Alapvető hibákat vétettek a West Balkánban - vélte a Cinetrip szervezője. - Az nem releváns, hogy 300 főre volt engedélyeztetve a hely, mert a papírokban csak a kávézóról volt szó, a partihelyszín jóval több embert képes befogadni.

Milyen papírok kellenek egy többezres bulihoz?

1)Milyen szerződéseket kötünk és kivel?
A cégünk mint megrendelő/megbízó kötne egy vállalkozási/megbízási szerződést a rendezvényszervezővel. A rendezvényszervező viszont az ingatlan tulajdonosával/ szórakoztatóhely üzemeltetőjével kötne bérleti szerződést.

2)Be kell-e jelenteni az önkormányzatnak egy ilyen rendezvényt?
Nem. Kivétel, ha a zajkibocsátási szint előreláthatólag meghaladná az átlagosat. Ha esetleg egy üres irodaházban tartaná az Index a bulit, akkor van bejelentési kötelezettség, ha a bulin pénzért árusítanak bármit is, tehát mondjuk az ingyen kaja-üditő mellett szeszhez csak pénzért lehet jutni.

3)Kinek a felelőssége utánanézni, hogy a kiszemelt célhely megfelel-e a rendezvény céljaira?
A rendezvényszervezőé. Neki kellene utánanézni, hogy a működési engedély rendben van-e, ami egyben magába foglalja azt is, hogy hány ember biztonságos befogadására alkalmas a helyszín. Más kérdés, hogy az önkormányzat hivatalból nem jár utána a működési engedélyben foglaltaknak, ez a szakhatóságok feladata.

“Profi csapattal, összeszokott, szakképzett biztonsági szolgálattal egy több tízezres rendezvényen is minimális a kockázat” - nyilatkozta Vizoviczki László, aki többek közt a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeinek tulajdonosa. Elmondása szerint szórakozóhelyein az elmúlt tizenkét évben több mint 10 ezer rendezvényen, több mint húszmillió beléptetést végeztek el és a sorban, vagy a túlzsúfoltság miatt még egyetlen baleset sem történt.

Vizoviczki szerint már a beengedésnél meg kellett volna fogni a tömeget a West Balkánnál, a szervezőknek tudniuk kellett volna, hogy hány embert engedhetnek be, és az operatív vezetőnek időben meg kellett volna hoznia a döntést: a szórakozóhely vagy a lépcsőház megtelt, és csak akkor engednek be új vendégeket, ha valakik távoznak.

Benis Dániel, a Sziget, a Volt fesztivál és a Balatonsound háttértechnikai vezetője szerint a többezres rendezvényeknél elengedhetetlen a gépi-, vagy kézi vendégszámlálás,  például be- és kiléptető kapuk telepítése, mivel így a rendezvény operatív vezetője mindig tudja, hogy hány ember szórakozik bent.

A fesztiválokon kordonnal választják ketté a tömeget, ezzel csökkentve a kockázatot (fotó: Bödör Adrián)
A fesztiválokon kordonnal választják ketté a tömeget, ezzel csökkentve a kockázatot (fotó: Bödör Adrián)

A Cinetrip szervezője pedig arra mutatott rá: már ott hibát követtek el a Noise Night Life buliján, hogy nem telepítettek kordonokat a bejárathoz a sor kialakításához és a szabályozott beengedéshez. Ezzel a módszerrel könnyebb lett volna a kimenekítés is.

A pánik kitörése után is lett volna még esélyük

A West Balkánnál összegyűlt tömeg mozgatásához  elengedhetetlen, hogy a biztonsági emberek folyamatosan kommunikáljanak egymással, vagyis zárt láncú rádión kell tartania a kapcsolatot a főbejáratnál, az egyes koncerttermek bejáratánál, a ruhatárnál és a közlekedőkben dolgozó biztonsági embereknek, tudtuk meg Benistől. Így ha valahol nagyobb tömeg gyűlik össze, akkor a közlekedők időleges lezárásával elkerülhető, hogy az újonnan érkezők fokozzák a nyomást.

Biztonságos Szórakozásért

Vizoviczki László szerint a Facebook elterjedésével szinte bárki lehet partiszervező, elég, ha ismeri a népszerű zenei stílusokat. A közösségi oldalakon tízezreket lehet elérni, némi alaptőkével pedig a fellépők leszervezése nem okozhat gondot. Pedig Vizoviczki szerint a rendezvényszervezés ennél jóval bonyolultabb, nagyobb tapasztalatot, odafigyelést igénylő feladat, fel kell készülni az esetleges vészhelyzeketre is.

"Nagyon egyszerű lenne minimálisra csökkenteni az ilyen esetek kockázatát. Megalakítjuk a Biztonságos Szórakozásért Egyesületet, melynek képviseletében kifejthetjük milyen intézkedésekkel lehet 95 százalékkal csökkenteni a hasonló balesetek lehetőségét" - nyilatkozta Vizoviczki László.

A Sziget műszaki biztosításáért felelős szakember szerint, események láncolata, a megfelelő eszközpark alkalmazása, az irányítás és terelőelemek hiánya, a helyszínek és ruhatár elhelyezése együtt vezethetett a tragédiához.

“A tömeg mozgását a terelők még akkor is szabályozzák, ha amúgy azokat könnyedén arrébb rakhatják, feldönthetik. Biztos, mindenki látott már olyan felvételt, ahol a tömeg rohanva érkezik a bejárathoz, aztán szépen beáll a kordonokkal kijelölt sorba."