Még egy milliárdos villát vett az MNB

2015.08.11. 08:52

Egyre csak bővül a Magyar Nemzeti Bank és oktatási alapítványi tulajdonában lévő ingatlanvagyon, most például az derült ki, hogy Matolcsyék pár hónapja  beruháztak két épületbe, amiről eddig nem is lehetett tudni. A Magyar Nemzet kiderítette, hogy a jegybank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa

  • a Svábhegyen, a Mátyás Király Utcában egy 2165 négyzetméteres telket vásárolt, rajta egy luxusvillával, nettó egymilliárd forintért
  • és egy romos műemlék épületet a várnegyedben, az Úri utca 72 alatt, nettó 795 millió forintért.

Az ingatlant nemrég még 950 millió forintért árulta egy ingatlanos cég, az MNB 50 millióval drágábban vette végül meg a villát. A svábhegyi villát még februárban vette az alapítvány egy, a Virgin-szigetekre bejegyzett offshore-cégtől, állítólag a szakértők által becsült forgalmi érték alatti áron. Itt korábban francia iskola működött,  az MNB alapítványa is tanítani akar majd benne. 

A várban is oktatási programokat és szemináriumokat akarnak majd tartani, sőt, a „geopolitika és a geostratégia tudományának hazai központját” hozzák majd itt létre.  De ezt a vásárlást a nosztalgia is hajtotta, a romos épület ugyanis az alapítvány szerint az 1930-as években is a jegybankhoz tartozott és annak pincéjében volt az MNB aranytartaléka.

A Nemzeti Bank ezeken kívül eddig már hét ingatlant vett, főleg az öt oktatási alapítványának, többek között az Eiffel Palace irodaházat, a tiszaroffi kastélyt és villát a Várban. A Magyar Nemzet szerint a vásárlásokra 50 milliárd forintot, a felújításokra pedig még 40 milliárdot tett félre a jegybank. Ettől függetlenül pedig 200 milliárd forintot adott az alapítványai működésére. Ja, és persze vesz hegedűket meg festményeket is.